Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ", SEBASTIAN FITZEK, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

  'Η ΘΕΡΑΠΕΙΑ' ....ο ορισμός του page turner . Eθιστικό μυθιστόρημα που θα το χαρακτήριζα ψυχολογικό θρίλερ καθώς ο συγγραφέας παίζει με το μυαλό του ήρωα και των αναγνωστών του. Είναι από τις λίγες φορές που ξεκίνησα ένα βιβλίο αγνοώντας το συγγραφέα και με έκανε να θέλω μανιωδώς να διαβάσω όσα έγραψε , γιατί ξετύλιξε μια δυνατή κοινωνική ιστορία και σελίδα στη σελίδα δίνοντας διαρκώς νέα στοιχεία μου επιφύλαξε ένα φινάλε που ούτε καν φανταζόμουν. Φτάνοντας εκεί στη λύση του μυστηρίου αναφώνησα ουάου και γύρισα δυο σελίδες πριν για να επαληθεύσω αν κατάλαβα σωστά. 

   Πριν όμως σας γράψω τους λόγους που μ έκαναν να το χαρακτηρίσω βιβλιάρα θα σας δώσω περιληπτικά την υπόθεση. Η 12χρονη Γιόζι, κόρη ενός καταξιωμένου ψυχιάτρου, του Βίκτωρ Λάρεντς πάσχει από μια ακατανόητη ασθένεια. Κανένας επιστήμονας δε μπορεί να τη θεραπεύσει και έτσι οι γονείς της ψάχνουν μανιωδώς να βρουν την αιτία για να τη σώσουν. Το κορίτσι τέσσερα χρόνια μετά εξαφανίζεται βυθίζοντας τους στην αγωνία. Ο πατέρας αφήνει τους ασθενείς του και απομονώνεται σε ένα νησί. Εκεί απροσδόκητα δέχεται την επίσκεψη μιας διάσημης συγγραφέως , της Άννας Σπίγγελ, η οποία στο τελευταίο της βιβλίο γράφει για την οικογενειακή τραγωδία που βιώνει ο ψυχίατρος συμπληρώνοντας τα κομμάτια του παζλ. Πώς είναι δυνατόν να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Είναι αλήθεια πως η συγγραφέας ψυχανεμίστηκε την υπόθεση ή ξέρει τι απέγινε η κόρη του; Μήπως είναι ένοχη;
  
   Εντάξει, σίγουρα η υπόθεση κεντρίζει το ενδιαφέρον. Όχι τόσο για την πρωτοτυπία της όσο γιατί πάντα ιστορίες που έχουν να κάμουν με εξαφανίσεις παιδιών έχουν κοινωνικές προεκτάσεις και σίγουρα είναι συναισθηματικά φορτισμένες . Εδώ ο Fitzek κατορθώνει να μη χρωματίσει με μελό ή πόνο τα χρώματα του παζλ αλλά να αποτυπώσει τον ορισμό της λέξης "αγωνία" σε κάθε σημείο του βιβλίου του. Σταδιακά "χτίζονται" οι ήρωες και τα παιχνίδια του δαιδαλώδους και συμπλεγματικού μυαλού τους παίρνουν σάρκα και οστά αποτυπωμένα με μελάνα χρώματα του καμβά. Ο συγγραφέας προετοιμάζει τον αναγνώστη για το πιο ανατρεπτικό φινάλε. Παίζει κρυφτό με το μυαλό σου και σου το παρασύρει στο παιχνίδι, δίχως ανάσα. Από την αρχή ως το τέλος η αγωνία είναι μεγάλη. Στοιχηματίζεις για το τι μπορεί να συνέβη , αν ζει η μικρή , αν υπάρχουν ένοχοι. Σίγουρα τη λύση της υπόθεσης που επέλεξε να δώσει δεν τη φαντάζεσαι. Προσφέρεται στον αναγνώστη μαεστρικά προς το τέλος και η επίταξη της αγωνίας σ εκείνο το σημείο χτυπά στο μέγιστο βαθμό . Το τέλος δίνεται σε δυο στάδια. Τελειώνοντας το πρώτο νομίζεις πως τελείωσαν όλα. Απαντήθηκαν οι απορίες σου και συνέβησαν τελικά τα προφανή. Δυο σελίδες μετά ,όμως , ο Fitzek ανατρέπει τα πάντα με απόλυτα αληθοφανή τρόπο. Το βιβλίο των ανατροπών και της αγωνίας ,δηλαδή ,αν το επιλέξετε θα κρατάτε στα χέρια σας. 

   Στα τεχνικά σημεία της δραματουργίας η ηθογράφηση των προσώπων είναι άψογη. Τους συστήνει σε σένα από όλες τις οπτικές τους. Ίσως θα επιθυμούσα λίγο παραπάνω εμβάθυνση στο σκοτεινό μυαλό του ψυχιάτρου, γιατί σαν ήρωας το " σηκώνει" και ως επάγγελμα. Ο συγγραφέας φαίνεται πως έκανε έρευνα στα άδυτα της ψυχιατρικής και όσα αποκόμισε τα παρουσιάζει στον αναγνώστη παραστατικότατα και με απλότητα. Η γραφή τρέχει σε γρήγορους ρυθμούς πάντα ποτισμένη με άρωμα μυστηρίου και η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη χωρίς ανούσια πλατιάσματα. 

   Θέλετε και άλλα να σας καταθέσω για να σας δείξω πως ήταν συναρπαστικό; Πώς τρελάθηκα; Πώς απογειώθηκα; Η πρώτη μου σκέψη όταν το έκλεισα ήταν πως θα πρέπει να το κάνω δώρο άμεσα σε βιβλιόφιλο που λατρεύει τα θρίλερ μυστηρίου 

   Βαθμολογία: "θέλει και ρώτημα;" 10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου