Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΑ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΝΑ ΤΑ ΚΟΙΤΑΣ ΣΤΑ ΜΑΤΙΑ", Σοφία Παράσχου, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

"Τα φαντάσματα να τα κοιτάς στα μάτια, γιατί μόνο τότε θα τα νικήσεις" ...άραγε στην αναμέτρηση με θύμησες που πονάνε και ταράζουν την ψυχή σου θα επιβιώσεις; Θα ξεχάσεις; Θα μάθεις να ζεις μ΄αυτές; Θα προχωρήσεις; Τα κακοφορμισμένα τραύματα επουλώνονται; Ή μένουν εκεί να σε θυμίζουν πώς και πόσο τραυματίστηκες και πόνεσες; Οι βασανιστικές αυτές ερωτήσεις που όλους μας απασχολούν ή μας έχουν απασχολήσει κατά καιρούς βρίσκουν τις απαντήσεις σ αυτό το μυθιστόρημα μέσα από την προσωπική ιστορία της Φωτεινής. Η Σ. Παράσχου παρουσιάζει δυο ερωτικές ιστορίες που συνδέονται άρρηκτα και τραγικά μεταξύ τους και που αυτή που βρίσκεται στο σήμερα στοιχειώνεται με φαντάσματα του χτες.

Η Φωτεινή γυρνά δώδεκα χρόνια μετά στο νησί της για το θάνατο της μάνας της. Είναι έτοιμη και συναισθηματικά ώριμη να ξορκίσει το κακό που την κυνηγά για χρόνια. Από μικρή βίωσε χρόνια στερημένα από γονική αγάπη πλάι στην αυταρχική θεία που μόνο ο έρωτας μπορούσε να καταλαγιάσει τον πόνο της. Ο Περικλής, όμως, θα εξελιχτεί σε εφιάλτη για εκείνη. Είναι ο τιμωρός της για τα κρίματα άλλων. Απελπισμένη και πληγωμένη , φεύγει μακριά και θα ορθοποδήσει με κόπο έχοντας τη στήριξη ενός ανθρώπου, βράχου στα δύσκολα. Ο γυρισμός της χρόνια μετά θα ταράξει τη μικρή κοινωνία του νησιού και κυρίως εκείνον. Θα σημάνει ταραχή και αναβίωση όσων έζησαν και τους χάραξαν. Πρώτο από όλους, του Περικλή της εφηβείας της. Τα μυστικά, τα πάθη και τα λάθη του παρελθόντος θα αποκαλυφθούν. Οι αθώοι θα αποκατασταθούν ηθικά και η αγάπη με το μεγαλείο της θα συγχωρέσει. Γιατί η αληθινή αγάπη ζει, βασιλεύει και συγχωρεί.

Αυτό το μυθιστόρημα είναι κοινωνικό και σύναμα ρομαντικό με σωστές δόσεις και από τα δυο. Η συγγραφέας θίγει θέματα που σχετίζονται με τον έρωτα , τη μητρότητα , το μίσος και την εκδίκηση μέσα σε δυο ερωτικές ιστορίες. Τα πρόσωπα του δράματος είναι τραγικά και η Παράσχου τα ηθογραφεί σε βάθος και φωτίζει την προσωπικότητα τους . Με τον τρόπο αυτό κατανοείς πολλά για αυτά και τα σφάλματα τους. Από την αρχή του βιβλίου σιγά σιγά και με αλλεπάλληλες εναλλαγές στο παρόν και στο παρελθόν πετυχαίνει παραστατικά να διεγείρει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, θέλοντας να γνωρίσει τους ήρωες της και να θέλει να συμπορευτεί μαζί τους. Είναι ένα δυνατών συγκινήσεων μυθιστόρημα που σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, σε συγκινεί και σε προβληματίζει. 

Ομολογώ πως μου άρεσε . Κατάφερε να με κερδίσει εξίσου η πλοκή με τις αρκετές ανατροπές και η απλή γραφή της χωρίς να ειναι απλοϊκή . Δεν αναλώθηκε σε συγγραφικά κλισέ ούτε σε εξάρσεις μελό και στη λύση της ιστορίας αποκαταστάθηκε στα μάτια μου η αλήθεια και τα πρόσωπα του δράματος εξιλεώθηκαν πλήρως για τα κρίματα τους, καθώς πήραν τη θέση που τους αξίζει. Συγχώρεσαν. Άφησαν τους εαυτούς τους ελεύθερους να πλεύσουν στο λιμάνι της γαλήνης και ψυχικής αρμονίας δίχως να τους σταματά η άγκυρα του παρελθόντος. Αποτίναξαν το ζυγό που τους σκλάβωνε στον πόνο και τις τύψεις. Άλλωστε λάθη κάνουμε όλοι. Αυτό που έχει σημασία είναι να τα κοιτάς κατάματα και να προχωράς έχοντας μάθει. Όπως τα φαντάσματα τα νικάς .. εφόσον τα κοιτάς!

Βαθμολογία:8-8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου