Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΙΣ ΝΥΧΤΕΣ ΕΠΑΙΖΕ ΜΕ ΤΙΣ ΣΚΙΕΣ", Τέσυ Μπαϊλα, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Κρήτη 1898. Η Δανάη χάνεται στη γέννα. Τη στιγμή που ο Ανέστης γεννιέται ο Γιώργης πάνω σε μια ασύδοτη κραιπάλη γλυτώνει τη σφαγή από τους Τουρκοκρητικούς. Παρακολουθούμε την πορεία ζωής του Ανέστη, η οποία είναι νεφελώδης, ταραχώδης και γεμάτη συναίσθημα. Άλλωστε, η ψυχή του είναι βαθιά. Η καλλιτεχνική του φύση εκδηλώνεται. Ζωγραφίζει. Αποτυπώνει γλαφυρά στον καμβά του τον έρωτα, τον πόλεμο, τη γυναίκα. Οι εικόνες του μιλούν μόλις τις κοιτάς. Ο ζωγράφος Ανέστης παίζει με τα χρώματα και τις σκιές. Μέχρι τα γεράματα του πρόσωπα και μέρη θα διαδραματίσουν στη ζωή του καταλυτικό ρόλο που θα σας συγκινήσουν όπως συγκίνησαν εμένα.
Το νέο μυθιστόρημα της Τέσυς Μπάιλα "Τις νύχτες έπαιζε με τις σκιές" είναι εξαιρετικό. Η λογοτεχνία συναντά την ιστορία . Η συγγραφέας με παραστατική γραφή παντρεύει μοναδικά και άκρως επιτυχημένα την ιστορική γνώση με το πάθος για την τέχνη, τη γυναίκα, τη ζωή. Ο λυρισμός της γραφής της είναι αριστουργηματικός και σε κάνει κοινωνό της ιστορίας και συμπρωταγωνιστή των ηρώων της. Οι περιγραφές της είναι έντονες γεμάτες παλμό και ένταση. Κάποιες πολεμικές σκηνές ήταν ιδιαίτερα ωμές , αλλά έτσι είναι ο πόλεμος. Φρικαλέος και αδυσώπητος. Σκληρός και αμείλικτος. Σέβεται η ίδια την ιστορία και φαίνεται πως συμβουλεύτηκε με ακρίβεια τις πηγές.

Πέραν του θεματικού πλαισίου του μυθιστορήματος η συγγραφέας "κεντά" και στην ηθογράφηση των προσώπων. Εκτός από τον Ανέστη ψυχογραφεί ενδελεχώς και τα υπόλοιπα πρόσωπα που τον πλαισιώνουν. Συμπάσχεις μαζί τους, βιώνεις τα διλήμματα τους με ένταση και αφουγκράζεσαι τα θέλω τους. Μεταφέρεσαι στην Κρήτη, τον Πειραιά και τη Μακεδονία νοερά σε ένα ταξίδι που δε θέλεις να τελειώσει. 

Κλείνοντας, δε θα ήθελα να σταθώ στη γραφή. Η Μπάιλα έχει δώσει τις εξετάσεις της και όλοι ξέρουμε πως είναι ένας άριστος τεχνίτης σ αυτό το κομμάτι. Η λογοτεχνία στα καλύτερα της.Χαίρεσαι να τη διαβάζεις. Νιώθεις αρμονία , ηρεμία και πληρότητα . Για μια ακόμα φορά η Τέσυ Μπάιλα δε με απογοήτευσε . Αντίθετα, με δικαιώνει που αναγνωστικά την ακολουθώ πιστά χρόνια. 

Βαθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου