Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ", ΣΟΝΙΑ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ, εκδόσες ΩΚΕΑΝΙΔΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Αυτό το μυθιστόρημα μου κέντρισε το ενδιαφέρον από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε. Ένα ιδιαίτερα πρωτότυπο και καλαίσθητο εξώφυλλο, μια πλοκή στο οπισθόφυλλο γεμάτη αγωνία και ποτισμένη με αστυνομική χροιά και μια συγγραφέας που μου ήταν γνωστή και συμπαθής από τα τηλεοπτικά δρώμενα. Η Σόνια Σαουλίδου, λοιπόν, στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα με κέρδισε. Με έπεισε για το ταλέντο της και τις δυνατότητες της. Ένα αστέρι στο συγγραφικό πάνθεο γεννήθηκε. 

Η υπόθεση εκτυλίσσεται στη Λιθουανία και στη Φλόριντα. Έντονη η γυναικεία παρουσία στο βιβλίο της και τρεις ηρωίδες βρίσκονται ανάμεσα σε τρεις δολοφονίες γυναικών φαινομενικά άσχετων μεταξύ τους. Όμως, τελικά, κάτι τις συνδέει. Τα εγκλήματα θα λυθούν; Τα θύματα θα δικαιωθούν; Η αλήθεια θα αποκατασταθεί; 

Ξεκινώντας θα σας ενημερώσω πως τίποτα δε σας αποκάλυψα. Η υπόθεση χτίζεται αριστοτεχνικά βήμα βήμα και δε φαντάζεστε σε ποια μονοπάτια θα σας οδηγήσει. Πρωτοτυπία, ρεαλισμός, ανατροπές και καταιγιστικές εξελίξεις θα διαπιστώνονται από το αναγνωστικό σας κριτήριο σε όλο το βιβλίο. Οι ρυθμοί του είναι κινηματογραφικοί και ο τρόπος που η συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα άκρως παραστατικός. Αυτή η πλοκή άνετα μπορεί να μεταφερθεί στη μεγάλη οθόνη. 

Στο κομμάτι της γραφής έχουμε να κάνουμε με μία εξαιρετική πένα. Με εντυπωσίασε το γεγονός πως επιτυγχάνεται έντονα ο εξομολογητικός τόνος, καθώς κάθε κεφάλαιο τιτλοφορείται με το όνομα της κάθε ηρωίδας και εκείνη αφηγείται την οπτική της σε ά πρόσωπο. Ο λόγος της στρωτός, άμεσος, με μεγάλη δυναμική και εικονοπλαστική δεινότητα. Η ψυχογράφηση των ηρώων γίνεται διεισδυτικά και ιδιαίτερα ρεαλιστικά. Τα θέματα που θίγονται στο βιβλίο αφορούν και τη ψυχιατρική και η Σαουλίδου τα αντιμετωπίζει με προσοχή και σεβασμό. 

Σε όλη την ανάγνωση του βιβλίου η αδρεναλίνη μου χτυπούσε κόκκινο. Ένιωθα πως το ζω στο πετσί μου αυτό που διαβάζω. Έψαχνα το δολοφόνο και στοιχημάτιζα για την ταυτότητά του. Οι ανατροπές μεγάλες και το φινάλε αναπάντεχο. Δε σας κρύβω πως ένιωθα πως διαβάζω ξένη αστυνομική λογοτεχνία. Σφιχτοδεμένη πλοκή πρωτότυπη, ήρωες άψογα ηθογραφημένοι και απουσία συγγραφικών κλισέ. Με λίγα λόγια ένα αστυνομικό μυθιστόρημα άρτιο που διαβάζεται απνευστί. 

Τι άλλο να γράψω για να σας πείσω πως με συνεπήρε; Μπράβο στη συγγραφέα...είμαι σίγουρη πως θα αφήσει το στίγμα της στη λογοτεχνία. 

Βαθμολογία:10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου