Τετάρτη 14 Αυγούστου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλιο "ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ", ΣΟΦΙΑ ΒΟΪΚΟΥ, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η Σοφία Βόϊκου, η συγγραφέας πολλών και πολύ αγαπημένων βιβλίων από τους αναγνώστες επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα γροθιά στο στομάχι. "Το κορίτσι της ντροπής" είναι ένα μυθιστόρημα βασισμένο σε αληθινά γεγονότα . 

Η Λένη είναι το κορίτσι της ντροπής , το παιδί του εχθρού. Αυτό την κυνηγά από την ώρα που γεννήθηκε και της κατατρώει τα σωθικά. Η ίδια προσπαθεί να διερευνήσει το οικογενειακό της δένδρο και να μάθει τι πραγματικά της συνέβη. Πολλά πράγματα τα αγνοεί. Άλλα δε τα φαντάζεται καν. Όταν γνωρίζει το Γιόχαν καταλαβαίνει πως έχουν μια άδικη, κοινή μοίρα. Προσπαθούν να αποτινάξουν το ανίερο στίγμα που τους κληροδότησαν οι γονείς τους και να ζήσουν ήρεμα και γαλήνια . Άραγε, θα τα καταφέρουν; 

Το βιβλίο αυτό είναι με μια λέξη συγκλονιστικό. Διαπραγματεύεται ένα πολύ ευαίσθητο θέμα. Τα παιδιά που γεννήθηκαν στον Β παγκόσμιο είχαν να αντιμετωπίσουν πάρα πολλά δεινά. Όσα ήταν νόθα από τον εχθρό ή όσα γεννήθηκαν από Ναζί στη Γερμανία και μετά την πτώση του Χίτλερ είχαν να αντιμετωπίσουν την κατακραυγή των συμπατριωτών τους, πέρασαν έναν φρικτό γολγοθά. Αντιμετώπιζαν την απόρριψη, την αποδοκιμασία. Πλήρωσαν με περιθωριοποίηση τα κρίματα των γονέων τους. Από αθώα θύματα θύτες για τα λάθη άλλων. 

Δε θα ήθελα να σας καταθέσω πολλά. Νομίζω πως για τέτοια βιβλία τα λόγια είναι φτωχά. Σε πολλά σημεία συγκινήθηκα. Αλλού έκλαψα για τις αδικίες και τους αθώους που καταδικάστηκαν να ζήσουν έναν καταστροφικό πόλεμο. Για τα παιδιά που πλήρωναν στη συνείδηση όλων για την ταυτότητα του πατέρα τους. Είναι ύμνος αντιπολεμικός. Ωδή στην αθωότητα που χανόταν στα χρόνια του πολέμου. 

Η συγγραφέας θεωρώ πως παρέδωσε ένα άρτιο και εξαιρετικό μυθιστόρημα με σεβασμό στο παρελθόν και στα θύματα του πολέμου. Έκανε ενδελεχή έρευνα σε ιστορικές πηγές και με παραστατικό τρόπο μας μετέδωσε τις αληθινές ιστορίες των παιδιών που παιδεύτηκαν από τις αμαρτίες των γονέων. Η Βόϊκου δε χρειάζεται συστάσεις. Η γραφή της είναι λογοτεχνική και παράλληλα αποπνέει συναίσθημα και ρεαλισμό. 

Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα... δε νομίζω πως αυτό το μυθιστόρημα δε θα αφήσει "κάτι" μέσα στην ψυχή σας. 

Βαθμολογία:9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου