Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΣΤΙΣ ΣΤΑΧΤΕΣ ΤΗΣ ΣΑΛΟΝΙΚΗΣ", Αννα Φωτίου, εκδόσεις ΕΞΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Στο πρώτο της μυθιστόρημα η Α.Φωτίου κατάφερε να μου αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις. Το βιβλίο της "στις στάχτες της Σαλονίκης" είναι ένα ταξίδι στο χωροχρόνο. Ένα οδοιπορικό γεμάτο συγκινήσεις στη Θεσσαλονίκη του 1917.

Η Έλλη μια νεαρή φοιτήτρια του σήμερα μεταφέρεται στο χτες και μάλιστα στη συμπρωτεύουσα του 1917, τη στιγμή της καταστροφικής πυρκαγιάς . Μέσα στην αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση γνωρίζει το Μάρκο και προσπαθούν να διαφύγουν από την πύρινη λαίλαπα. Ένας έρωτας γεννιέται ενώ μια πόλη προσπαθεί να αναγεννηθεί από τις στάχτες της. Όμως, τα εμπόδια πολλά. Ακλόνητα. Και κυρίως, εχθρός τους ο ίδιος τους ο εαυτός. Θα τους καταρρακώσει . Ο λοχαγός Τομ θα αποτελέσει σανίδα σωτηρίας για την Έλλη. Άραγε ,θα τη σώσει από το απύθμενο έρεβος που βυθίστηκε ; Και αν ναι με τι κόστος για όλους; Η αγάπη ξεχνιέται; Ο πόνος της καταλαγιάζει; Προχωράς ή μένεις προσκολλημένος στο παρελθόν;

Η σκέψη που γέννησε την πλοκή σχετικά με το θρύλο της μαύρης πέτρας ήταν πρωτότυπη και έδωσε το εφαλτήριο για μια δυνατή ιστορία αγάπης που γεννήθηκε μαζί με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μπροστά στην πύρινη λαίλαπα. Η συγγραφέας μας ταξιδεύει στη Θεσσαλονίκη των αρχών του 19ου αιώνα και παράλληλα χωρίς να κουράζει μας μεταφέρει γλαφυρά και άμεσα το ιστορικό πλαίσιο της εποχής. Διαφαίνεται πως έχει κάνει βαθιά έρευνα με σεβασμό στην πόλη και τον αναγνώστη . Έτσι, κατορθώνει να μας μεταφέρει νοερά επιτυχώς στα γραφικά σοκάκια που σεργιανίζουν οι ερωτευμένοι της ήρωες και ζεις και αναπνέεις μαζί τους. 

Ομολογώ πως η ιστορία "τρέχει" και έχει αγωνία και απρόοπτα. Οι εξελίξεις δε σταματούν και το ενδιαφέρον του αναγνώστη είναι αμείωτης έντασης. Δεν ένιωσα στιγμή πως κάνει ανούσιες περιφραφές και πλατιάσματα . Ο λόγος της είναι απλός και στρωτός χωρίς να του λείπει η εκφραστική του δύναμη. Οι σκέψεις και οι πράξεις των προσώπων δίνονται με ολοζώντανους διαλόγους και έντονες συναισθηματικά σκηνές. 

Το μυθιστόρημα αυτό με την πρωτότυπη πλοκή κατορθώνει να σε κάνει να προβληματιστείς σχετικά με τα διλήμματα των ηρώων. Αυτά έχουν να κάνουν με αισθηματικής φύσης σκέψεις που σου γεννιούνται από τις αποφάσεις της Έλλης και του Μάρκου καθώς και από την στάση του Τομ. Ειδικά ο τελευταίος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα που αποδεικνύει περίτρανα το μεγαλείο της αγάπης. 

 Αν επιθυμείτε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα με αστείρευτη φαντασία, γεμάτο ιστορική γνώση και έρωτα το" στις στάχτες της Σαλονίκης" είναι μια αξιόλογη επιλογή. Κάτι μου λέει πως η συγγραφέας θα μας απασχολήσει στο μέλλον. 

 Βαθμολογία:8.5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου