Κυριακή 21 Απριλίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΠΡΙΓΚΙΠΟΤΟ", Π.Κουρτζή, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!



Δυο αδερφικές φίλες, η Κλημεντίνη και η Αμάντα μεγαλώνουν μαζί στην Κέρκυρα, μοιράζονται τις σκέψεις τους και στηρίζει έμπρακτα η μία την άλλη. Η μία θυμώνει με τον έρωτα και η άλλη πληγώνεται από αυτόν. Καθώς μεγαλώνουν η ζωή τις φέρνει στην Κηφισιά, όπου η Κλημεντίνη με το επιχειρηματικό δαιμόνιο που διαθέτει θα δημιουργήσει το ξενοδοχείο των ονείρων της, "το Πριγκιπότο" . Ένα πολυτελές θέρετρο της εποχής εκείνης που θα στεγάσει έναν παράνομο έρωτα. Έναν έρωτα που θα λαβώσει ψυχές και θα αποδιοργανώσει ζωές.

Το τελευταίο βιβλίο της Π.Κουρτζή είναι ένα ρομαντικό και τρυφερό μυθιστόρημα εποχής ποτισμένο με χρώματα και αρώματα αλλότινων καιρών και με πρωταγωνιστή τον έρωτα. Οι δυο φίλες στηρίζουν η μία την άλλη σε κάθε τους βήμα και ειδικά η Κλημεντίνη είναι μια τολμηρή γυναίκα με προσωπικότητα. Κόντρα στα ήθη και έθιμα εποχής, είναι ανύπαντρη και πετυχημένη σ έναν σκληρό επαγγελματικό στίβο ,γιατί ως γυναίκα έχει να αποδείξει περισσότερα για να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία των ανδρών. Κοντά της η Αμάντα που της δίνει δύναμη ενώ η ίδια ζει έναν έρωτα κατακριτέο και καταδικασμένο στη συνείδηση της κοινωνίας. Το μυθιστόρημα ξεκινά από τις ζωές τους ως κορίτσια και σιγά σιγά ξεδιπλώνεται η υπόθεση.

Η συγγραφέας με ολοζώντανες περιγραφές στήνει το σκηνικό του ξενοδοχείου και ο αναγνώστης νιώθει πως περιφέρεται στους επιβλητικούς διαδρόμους του ανάμεσα στις προσωπικότητες της εποχής που με δεξιοτεχνία η κα. Κουρτζη τους εισάγει στην υπόθεση. Κάπου εκεί συναντούμε τη Νόρα από τα "13 μπαλώματα" και τον ήρωα του επόμενου βιβλίου της. 

Η γραφή της είναι ρέουσα και παραστατική και η ψυχογράφηση και των κεντρικών ηρώων της καθώς και των υπολοίπων ενδελεχής. Κάποιους τους συμπαθείς και μ άλλους συμπάσχεις. Χωρίς να σας έχω αποκαλύψει λεπτομέρειες της πλοκής , ομολογώ πως και η Κλημεντίνη και η Αμάντα ως ηρωίδες με κέρδισαν για διαφορετικούς λόγους η κάθε μία. Είναι άξιες θαυμασμού και κατανοείς τα τρωτά τους σημεία. 

Η κα. Κουρτζή στήνει ένα ονειρικό σκηνικό. Σε μεταφέρει νοερά σε μια άλλη εποχή. Έχουμε να κάνουμε με ένα καλογραμμένο αισθηματικό βιβλίο εποχής, που προς το τέλος αποκτά αστυνομική χροιά, γιατί μέσα στο Πριγκιπότο γίνεται ένας φόνος που πρέπει να διαλευκανθεί . Αν και προβλέψιμος ο δολοφόνος αυτό το σημείο μου άρεσε ,γιατί προσέδωσε στο κείμενο μια άλλη νότα μυστηρίου και αγωνίας. 

Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το εξώφυλλο ,το βιβλίο αυτό μου άφησε μια γλύκα . Επιβεβαιώθηκα διαβάζοντας το. Μου άρεσε αρκετά και πιστεύω πως θα συγκινήσει αναγνώστες που θέλουν να ταξιδέψουν , να ερωτευτούν διαβάζοντας κάτι ανάλαφρο και ρομαντικό. 

Βαθμολογία:8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου