Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΜΑΤΩΜΕΝΑ ΝΟΥΦΑΡΑ", Μαρία Προδρόμου, Εκόσεις μάτι, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ


   Η Μ.Προδρόμου στην πρώτη της επαφή με το αστυνομικό μυθιστόρημα πέρασε τις εξετάσεις με αρκετά καλό βαθμό. Το βιβλίο της "ματωμένα νούφαρα " μου κέντρισε το ενδιαφέρον από το εξώφυλλο ήδη. Η περίληψη στο οπισθόφυλλο προιδεάζει αρκετά για την πλοκή. Στη Κεντρική Μακεδονία , ένας κατά συρροή δολοφόνος βιάζει και κακοποιεί τραγικά νέα κορίτσια. Ο αστυνόμος Ζάννας καλείται να διελευκάνει το μυστήριο με τη συνδρομή μιας ψυχολόγου και με μιας χήρας ,η οποία ήρθε για να κάνει νέα αρχή στην περιοχή με τα παιδιά της μετά το θάνατο του άντρα της . Η άφιξή της Ρωξάνης, λοιπόν, θα προκαλέσει αναστάτωση στους ντόπιους για πολλούς λόγους και διαφορετικούς στον καθένα . Σ άλλους ευχάριστη και σ άλλους δυσάρεστη. Άλλωστε , κάποιος θα τη φοβηθεί. Ο ένοχος. Ο βασανιστής των κοριτσιών με την παραφροσύνη. Η ίδια βλέπει όνειρα που " φωτογραφίζουν " το δολοφόνο. Ποιος είναι τελικά και ποια τα κίνητρά του; 

   Ομολογουμένως η πλοκή ήταν γεμάτη ανατροπές , εξελίξεις και ένταση. Οι εικόνες παραστατικές και ένιωθες πως παρακολουθείς ένα θρίλερ μυστηρίου για γερά νεύρα . Η Μ.Προδόμου με δεξιοτεχνία "κτίζει" μια υπόθεση που σοκάρει με τα ειδεχθή της εγκλήματα και την παραφροσύνη του ανθρώπινου νου . Αρρωστημένα μυαλά με ψυχολογικά συμπλέγματα δολοφονούν ψυχές και συνειδήσεις. Αμείλικτα , χωρίς αιδώ κάνουν κακό. Μου άρεσε ο τρόπος που βήμα βήμα σκιαγράφησε ενδελεχώς το προφίλ του δολοφόνου . Κατανοεί ο αναγνώστης το τι συμβαίνει στο ταραγμένο και θολωμένο μυαλό του.

   Όμως, η ένστασή μου είναι πως ενώ η συγγραφέας τον ηθογράφησε άψογα και κατάφερε να πλανάται μυστήριο για την ταυτότητα του ως το τέλος αφήνοντας τη φαντασία του αναγνώστη να στοιχηματίζει για τον θύτη , η επιλογή του δολοφόνου μου φάνηκε άκυρη και άστοχη . Ξαφνικά , ο κατα συρροήν εγκληματίας ήταν ένα πρόσωπο αφανές στην ιστορία . Άλλοι ήρωες της ιστορίας θα μπορούσαν να επιλεχθούν για αυτό, γιατί υπήρχε υπόβαθρο πιο στερεό που θα δικαιολούσαν πολλά. Επίσης , αρνητικό στα μάτια μου φάνηκε πως στο φινάλε για κάποιους βασικούς ήρωες η συγγραφέας δεν αναφέρθηκε στο πως εξελίχτηκαν οι ζωές τους και στις τελευταίες σελίδες ήταν απόντες. 
   
   Το μυθιστόρημα "ματωμένα νούφαρα" μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. Ενώ ξεκίνησε με τις καλύτερες προοπτικές και εξελισσόταν πολύ δυναμικά , η λύση του μυστηρίου είχε κενά . Ωστόσο, η γραφή της Προδρόμου σε συνδυασμό με το ότι η πλοκή είχε δράση και σασπένς είναι θελκτικά για να το διαβάσεις και να σου κρατήσει συντροφιά ,που θα σε κάνει να χάσεις τον ύπνο σου μέχρι να βρεις το δολοφόνο. 

  Βαθμολογία :8 /10


Κεντρική Μακεδονία…
Μια δεκαεπτάχρονη κοπέλα που εξαφανίστηκε πρόσφατα βρίσκεται βάναυσα κακοποιημένη και δολοφονημένη πλάι σε ένα ποτάμι, αρκετά κοντά στο κτήμα ενός πάμπλουτου άντρα. Σύντομα η αστυνομία ανακαλύπτει, λίγο μακρύτερα, έναν ομαδικό τάφο, με τα πτώματα τεσσάρων άλλων κοριτσιών που είχαν επίσης εξαφανιστεί πριν από κάποια χρόνια, από διαφορετικές όμως περιοχές της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου