Σάββατο 27 Ιουλίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΤΙΜΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΔΟΣΙΑΣ", ΓΙΩΤΑ ΦΩΤΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ



Μόλις έκλεισα την τελευταία σελίδα του μυθιστορήματος ''Το τίμημα της προδοσίας'' της Γιώτας Φώτου. Δεν μπορώ να βάλω τις σκέψεις μου σε τάξη για να σας μεταφέρω αυτά που ένιωσα ταξιδεύοντας με συνοδοιπόρο τον έρωτα σε μονοπάτια επαναστατικά&σε χρόνια νέων ζυμώσεων για τη Θεσσαλία και την Ελλάδα γενικότερα.

Αν εκφραστώ απλά, χρησιμοποιώντας μια μόνο κουβέντα για αυτό το ταξίδι, θα τολμούσα να πω πως ήταν ατμοσφαιρικό, διδακτικό και άκρως απογειωτικό. Χωρίς πολλές περιστροφές ήταν από τα καλύτερα ιστορικό-κοινωνικά μυθιστορήματα που διάβασα τα τελευταία χρόνια. Η γραφή της συγγραφέως άμεση, ρέουσα, γλαφυρή ενώ οι χαρακτήρες των ηρώων ήταν πολύπλευροι, πλήρως δομημένοι και ηθογραφημένοι με πάθη, αδυναμίες αλλά παράλληλα με την ηθική υπόσταση του καθενός να πρωτοστατεί. Και οι 3 κεντρικοί ήρωες σε μαγνήτιζαν, γιατί η συγγραφέας τους ύψωσε τον καθένα στο βάθρο του, με ρεαλισμό πρωτόφαντο που ωθούσουν να τους συμπονέσεις για τη μοίρα και τα δεινά που τους ταλάνισαν και φυσικά να τους λατρέψεις, να τους δικαιολογήσεις για τις επιλογές τους, είτε με βάση ηθικά κριτήρια είτε όχι.

Δεν θα ήθελα να αναφέρω πράγματα για την πλοκή, απλά θα πω πως ήταν καθηλωτική, αρκούντως κινηματογραφική και παράλληλα μια ιστορία εποχής με άκρατο διδακτικό περιεχόμενο. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα!!



Λίγα λόγια


Ο αξιωματικός του τσαρικού στρατού Αλέξιος Αλμαντάς έρχεται να εγκατασταθεί στο κτήμα του πατέρα του στη Θεσσαλία κουβαλώντας στις αποσκευές του μυστικά, πίκρα και ενοχές.  Εκεί γνωρίζει και παντρεύεται την πανέμορφη Βικτωρία Μάλφα, κόρη κολίγου που αγωνίζεται να ξεφύγει από την ανέχεια. Ο γάμος αυτός γκρεμίζει τα όνειρα του νεαρού αγρότη Σταύρου Δερματά και τον αναγκάζει να καταφύγει στα ληστοκρατούμενα βουνά, για να επιστρέψει τρία χρόνια αργότερα αποφασισμένος να διεκδικήσει την καρδιά της αγαπημένης του.
Δυο άντρες που συγκρούονται και φτάνουν στα άκρα. Μια γυναίκα που παραπαίει διχασμένη ανάμεσά τους. Ένα ερωτικό τρίγωνο με καταστροφικές συνέπειες. Ποιος είναι το θύμα και ποιος ο θύτης; Ποιος πληρώνει τελικά το τίμημα της προδοσίας;
Από την Αγία Πετρούπολη της πρώτης ρώσικης επανάστασης μέχρι το κοσμοπολίτικο Παρίσι και από τη Θεσσαλία των αγροτικών αναταραχών μέχρι την Αθήνα του 1910,  το μυθιστόρημα της Γιώτας Φώτου δείχνει ότι τα πάθη και οι κοινωνικές ανισότητες ορίζουν παντού και πάντοτε τις ζωές των ανθρώπων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου