Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ», Έλενα Γκίκα Πετρουλάκη, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!



«ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ» και η αγαπημένη Έλενα Γκίκα Πετρουλάκη μας συστήνει το πρώτο της επίσημα πνευματικό παιδί, ανοίγοντας το δρόμο για μια πολλά υποσχόμενη λογοτεχνική πορεία! Το βιβλίο αυτό, είναι ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα ρεαλισμού, άλλοτε άγριο κι άλλοτε βαθιά συγκινητικό που θέτει ηθικά διλήμματα, κι εστιάζει σε βάθος στις ηθικές αξίες, στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και τη θυσία της υπέρτατης αγάπης. Ένα ψυχογράφημα ανθρώπινων σχέσεων  το οδοιπορικό στη ζωή της Στέλλας  που δοκιμάζεται μέσα από ψέματα, διλήμματα, μυστικά, κανόνες κι αντιφάσεις σε μια κοινωνία που ξεδιπλώνει το πιο σκληρό της πρόσωπο. 

Υιοθετώντας την πρωτοπρόσωπη αφήγηση, κατόρθωσε να αναδείξει όλες τις συναισθηματικές διακυμάνσεις και εξάρσεις των ηρώων της χωρίς να δεσμευτεί σε περιττές περιγραφές και άσκοπες αναλύσεις. Άφησε την αλήθεια τους να μιλήσει, να δώσει το στίγμα της, να δείξει το σκληροτράχηλο μονοπάτι που αναγκάστηκα ακολουθείς κάποιες φορές ως αναπόφευκτο μονόδρομο των επιλογών σου. Γιατί στην πραγματικότητα εμείς προδιαγράφουμε το μέλλον μας με τις επιλογές μας!

Η όλη πλοκή της ιστορίας ξετυλίγεται σαν μια εξομολόγηση μέσα στο κελί μιας φυλακής. Μια δυναμική δικηγόρος, η Στέλλα, επιλέγει να πει την δικιά της αλήθεια, όχι στις αίθουσες των δικαστηρίων αλλά σε μια κατάδικο, εκεί που ξέρει πως δεν θα κριθεί για τις πράξεις της.
Όλα ξεκινούν με ένα έγκλημα και την αυτοθυσία μιας μάνας που θα μπει φυλακή για να σώσει το παιδί της. Έτσι η Στέλλα θα χτίσει την ζωή της πάνω σε μια υποχρέωση να τιμήσει την θυσία της μάνας της. Της δίνει υπόσχεση να την κάνει υπερήφανη και η υπόσχεση αυτή θα γίνει σφραγίδα στην εξέλιξη της πορείας της. Ένας φόνος, μια θυσία, ένα βαρύ μυστικό και ένα ψέμα θα γίνουν επιτακτική ανάγκη να τα καταφέρει. Να υπερβεί τα εμπόδια και  να ξεπεράσει τον εαυτό της για να καταφέρει στη ζωή της. Το χρωστά αυτό σε μια μάνα που εκτελεί πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, μια ποινή που θα έπρεπε η ίδια να εκτελέσει.

Με αφετηρία την υπόσχεση ζωής που έδωσε στην μάνα της και φυλαχτό την αγάπη της, η Στέλλα θα παλέψει σκληρά κάνοντας πέρα τις ανάγκες και τα θέλω της. Πολλές φορές οι ενοχές που κουβαλάει θα την κάνουν να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα καταστάσεις στις οποίες θα έπρεπε να γίνει αγρίμι. Αν και σαν χαρακτήρας έχει  πολύ χαμηλή αυτοεκτίμηση, κάθε που βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη, βλέπει το είδωλο της μητέρας της και αποκτά και πάλι τις χαμένες δυνάμεις της. Το κίνητρο και η υπόσχεση που της έδωσε θα γίνουν η κινητήρια δύναμη για να συνεχίσει! Άραγε θα τα καταφέρει;

Το «ΚΑΘΡΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΕΙΔΩΛΑ» είναι το απόσταγμα μιας βαθιάς έρευνας και ενδελεχούς μελέτης της ψυχολογίας της ζωής κρατουμένων από την συγγραφέα. Μέσα από τα είδωλα που βλέπει στους καθρέφτες της Κατερίνας, της Μάρως αλλά και της Μαρίνας, αποτυπώνει μοναδικά με περιγραφές σκληρές που σοκάρουν, ιστορίες γυναικών που βίωσαν εκμετάλλευση, σωματική και ψυχική βία.  Αναδεικνύει με σοβαρότητα και μεστότητα στιγμές σκληρής μεταχείρισης, συστήνοντας με ευαισθησία ταυτόχρονα τους πρωταγωνιστές και τα βιώματά τους. Η συγγραφέας στάθηκε με υπομονή και τρυφερότητα δίπλα σε αυτές τις γυναίκες, αγκάλιασε τις ενοχές και τις αδυναμίες τους, συμμερίστηκε τις αγωνίες τους και ανέδειξε τη δύναμη και την αξιοπρέπεια τους.

Η πλοκή είναι γρήγορη και διατηρεί την αγωνία στα ύψη. Χωρίς να κουράζει με μακροσκελείς αναφορές και λεπτομέρειες, επικεντρώνεται στις συναισθηματικές μεταπτώσεις των χαρακτήρων ιδιαιτέρως στης πρωταγωνίστριας μας. Η Στέλλα ακολουθώντας άλλοτε τη φωνή της λογικής και άλλοτε της καρδιάς, προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σκοινί. Η Μοίρα ομως επεμβαίνει καταλυτικά στα σχέδιά της και οδηγεί το πεπρωμένο τους σε πρωτόγνωρα μονοπάτια.

Αν και πρώτη της συγγραφική προσπάθεια το σίγουρο είναι πως η Έλενα Γκίκα Πετρουλάκη με κέρδισε και με καθήλωσε. Η γραφή της ποιητική και την ίδια στιγμή αδυσώπητη, καυστική και ταυτόχρονα χειμαρρώδης, καταφέρνει να σε παρασύρει σε έντονα συναισθήματα, σκέψεις ακόμα και σε πιο προσωπική αναμέτρηση με τα πιστεύω σου. 

Διαβάστε το, είμαι σίγουρη πως θα σας καθηλώσει!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου