Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΆΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΜΙΚΡΟΙ ΘΕΟΙ" ΑΡΕΤΗ ΚΑΜΠΙΤΣΗ, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!

ΜΙΚΡΟΙ ΘΕΟΙ, και η Αρετη Καμπίτση συστήνεται στο αναγνωστικό κοινό, με ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα γεμάτο κοινωνικές, πολιτισμικές και ψυχολογικές εκφάνσεις!
 Ένα ηχηρό χαστούκι, που καταφέρνει να μας συγκινήσει και να μας προβληματίσει ιδιαίτερα, ψυχικά αλλα και εγκεφαλικά! Από την πρώτη σελίδα του, με πήρε από το χέρι και με παρέσυρε στην δίνη των καταστάσεων και των γεγονότων που συνέβαιναν με καταιγιστικό τρόπο σε ένα βορεινό χωριό του ΠΑΚΙΣΤΑΝ, στο Σουράνι. 


Το βιβλίο αυτό είναι ένα έργο αποδόμησης και ανασύνθεσης, που με το πολυμορφικό του χαρακτήρα, κομίζει αφοπλιστικές αλήθειες. Σε όλη την διαδρομή του, κινείται σε δυο άξονες. Το θέμα του βιβλίου, περιγράφει αλήθειες, μέσα από την αφήγηση μιας ιστορίας που ο ίδιος ο παθόν εκμυστηρεύτηκε στην συγγραφέα. Έντονα περιστατικά σωματικής και ψυχολογικής κακοποίησης, που δυστυχώς είναι τρόπος ζωής για πολλούς συνανθρώπους μας που ζουν σε αυτές τις χώρες. Είναι, σαν να βλέπεις πίσω από ένα φακό έναν άλλον πολιτισμό και να εύχεσαι μέσα σου πως ποτέ δεν θα ήθελες να ζεις εκεί. Να ευχαριστείς τον θεό που γεννήθηκες σε έναν άλλον τόπο. Γιατί και για αυτούς τους ανθρώπους δεν ήταν επιλογή τους να γεννηθούν και να βιώσουν αυτόν τον τρόπο ζωής κι εδώ το ρητό του λαού πώς τη μοίρα την ορίζουμε εμείς...δεν ταιριάζει!!!
Παράλληλα με την ιστορία του ήρωά μας, η συγγραφέας ξεδιπλώνει την δική της ψυχοσύνθεση και μας αναλύει με απίστευτη λεπτομέρεια τον προσωπικό της ψυχικό Γολγοθά που περνά παράλληλα με τον ήρωα της, κάνοντας δικό της, το δικό του πόνο. Έχει καταφέρει να αποτυπώσει αλήθειες που σοκάρουν, πληγώνουν, συγκινούν, προβληματίζουν. Βιώνοντας από την αρχή τον τρόπο που γεννήθηκε ο μικρός Αχμάντ, όλα όσα έζησε η μητέρα του και τον τρόπο που μεγάλωσε, αισθάνεσαι ένα έντονο ρίγος να σε διαπερνά. Προκαλεί ανατριχίλα σε κάθε αναγνώστη και μια έντονη ανάγκη να υποκλιθείς στο μεγαλείο της ψυχής της μητέρας του Αχμάντ, ο τρόπος που ανατρέφει τα παιδία της. Κρυμμένη πίσω από μια μπούργκα, από την οποία το μόνο που μπορείς με δυσκολία να διακρίνεις είναι τα μελαγχολικά της μάτια, καθώς απαγορεύεται σε αυτές τις γυναίκες να σηκώνουν το βλέμμα τους και να σε κοιτάζουν κατάματα. Ούτε τον ίδιο τον άντρα τους δεν έχουν δικαίωμα να κοιτάζουν. Είναι υποχρεωμένες, να είναι υπάκουες στις διαταγές και όποιες αποφάσεις πάρει και να υποκύπτουν στο ανελέητο ξυλοδαρμό του, τις περισσότερες φορές δίχως καν αφορμή. Και φυσικά, ούτε λόγος να έχουν άποψη για το παραμικρό.
Η συγγραφέας γράφοντας το βιβλίο αυτό, γνώριζε καλά οτι από μόνο του είναι ένα απαιτητικό είδος, καθώς δεν είναι ένα απλό προϊόν μυθοπλασίας, αλλά ένας συσχετισμός μεταξύ πραγματικής ιστορίας, μελέτης στον πολιτισμό αυτής της χώρας, και παράλληλα, της αποτύπωσης της δικής της ψυχοσύνθεσης και του τρόπο που η ίδια το βίωσε όλα αυτό. 
Η Αρετή Καμπίτση, πήρε την απόφαση να διαβεί τους δρόμους που περπάτησε και μεγάλωσε ο μικρός Αχμάντ, να μεγαλώσει μαζί του γινοντας ένα με εκείνον, να αφοσιωθεί με πάθος σε όσα ο ίδιος βίωσε, και να μας συστήσει την περιπετειώδη πορεία του μαζί με άλλους τρεις ήρωες. Τον παιδικό του φίλο Μοχάμεντ, την αγαπημένη του Ναντίρα και την αδελφή της την Σιρουμ.  
Το κουβάρι της ιστορίας ξετυλίγεται και παρασύρει στο διάβα του τους ήρωες μας. Ο Αχμαντ, έφηβος πια, μεγαλώνοντας σε μια κοινωνία όπου η σκέψη και η πίστη ελέγχονται, προσπαθεί να βάλει σε μια τάξη τα συναισθήματα που νοιώθει. Παλεύει να ξεφύγει, από αυτά που του προστάζει η κοινωνία στην οποία μεγαλώνει και καθόλου σύμφωνο δεν τον βρίσκει. Ανεκαθεν απο την παιδική του ηλικία έπιανε τον εαυτό του να κατατρώγεται από σκέψεις, για ένα καλύτερο και πιο ποιοτικό αύριο μακριά, πολύ μακριά όμως από το μέρος αυτό. Βιώνει έντονες συγκρούσεις, ανάμεσα στα θέλω του και την αλήθεια στην οποία ζει. Τελματικος παράγοντας, ο έρωτας του για Ναντίρα, η οποία θα του γίνει εμμονή, στο να τον συνοδέψει σε αυτό το ταξίδι της διαφυγής και να γίνει σύντροφός του. Ζητώντας την βοήθεια του καλού του φίλου Μοχαμεντ, θα θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο της διαφυγής του. Ο Μοχαμεντ όμως, παρασυρόμενος και ο ίδιος από το θάρρος του φιλου του, αφήνει στην άκρη την δειλία που νιώθει ότι τον διακατέχει, παρασύροντας στο ταξίδι αυτό, την άτυχη έως τώρα Σιρούμ, για την οποία ένοιωθε χρόνια την φλόγα της αγάπης να τον σιγοκαίει. 
Το ταξίδι προς την Ιθάκη ξεκινά, με διαφορετική δυναμική για τον κάθε ένα. Ανασφάλειες και κρυμμένοι φόβοι θα τους ακολουθούν σε όλη τους την διαδρομή, και ο φόβος πως μια ζωή θα πρέπει να κρύβονται για να μην τους βρουν, ο χειρότερος τους εφιάλτης. Θα καταφέρουν άραγε να βρουν την ευτυχία, ή μια ζωή θα πρέπει να κρύβονται? Μπορούν οι μνήμες του παρελθόντος να μην γίνουν πληγές στο σήμερα?
Κάτω από την βαριά σκιά της απεικόνισης του βιωματικού επιπέδου στις χώρες αυτές, το μυθιστόρημα της Αρετής, μας παρουσιάζει τις δυο όψεις του νομίσματος. Από την μια πλευρά, το βαρύ φορτίο του να επιβιώνεις κάτω από τέτοιες συνθήκες, και από την άλλη, τις σκληρές αποφάσεις που αναγκάζονται να πάρουν οι άνθρωποι αυτοί, για να ξεφύγουν από αυτό τον τρόπο ζωής. Το βιβλίο ΜΙΚΡΟΙ ΘΕΟΙ, είναι μια έντονη συγκινητική ιστορία, που απλώνει τα πλοκάμια της σε κάθε τομέα της ανθρώπινης ζωής: Στην αγάπη, στον έρωτα, στην φιλία, στην οικογένεια, στην πολιτική, στην ιστορία και στην θρησκεία. Στην ουσία, θα το χαρακτήριζα ως ένα δυνατό ζωντανό οργανισμό, που έχει ψυχή, μυαλό, καρδιά και σκοπός του είναι να αφοπλίσει και να ταρακουνήσει. Τον ανακαλύπτεις σελίδα - σελίδα, γίνεσαι ένας με τους ήρωες του, πασχίζεις να βρεις την λύτρωση μαζί τους, ζεις την ένταση των συναισθημάτων που σου προκαλούν τα γεγονότα που επιβιώνουν.   
Η όλη πλοκή του βιβλίου καταφέρνει να αγγίξει κάθε αναγνώστη, ανεξαρτήτου ηλικίας και να μεταδώσει τα ιδιαίτερα και διαχρονικά μηνύματά της. Η απλή γραφή της Αρετής είναι το κλειδί που καταφέρνει να ξεκλειδώσει κάθε καρδιά, και να κάνει αγαπητούς τους ήρωες μας, μα και όσους απλώνουν χέρι βοηθείας προς εκείνους. Οι δυσκολίες που αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν, αποτυπώνονται με τέτοια μαεστρία, που αισθάνεσαι ότι παρακολουθείς μια ταινία δράσης, που παίζει με την υπομονή σου καρφώνοντας σε στη θέση σου, ροκανίζει το χρόνο σου και σε προκαλεί να γυρίσεις τις σελίδες στο τέλος του βιβλίου να δεις την κατάληξη. Μα δεν θες να το κάνεις, δεν τολμάς να κάνεις το λάθος αυτό.
Με ένα γοητευτικό και άκρως μυστηριακό εξώφυλλο, με απίστευτα συγκινητική πλοκή και πολύ δυνατό φινάλε, έδεσε τις βάσεις για μια σίγουρη επιτυχία στο έργο της, αλλά και ένα δυνατό ξεκίνημα στο χώρο της λογοτεχνίας. 
Θα μπορούσα να μιλάω ώρες ατελείωτες φορτισμένη με τα τόσα συναισθήματα που μου προκάλεσε διαβάζοντάς το και να σάς τα μεταφέρω!!!
Θεωρώ όμως οτι θα ήταν περιττό να μπω στη διαδικασία αυτή, γιατί το καλύτερο θα ήταν να


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου