Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «ΑΓΙΟΙ ΤΙΠΟΤΑ», Κωνσταντίνος Κέλλης, εκδόσεις BELL, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Έχοντας ακούσει διθυραμβικές κριτικές για τον Έλληνα μετρ της λογοτεχνίας τρόμου τον Κωνσταντίνο Κέλλη, επιθυμούσα διακαώς να διαβάσω μυθιστόρημα του. Από τις έκδοσεις “ bell “ κυκλοφορεί το τελευταίο του πόνημα «Άγιοι τίποτα». Ομολογώ πως η πρώτη επαφή μαζί του μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση. 

Πριν όμως το αιτιολογήσω αυτό θα σας παραθέσω περιληπτικά την πλοκή. Η Ηλιάνα Αχτάρη φροντίζει την ετοιμοθάνατη μάνα της και ο Στεφανος Αργυρίου νιώθει την ένταση ενός έρωτα που δεν τελεσφόρησε. Θα συναντηθούν στο βαγόνι ενός άδειου τρένου και θα βυθιστούν σ έναν εφιάλτη που μυρίζει λιβάνι, χιόνι και αίμα. Θα βρεθούν τελικά σε ένα μέρος,σε ένα παράξενο χωριό, στη βόρεια Ελλάδα, όπου ο θάνατος τριγυρνά αδηφάγα με σαγόνια έτοιμα να σε κατασπαράξουν. Τι συμβαίνει, τελικά, σε αυτό το περίεργο μέρος; 

Ο Κ.Κέλλης έγραψε μια ιστορία τρόμου και φαντασίας στην ελληνική επαρχία με κεντρικό μοτίβο την απώλεια και την αγάπη . Το βιβλίο αυτό διαπραγματεύεται το θάνατο αλλά και τη ζωή . Δε μπορώ να πω πως δε μου άρεσε . Απλά ανέμενα να με συνεπάρει. Ισως οι απαιτήσεις μου ήταν αρκετά μεγάλες εξαιτιας των εγκωμιαστικών σχολίων που είχα ακούσει. Το συγκεκριμένο βιβλίο στα μάτια μου αργεί να διεισδύσει στη δράση και να σε εξιτάρει. Ο ρυθμός είναι αρκετά αργός στην αρχή. Μετά σε κερδίζει. Για κάποιον που δεν διαβάζει συχνά αυτού του είδους τη λογοτεχνία είναι ανασταλτικος παραγοντας αυτός για να καθηλωθεί στην εξέλιξη της ιστορίας . 

Η γραφή του ήταν άκρως υποβλητική και σκοτεινή και η ατμόσφαιρα απέπνεε μυστήριο. Ο συγγραφέας πλάθει με όπλο του την εικονοπλαστική του δεινότητα καταστάσεις έντονες και παραστατικές που κάνουν τον αναγνώστη κοινωνό της δράσης και της αγωνίας . Σε όλους τους ήρωες κέντα στην ηθογράφηση και διεισδύει στα νύχια της ψυχής τους . Θάνατος και ζωή σε σύγκρουση , λοιπόν, και η αγάπη πάντα έχει δεσπόζουσα θέση . 

Σίγουρα πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο. Βεβαίως και έχουμε να κάνουμε με έναν συγγραφέα ικανό, με περγαμηνες που δικαίως αγαπιέται από το αναγνωστικό κοινό. Θα διάβαζα σίγουρα ξανά κάτι δικό του. Ίσως αυτή η πρώτη γνωριμία μαζί του ήταν ατυχής λόγω του συγκεκριμένου θέματος και πλοκής. 

Βαθμολογία :8-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου