Παρασκευή 17 Μαΐου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΔΙΑΘΗΚΗ ΤΟΥ ΖΑΝΑ", Θεοφανία Ανδρονίκου -Βασιλάκη, εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Τρεις νέοι άνθρωποι ολότελα διαφορετικοί μεταξύ τους συναντιούνται στο γραφείο ενός συμβολαιογράφου. Εκεί με έκπληξη διαπίστωνουν πως είναι κληρονόμοι μιας αμύθητης περιουσίας. Η διαθήκη, όμως, του Ζάνα έχει έναν όρο απαράβατο. Για να τον κληρονομήσουν, πρέπει πρώτα να διελευκάνουν τη δολοφονία της εγγονής του. Την αρχική τους έκπληξη και απορία διαδέχεται ένα ταξίδι. Θα ταξιδέψουν στην Ήπειρο για να ερευνήσουν το παρελθόν του Ζάνα και κυρίως γιατί επέλεξε τους ίδιους για κληρονόμους του. Τι τους συνδέει με τον πλούσιο άντρα αυτούς τους τρεις φαινομενικά άγνωστους μεταξύ τους ανθρώπους; Η Ζένια, η Ελενίτσα και ο Εντουαρντ καλούνται να λύσουν έναν γρίφο για γερούς λύτες.
Η Ανδρονίκου - Βασιλάκη έγραψε ένα μυθιστόρημα γεμάτο αγωνία, μυστήριο και έρωτα στα πανέμορφα μέρη της Ηπείρου. Το νοερό ταξίδι εκεί ονειρικό. Σελίδα στη σελίδα στήνει με προσοχή την πλοκή της και ξεδιπλώνεται το κουβάρι των αποκαλύψεων βήμα βήμα γεμίζοντας τον αναγνώστη ένταση και αγωνία. Οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και ωθείσαι να μαντέψεις το δολοφόνο της εγγονής του βαθύπλουτου Ζάνα και τα κίνητρά του. Μέσα από την υπόθεση του βιβλίου διαπιστώνεις παραστατικά πως ο παράφορος έρωτας γίνεται εκδίκηση. Μια εκδίκηση που πονά, στοιχειώνει ζωές, λαβώνει ψυχές. Τα ένοχα μυστικά του παρελθόντος αποκαλύπτονται και βγαίνουν στην επιφάνεια αλήθειες που πονάνε αλλά στην πορεία θα λυτρώσουν τους ήρωες και θα τους οδηγήσουν στην κάθαρση.

Οι ήρωες σκιαγραφήθηκαν με μαεστρία από τη συγγραφέα . Ειδικά για τους τρεις ήρωες που πρέπει να φέρουν σε πέρας την αποστολή νιώθεις φιλικά συναισθήματα και συμπάθεια. Για το Ζάνα και τις αποκαλύψεις που γίνονται για το παρελθόν του αισθάνεσαι πληθώρα συναισθημάτων. Φορτίζεσαι θετικά αλλά και αρνητικά. Παρόλα αυτά ,όμως, η ηθογράφηση του δεν σου αφήνει κενά. Ακόμα και οι ακραίες πράξεις του δίνονται με ζωντάνια και στοιχειοθετούνται επαρκώς όχι για να τον δικαιολογήσεις αλλά για να τον κατανοήσεις. 

 Το μυθιστόρημα μου άρεσε πολύ. Όλα ήταν δοσμένα σε σωστές δόσεις και με κράτησε σε εγρήγορση. Κάποιες στιγμές η συγγραφέας διαπότισε με δόσεις χιούμορ το κείμενο και αποφόρτισε τον αναγνώστη από μερικές έντονα τραγικές στιγμές που ήταν αρκετές. Ομολογώ πως η λύση του γρίφου στην τελική του μορφή έκρυβε μια μεγάλη ανατροπή που δεν την είχα φανταστεί. Στα θετικά του κειμένου είναι πως είναι στρωτός και σωστά δομημένος ο συγγραφικός λόγος αφού διακρίνεται για την απλότητα του και την εκφραστική του δύναμη.Ταξιδεύεις στην μαγευτική Ήπειρο, περπατας στο αρχοντικό του Ζάνα, συμπορεύεσαι και αγωνιάς με τους ήρωες, μεταφέρεσαι και στο παρελθόν με γλαφυρές εικόνες και αναδρομές . Οι χρόνοι αφήγησης εναλλάσσονται επιτυχημένα ανάμεσα στο τώρα και στο χτες και χρησιμοποιείται το τρίτο πρόσωπο. 

Ένα ταξίδι που διαρκεί λίγο καθώς αν και είναι ογκώδες το βιβλίο η ροή τρέχει σαν άλογο κούρσας και εσύ ο αναγνώστης δε θες να τελειώσει. Κλείνοντας, η ιστορία είσαι ευχαριστημένος καθώς η κάθαρση επήλθε και εσύ λυτρώθηκες...και ο έρωτας χτύπησε την πόρτα των ηρώων και χαμογελάς. 

Βαθμολογία:9+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου