Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΟΙ", Μάριος Δημητριάδης, εκδόσεις BELL, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Δεν είχα διαβάσει ποτέ βιβλίο τρόμου από Έλληνα συγγραφέα και ομολογώ πως ήμουν αρκετά επιφυλακτική με αυτό το είδος . Το εξώφυλλο του μυθιστορήματος "Οι Μακάριοι" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Bell, από την αρχή μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Απέπνεε μυστήριο και επιβλητική ατμόσφαιρα. Ξεκίνησα δειλά δειλά να το διαβάζω και αυτά τα ιδιαίτερα στοιχεία αποτυπώθηκαν παραστατικά στην πλοκή της ιστορίας.
Ο Αλέξανδρος, ένας νεαρός δάσκαλος διορίζεται σε ένα πολύ μικρό νησάκι στο Αιγαίο, τη Μακάρια. Οι λιγοστοί του κάτοικοι τον αντιμετωπίζουν με καχυποψία και περιθωριοποίηση. Σιγά σιγά αναδύονται ενοχα μυστικά όσων ζουν εκεί που προκαλούν φόβο και τρόμο στον Αλέξανδρο. Η πραγματικότητα είναι σκληρή και σχεδόν παρανοϊκή. Στη Μακάρια συμβαίνουν γεγονότα που τον σοκάρουν. Το νησί και οι κάτοικοι δεν είναι αυτό που δείχνουν. Χρόνια η αλήθεια είναι κρυμμένη για τον υπόλοιπο κόσμο και ήρθε η στιγμή να αναδυθεί στην επιφάνεια με κάθε κόστος. Αραγε , ο Αλέξανδρος θα τα καταφέρει ; Ποιό είναι το μυστικό που δε μπορεί να το συλλάβει λογικός νους;

Ο Μ.Δημητριάδης χτίζει λιθαράκι λιθαράκι μια σωστά δομημένη πλοκή. Ο δάσκαλος ερευνά και ο συγγραφέας με δεξιοτεχνία μας μεταφέρει τα πορίσματα της έρευνας στο νησί. Η υπόθεση έχει γερά θεμέλια και όλα παρουσιάζονται με ολοζώντανες περιγραφές. Το μυθιστόρημα συγκαταλέγεται στη λογοτεχνία τρόμου και αυτό διαφαίνεται περίτρανα. Η ατμόσφαιρα του βιβλίου είναι επιβλητικά μυστηριακή και αγωνιώδης και η ένταση σου καθώς το διαβάζεις είναι υψηλή. Δε φαντάζεσαι τι ιστορία σου επιφυλάσσει ο συγγραφέας. Νομίζεις πως θα τραβήξει διαφορετική πορεία αλλά καταφέρνει να σε ξαφνιάσει ως το τέλος. Η λύση της ιστορίας δε διακρίνεται για την μεγάλη της ανατροπή. 

Στα θετικά στοιχεία του της δραματουργίας του συγγραφέα είναι πως σε αυτήν την απόκοσμη και άκρως μυστηριακή ατμόσφαιρα εισάγει και την ελληνική μυθολογία σε πολλά σημεία. Θεότητες, τέρατα και μύθοι κάνουν συντονισμένη παρέλαση στα μάτια του ξαφνιασμένου αναγνώστη. Ένα ακόμα δυνατό του στοιχείο είναι πως η επίταξη της αγωνίας δε χάνεται πουθενά αφού η πλοκή είναι σφιχτοδεμένη δίχως ανούσιες περιγραφές. Ο λόγος ρέει αβίαστα με παραστατικές περιγραφές και διαλόγους που διακρίνονται για την αμεσότητα τους. Η φαντασία του συγγραφέα είναι αστείρευτη καθώς συνδυάζει επιτυχημένα τον τρόμο, τη μυθολογία καθώς και την ιατρική γνώση. 

Κλείνοντας, ήθελα να σας καταθέσω το πόσο χάρηκα που και η εγχώρια παραγωγή σε μυθιστορήματα τρόμου είναι ικανή για δυνατές συγκινήσεις και που ο Δημητριάδης αβίαστα με ώθησε να διευρύνω τις αναγνωστικές μου προτιμήσεις σε ένα πεδίο για μένα ως τώρα άγνωστο και ίσως ελαφρώς παρεξηημένο!

Βαθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου