Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ", ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Μοίρα, πεπρωμένο, ζωή. Τρεις λέξεις φορτισμένες συναισθηματικά στο νέο μυθιστόρημα της Β.Διαμάντη "Οι φύλακες της λίμνης" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "Ωκεανός". Το βιβλίο αυτό με το νοσταλγικό εξώφυλλο που ξυπνά τις αισθήσεις του αναγνώστη είναι ένα ταξίδι στην ιστορία. 

Η συγγραφέας τοποθετεί τους δυο κεντρικούς της ήρωας με το ίδιο όνομα στη Χαβάη. Δυο ολότελα ξένοι συναντιούνται τυχαία και καρμικά και προσπαθούν να καταλάβουν τι τους ενώνει. Ξεδιπλώνουν τις ζωές τους ανακαλύπτοντας τις κρυφές σελίδες της ιστορίας. Γίνεται μια αναδρομή στα γεγονότα που έπληξαν την Ήπειρο από το Β παγκόσμιο και μετά. 

Ενώνοντας το χτες με το σήμερα, την ιστορία με τους βίους των ηρώων της παραδίδει ένα μυθιστόρημα κοινωνικό με ιστορικές αναφορές, οι οποίες δε κουράζουν καθόλου. Το δράμα των δοκιμαζόμενων Ελλήνων αναπαριστάται ολοζώντανο με τις γλαφυρές περιγραφές της Διαμαντή. Οι ήρωες ηθογραφούνται πλήρως και κυρίως ρεαλιστικά. Γινόμαστε μάρτυρες επιλογών και πράξεων που στιγμάτισαν ζωές. Το δράμα των ανθρώπων της κατοχής, των Εβραίων καθώς και του εμφυλίου μας ξυπνά μνήμες εφιαλτικές. Διαβάζεις μια υπόθεση βιβλίου που νιώθεις πως διαδραματίστηκε παλιά. Τη διακρίνει μεγάλη αληθοφάνεια. Συγκινείσαι από τις μνήμες που ξυπνούν και πονάς για ότι περνούν άνθρωποι που στερούνται την ελευθερία τους και παλεύουν για να επιβιώσουν. 

Το βιβλίο αυτό είναι βαθιά αντιπολεμικό. Μια γροθιά στον όλεθρο του πολέμου, στις κτηνώδεις συμπεριφορές. Ακομα, μια ωδή στην ψυχή που παλεύει. Που μάχεται να επιβιώσει και δεν το βάζει κάτω. Ύμνος στη φιλία και στα ιδανικά και στον άνθρωπο που κάνει νέα αρχή στην ξενιτιά. 

Η Διαμαντή γράφει όμορφα και στρωτά. Φαίνεται πως χρησιμοποίησε ιστορικές πηγές και δεν κατέφυγε σε εξάρσεις μελό και συναισθημάτων για να εκβιάσει τη συγκίνηση μας. Αφήνει τα γεγονότα να μιλήσουν στην καρδιά του αναγνώστη. Δίνει βήμα στους ήρωες της να μας μιλήσουν με παρρησία για όσα δεινά πέρασαν και για αυτά που κατόρθωσαν. Πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με το έργο της συγγραφέως και μου άφησε πολύ καλές εντυπώσεις και σίγουρα θα διαβάσω και το επόμενο πόνημα της. 

Η υπόθεση του βιβλίου με τους δυο ήρωες με το κοινό ονοματεπώνυμο που συναντιούνται είναι πρωτότυπη. Έχοντας ως εφαλτήριο το Β παγκόσμιο έπλασε μια ιδιαίτερη ιστορία που σου αφήνει γεύση έντονων αισθήσεων. 

 Αξίζει να το διαβάσετε. "Οι φύλακες της λίμνης" θα σας φυλακίσουν σε ένα αναγνωστικό ταξίδι στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

Βαθμολογία:9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου