Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ βιβλίου για "ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ", ΒΡΟΣΓΟΣ ΑΝΤΥ, εκδόσεις ΚΥΦΑΝΤΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις ένα ταλέντο να ανθίζει. Χαρά και ικανοποίηση νιωθεις ειδικότερα όταν αυτός είναι ένας φίλος που εκτιμάς ιδιαίτερα και εκδίδοντας το πρώτο του μυθιστόρημα αυτό κερδίζει επάξια τη θέση που του αξίζει στο συγγραφικό πάνθεο. Ναι, λοιπόν, αυτή η ιδιαίτερη φιγούρα με την έντονη κουλτούρα, ευφυΐα και ταμπεραμέντο έγραψε ένα βιβλίο που ικανοποιεί τα αναγνωστικά κριτήρια όσων αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία αλλά και αυτών που θέλουν να ταξιδέψουν νοερά με κάτι διαφορετικό . 

"Χρήσιμοι ηλίθιοι" ο τίτλος του. Έξυπνος, ιντριγκαδορικος και συνάμα τόσο μα τόσο εναρμονισμένος με την πλοκή. Δε θα γινόταν να μη σταθώ, όμως, και στο εξώφυλλο. Λιτό, μονοθεματικό και καλαίσθητο αυτό, κεντρίζοντας σου αμέσως το βλέμμα σου αφήνει μια πολύ μικρή γεύση για όσα πρόκειται να διαβάσεις και σίγουρα και αυτά θα σε εξιτάρουν.



Αθήνα, 2012. Η Εθνική Πινακοθήκη γίνεται στόχος ληστείας. Ένας πινάκας του Πικάσο που φιλοτέχνησε ο ζωγράφος για να τον δωρίσει τιμητικά στην Ελλάδα για τον αγώνα της κατά του ναζιστικού ολέθρου, ένας του Μοντριάν και ένα σχέδιο του Κατσα έχουν κάνει φτερά. Ποιος είναι υπεύθυνος για την "κλοπή του αιώνα"; Ποιος θέλει αυτή τη λεία με την αμύθητη πολιτιστική και ιστορική αξία; Πως σχετίζονται οι πέντε φίλοι από τα παλιά που συναντήθηκαν ξανά μετά από χρόνια με αφορμή ένα δυσάρεστο γεγονός; Χρήστος, Άρης, Γρήγορης, Ορέστης και Μελίνα ενώνονται ξανά με έναν ιδιαίτερο σκοπό που αλλάζει άρδην τις ζωές τους. 

Λοιπόν, έχουμε να κάνουμε πέρα πάσης αμφιβολίας για ένα καλογραμμένο αστυνομικό μυθιστόρημα, το οποίο είναι page turner και παράλληλα έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Με αφορμή ένα αληθινό γεγονός, την κλοπή αυτή δηλαδή που όντως συνέβη, ο Αντυ πλάθει μια ιστορία πρωτότυπη με πρόσωπα καθημερινά τα οποία είναι παράλληλα αποκυήματα της συγγραφικής του φαντασίας και απεικονίζει τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Διεφθαρμένοι πολιτικοί και αξιωματούχοι, ένα ρευστό και ξεχαρβαλωμένο σύστημα αξιών και αρχών, φασιστικές οργανώσεις παρελάσουν στο βιβλίο κάνοντας σε να αντικρίζεις με εξεταστική και διεισδυτική σκοπιά το σημερινό πολιτικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Ένα μυθιστόρημα με σκοτεινή και υποβλητική ατμόσφαιρα που ωστόσο σε καθηλώνει με τους γρήγορους, κινηματογραφικούς ρυθμούς του και με τους δυνατούς του χαρακτήρες. Είναι πολύ-πρόσωπο και πολυεπίπεδο αυτό το συγγραφικό δημιούργημα που σου δίνει σε αρκετά σημεία απλόχερα τροφή για σκέψη και προβληματισμό για όλα όσα απεικονίζει γλαφυρά στις σελίδες του. 

Θα συναντήσετε ήρωες πρόσωπα του σήμερα που θα σας θυμώσουν, άλλοι θα σας εκνευρίσουν και κάποιοι θα σας συγκινήσουν. Ένα έξυπνο ηθογραφικό μωσαϊκό χαρακτήρων που σου πλασάρει κομμάτια της καθημερινότητας μας παραστατικά και άμεσα. Όσα γράφει ο συγγραφέας για την πολιτική και για την κοινωνία σήμερα μέσα από την έξυπνη πλοκή είναι άκρως ρεαλιστικά και τα βιώνουμε καθημερινά όλοι. Χτίζει το οικοδόμημα της πλοκής του βήμα βήμα και με τρόπο που δεν αφήνει πολλά να φανταστείς αλλά σου τα αποκαλύπτει ο ίδιος ο Αντυ στο τέλος. Εκεί σου επιφυλάσσει ένα φινάλε άκρως συγκινητικό και συνάμα λυτρωτικό, το οποίο σου αφήνει μια γλυκιά γεύση. 

Επίσης, μου άρεσε παρά πολύ το γεγονός πως στην αρχή κάθε κεφαλαίου ο συγγραφέας επιλέγει στίχους από τραγούδια που σχετίζονται άμεσα με το περιεχόμενο του. Έξυπνη κίνηση και με όμορφες και ιδιαίτερες μουσικές προτάσεις που θα σας ταξιδέψουν. Ο λόγος του είναι άμεσος και στρωτός χωρίς συγγραφικά κλισέ και ανούσια πλατιασματα. Ρέει δυναμικά κάνοντας το ένα ασθματικό ανάγνωσμα που σε καθηλώνει.

Δεν είναι απλά ένα αστυνομικό μυθιστόρημα αυτή η πρώτη δουλειά του Αντυ. Είναι ένα σύγχρονο βιβλίο που έχει ως θέμα μια κλοπή που συνέβη όντως και άφησε εποχή και ως στιγμής δε μάθαμε ποτέ τι συνέβη, η οποία ξετυλίγει ένα κουβάρι χαρακτήρων και γεγονότων που αντικατοπτρίζουν το σήμερα. Μια καταβύθιση, λοιπόν, στην κοινωνία, στα άδυτα της πολιτικής και του έρωτα θα ζήσετε. Καλή σας ανάγνωση και εμπιστευτείτε αυτόν τον συγγραφέα. Έχει μέλλον και άποψη. Αντυ μου, εγώ ξέρεις .. .περιμένω το επόμενο ταξίδι.
Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου