Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΣΜΑ", Νίτσα Μανωλά, εκδόσεις Δυάς, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Η Αθηνά είναι μια γυναίκα εγκλωβισμένη σε ένα γάμο κόλαση. Κακοποιείται συναισθηματικά και σωματικά από τον άντρα της. Θέλει να ξεφύγει και να ζήσει τη ζωή που δεν έζησε. Ερωτεύεται το Μίρι και ψάχνει τρόπο να απεγκλωβιστεί από το σύζυγό της . Ασφυκτιά. Η λύση βρίσκεται στο πρόσωπο του Αντρέα, έναν άντρα που τη λατρεύει και είναι έτοιμος να θυσιάσει τα πάντα για να ναι εκείνη ευτυχισμένη . Ένα ερωτικό τρίγωνο σχηματίζεται με ολέθριες συνέπειες για όλους. Ως που μπορεί να φτάσει κανείς για τον παράφορο έρωτα;
Το μυθιστόρημα "Ισόβια δεσμά" της Ν. Μανωλά έχει ερωτικές αποχρώσεις και αστυνομική χροιά. Είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό βιβλίο. Θίγονται με γλαφυρότητα τα θέματα της κακοποίησης,του αλκοολισμού , των ναρκωτικών και της απιστίας. Η συγγραφέας έστησε μια ιστορία γεμάτη έρωτα, πάθος και αγωνία. Παρακολουθούμε τα εσωτερικά δράματα των κεντρικών ηρώων και την ψυχοσύνθεση τους. Ζούμε τον παραλογισμό τους με ένταση και παραστατικότητα. Κάποιες συμπεριφορές μας ξενίζουν ,άλλες μας προκαλούν απέχθεια και άλλες ερωτήματα. Σίγουρα είναι μια ιστορία ερωτικού τριγώνου βγαλμένη απο τη ζωή που κατα καιρούς τέτοιες απασχολούν το αστυνομικό ρεπορτάζ. Σαν πλοκή μου άρεσε και στα θετικά του βιβλίου είναι πως ήταν σφιχτοδεμένη. Δεν είχε ανούσια πλατιάσματα. Ίσως σε κάποιες σκηνές να επιθυμούσα πιο εκτενείς περιγραφές για να αποσαφηνιστούν καλύτερα τα κίνητρα και οι προσωπικότητες των ηρώων. Ωστόσο είχε παλμό και δράση με ανατροπές.

Η γραφή ήταν απλή και στρωτή. Ο λόγος έρεε και ήταν άμεσος. Το βιβλίο " ισόβια δεσμά" διαβάζεται γρήγορα και ο αναγνώστης έχει αγωνία για το πως θα εξελιχτεί η ιστορία. Η λύση της πλοκής μου άρεσε, γιατί ήταν ρεαλιστική και λυτρωτική. Νομίζω πως έπρεπε αυτή η διάσταση των πραγμάτων να δοθεί. Όλα στο τέλος βρίσκουν το δρόμο τους και αποκαθίσταται η τάξη μέσω της κάθαρσης. Οι ήρωες εισπράττουν τις συνέπειες των πράξεων τους. Συνολικά το βιβλίο δεν είχε υπερβολές και η συγγραφική απόπειρα της Μανωλα στέφθηκε με επιτυχία. 

Βαθμολογία:8-8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου