Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΠΕΡΙΔΕΡΑΙΟ ΤΗΣ ΦΙΟΡΕΝΤΣΑΣ", ΠΑΥΛΟΣ ΡΕΜΟΥΝΔΟΣ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 
Ένα περίτεχνο περιδέραιο καμωμένο από έναν άριστο τεχνίτη περιφέρεται από γυναικείο λαιμό σε γυναικείο λαιμό με διαδρομή επτά αιώνων σε παλάτια από την Νάξο,την Κύπρο, την Γαλλία και τη Γερμανία. Το 1970 πουλιέται σε δημοπρασία στη Γενεύη . Μέχρι τότε, όμως, θα κοσμήσει γυναίκες με προσωπικότητα, δόξα και μοιραία ομορφιά. 
Σε αυτό το ιστορικό μυθιστόρημα η γυναίκα διαδραματίζει πρωτεύοντα ρόλο. Ο συγγραφέας διηγείται τις συναρπαστικές προσωπικές ιστορίες γυναικών που είτε λατρεύθηκαν είτε μισήθηκαν από τους υπηκόοους τους και φόρεσαν το περιδέραιο της Φιορέντσας, το οποίο ήταν συνώνυμο της δόξας και της ομορφιάς. Μας ταξιδεύει ανά τους αιώνες σαν μαγικό χαλί προβάλλοντας προσωπικότητες που άφησαν τη δική τους προσωπική σφραγίδα στη συνείδηση του κόσμου. Φωτίζει πτυχές της δημόσιας και προσωπικής τους ζωής εστιάζοντας στον έρωτα καθώς και στην πολιτική και διπλωματική σκηνή. 
 
Ο Π.Ρεμούνδος μας αποδεικνύει πως έκανε βαθιά ιστορική έρευνα και σεβάστηκε όλες τις ιστορικές φυσιογνωμίες που πρόβαλλε μέσα στο μυθιστόρημα του. Με παραστατικότητα και λεπτομερείς αναφορές γράφει ένα μυθιστόρημα ιστορικό με δόσεις έρωτα. Ομολογώ πως κάποια πράγματα που έχουν να κάνουν με διπλωματικά και ιστορικά γεγονότα τα αγνοούσα και με γλαφυρότητα μου τα μετέδωσε. Βέβαια , ήταν τόσο εκτενής η ιστορική καταγραφή των γεγονότων που σε κάποια σημεία με κούρασε. Θα επιθυμούσα να εστιάσει περισσότερο στην ανθρώπινη διάσταση των γεγονότων και ακόμα περισσότερο στην προσωπική ζωή των γυναικών που όλες μία προς μία ήταν σημαντικές προσωπικότητες που χάραξαν την ιστορία και η σταδιοδρομία τους ήταν συναρπαστική. 
 
Ωστόσο,δεν παύει να είναι ένα καλογραμμένο ιστορικό μυθιστόρημα που διαβάζεται εύκολα και σε ταξιδεύει στο χωροχρόνο. Μια καλή και αξιόλογη προσπάθεια η συγγραφική προσπάθεια του Π.Ρεμούνδου. Περιμένω με αγωνία το επόμενο βήμα του και θα ήθελα να συγχαρώ τον εκδοτικό οίκο "Ωκεανός" για τα πολύ προσεγμένα μυθιστορήματα ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας που εκδίδει ,δίνοντας έμφαση στο ιστορικό μυθιστόρημα ,το οποίο στην Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει μεγάλη ανταπόκριση. 
 
Βαθμολογία:8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου