Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

"...ο κόσμος αλλάζει με γιορτές και μουσικές". ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΎΛΟΥ για το "ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ"!

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Βιογραφικό: H Παπαποστόλου Κατερίνα γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό τμήμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ κατά τη διάρκεια των σπουδών της φοίτησε σε πολλά καλλιτεχνικά και θεατρικά εργαστήρια, κάνοντας παράλληλα και πολλά σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού στην εκπαίδευση αλλά και αρκετά περιβαλλοντικά.
Έχει συμμετάσχει σε πανεπιστημιακά προγράμματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, ενώ στα Χανιά φοίτησε σε ιδιωτική σχολή Καλών Τεχνών και πήρε μέρος σε πολλές εκθέσεις κατασκευής μαριονεττών και κούκλων Θεάτρου, αλλά και ξεκίνησε και τα πρώτα εκπαιδευτικά περιβαλλοντικά προγράμματα στην τάξη της σχετικά με τη φιλοζωία τα οποία και συνεχίζει κάθε χρόνο μέχρι και σήμερα, έχοντας καταφέρει μάλιστα να εκπονήσει εκπαιδευτικό πρόγραμμα με σχεδόν καθημερινή παρουσία σκύλου στην τάξη αλλά και να συγγράψει και να σκηνοθετήσει παιδική θεατρική παράσταση όπου ο βασικός πρωταγωνιστής ήταν ένας σκύλος!
Από το 2008 και μέχρι σήμερα εργάζεται ως δασκάλα στο Δημοτικό Σχολείο Πλατάνου-Πρασινάδας του νομού Ημαθίας. Έχει κάνει μεταπτυχιακό στη «Διοίκηση Πολιτισμικών Μονάδων» και έχει εξειδικευτεί στην Ειδική Αγωγή. Έχει πλήρη γνώση ηλεκτρονικών υπολογιστών και γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ιταλικά και Ισπανικά, ενώ έκανε για 14 χρόνια πιάνο στο Μακεδονικό Ωδείο.
Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρολογίας και δράματος στην εκπαίδευση και αναρίθμητα άλλα που αφορούν την τέχνη της δημιουργίας και την κατασκευή χειροποίητων χρηστικών και μη αντικειμένων. Γνωρίζει την τέχνη της κεραμικής και διάφορες τεχνικές ζωγραφικής.
Τον Ιανουάριο του 2015 ίδρυσε την εθελοντική ομάδα ζωοφιλικών ενημερώσεων σε σχολεία, ιδρύματα και οργανισμούς τις «Ζω.Ε.Σ.», που έχουν βραβευτεί για τρεις συνεχόμενες χρονιές, στο Φεστιβάλ Εθελοντισμού “Voluntary Action”, ενώ έχει μιλήσει σε πάνω 300.000 παιδιά, προσπαθώντας να τους εμφυσήσει αισθήματα ζωοφιλίας αλλά και σεβασμού όλων των έμψυχων όντων του πλανήτη.
Ζει σήμερα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας έχοντας κοντά της τους τρεις σκύλους της, όλους κακοποιημένους βάναυσα από ανθρώπινα χέρια και εκπαιδευμένους σήμερα, ώστε να την ακολουθούν στις ζωοφιλικές ενημερώσεις αλλά και προσπαθώντας να στηρίξει και πολλά άλλα που τα φροντίζει καθημερινά στο δρόμο.
Αρθρογραφεί σε πολλά ηλεκτρονικά site, ενώ διατηρεί μόνιμες στήλες στο περιοδικό «Κατοικίδια εν Δράσει».

Το Μάιο του 2015 αποφοίτησε ως εκπαιδεύτρια σκύλων από την Ακαδημία Εκπαιδευτών Σκύλών του Μουμιάδη Δημοσθένη «Kynagon Dog Trainers Academy». Έχοντας ως επιστημονικούς συνεργάτες πολύ αξιόλογους ανθρώπους από το χώρο της εκπαίδευσης και της συμπεριφοράς του σκύλου, διοργανώνει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα για τους εθελοντές της, ενώ συμμετέχει ως ομιλήτρια σε ημερίδες και επιστημονικά συνέδρια.
Έχει κάνει σεμινάρια στην Συμβουλευτική Ψυχολογία, στην Εκπαίδευση Ενηλίκων και στην Παιδοψυχολογία, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 ξεκίνησε σπουδές ζωοθεραπείας στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ζωοθεραπείας της Λυών στη Γαλλία, τις οποίες και τελειώνει σε λίγους μήνες.
Το βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή» από τις εκδόσεις Welldone είναι η τρίτη συγγραφική της απόπειρα.

Προφίλ στο Facebook: https://www.facebook.com/katerina.papapostolou.5



Οπισθόφυλλο: Δύο όψεις, ένα βιβλί! Το κρατάς από τη μα πλευρά και ξεπηδούν μπορστά στα μάτια σου εικόνες γεμάτες χρώματα και μουσική! Κλείνεις τα μάτια και βαδίζεις ατάραχος μέσα στο Βασίλειο των Ακηδέμόνευτων Ζώων! Το κρατάς από την άλλη πλευρά και βυθίζεσαι στα συναισθήματα και στις εικόνες που γεννούν οι λέξεις! Ακούς τις μελωδικότερες μουσικές να ηχούν επαναστατικά μέσα σου.Διαβάζεις για την Μεγάλη Επιστροφή στο Παλάτι των Ονείρων! Δεν είναι όμως όλα στη ζωή όπως φαίνονται και τα παράξενο βιβλίο που στα χέρια σου τώρα κρατάς θα σε ταξιδέψει σε κόσμους μαγικούς,που δεν υπάρχουν όμως μόνο στα παραμύθια! Ενώ θα σε βοηθήσει να αναπτύξεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη, την κρίση και τη δημιουργική σου σκέψη.Λόγος και εικόνα ενώνονται με τέχνη για να φουντώσουν τη φαντασία σου και να μάθεις να ξαναπλάθεις την πραγματικότητα με σεβασμό στον συνάνθρωπό και στα απροστάτευτα ζώα.Να μάθεις να χτίζεις τον κόσμο ξανά όπως ακριβώς τον ονειρεύεσαι ΕΣΥ!



«Δεν σταματώ να γίνομαι η σημερινή καλύτερη εκδοχή του χθεσινού εαυτού μου»

Αν οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούμε πως ήρθε η ώρα το ελληνικό σχολείο να κλείσει τις πόρτες του στη συντηρητική συχνά πλευρά του και να ανοίξει τις Πύλες του στη φαντασία και στα μεγάλα όνειρα, όπου μαθητές και σκύλοι συμμετέχουν ισότιμα στην εκπαιδευτική διαδικασία, τότε η εκπαιδευτικός- εκπαιδεύτρια σκύλων και συγγραφέας Κατερίνα Παπαποστόλου είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να κηρύξει την έναρξη αυτής της νέας εποχής. Πολυπράγμων και ακούραστη, είναι μια Δασκάλα που σίγουρα δεν μοιάζει με όλες τις άλλες. Έχοντας βάψει τα μαλλιά της μωβ, αποτέλεσμα ενός περιστατικού σχολικού εκφοβισμού σε ένα παιδί νηπιαγωγείου από τους συμμαθητές του, ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία, γίνεται η φωνή όλων των ζώων και ανοίγει δρόμους εκεί όπου οι άλλοι βλέπουν συχνά αδιέξοδα. Μετά την απόλυτη επιτυχία του Δώρου, του πρώτου της βιβλίου που αποτελεί την αυτοβιογραφία της Διώνης, που κακοποιήθηκε βάναυσα το 2011, και το τετράδιο εκπαιδευτικών φιλοζωικών δραστηριοτήτων «Το Δώρο της Διώνης», ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ με το τρίτο της βιβλίο που σηματοδοτεί, όπως εκείνη συχνά δηλώνει, την επιστροφή όλων μας σε έναν τρόπο ζωής όπου θα υπάρχει σεβασμός στα ζώα και στο περιβάλλον. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, με απαντήσεις με απόλυτη ειλικρίνεια που τη χαρακτηρίζει, φωτίζει τον δρόμο προς την ευτυχία και μας καλεί με τον τρόπο της να επιβιβαστούμε όλοι μας στο ταξίδι παρέα με ένα ζώο που είναι η καλύτερη πλευρά του εαυτού μας.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία του Δώρου και του Δώρου της Διώνης, έφτασε στα χέρια μας πριν λίγους μήνες «Η Μεγάλη Επιστροφή». Το βιβλίο που κρατάμε σήμερα στα χέρια μας είναι ακριβώς όπως το φανταστήκατε;

 Δεν σας κρύβω πως η Μεγάλη Επιστροφή γράφτηκε μέσα μου πριν από το Δώρο. Πάντα ήθελα να γράψω την ιστορία της Διώνης που μοιάζει τόσο πολύ με πολλές άλλες ιστορίες παρατημένων στη μοίρα τους πλασμάτων. Ίσως διαφέρει στην εξέλιξή της, καθώς η Διώνη με συνάντησε και αναστήσαμε η μία την άλλη για να μπορούμε να λέμε σήμερα ότι γίναμε τελικά σχεδόν ό, τι ονειρευόμασταν. Και χρησιμοποιώ τη λέξη «σχεδόν» καθώς ποτέ δεν σταματάμε να οραματιζόμαστε και να βαδίζουμε σε νέους δρόμους. Δεν ξέρω αν έχω καταφέρει να παρέχω στους τρεις σκύλους μου την απόλυτη ευτυχία που τους αξίζει, δεν σταματώ όμως να αγωνίζομαι για αυτό! Όπως επίσης δεν ξέρω αν τα τόσα ζώα που έχω μέχρι σήμερα διασώσει αρκούν για να λέω πως έχω βάλει ένα λιθαράκι και εγώ στον κόσμο της φιλοζωίας, ξέρω όμως καλά πως έκανα ό, τι περνούσε από το χέρι μου για να κάνω τη ζωή τους να μοιάζει σαν το πιο όμορφο αληθινό παραμύθι, όπως ακριβώς τους αξίζει. Η Διώνη μου δείχνει τον δρόμο και εγώ την κρατώ από το χέρι και έχω την υποχρέωση να ξεπερνώ όλα τα εμπόδια! Το βιβλίο αυτό ήταν για μένα ένα πολύ μεγάλο ταξίδι που με άλλαξε δεν σας κρύβω ως άνθρωπο, άλλαξε την αντίληψή μου για τον κόσμο, αλλά και ήταν ένας καθρέφτης των μέχρι τότε ανθρώπινων σχέσεών μου. Όπου άλλοι έφυγαν, άλλοι ήρθαν και άλλοι παρέμειναν βράχοι σιγουριάς δίπλα μας. Είναι ένα βιβλίο γνώσης και πληροφορίας και έμαθα τόσα πολλά σε όλη τη διάρκεια της συγγραφής του. Μαζί με την πολυτάλαντη Λιάνα Δενεζάκη επιστρέψαμε, όπως άλλωστε το είχαμε υποσχεθεί και γεμίσαμε με χρώματα το γκρίζο και αφιλόξενο για τα ζώα παλάτι. Τολμώ να πω πως είναι πολύ καλύτερο από όσο το φανταζόμουν και ένα βιβλίο που πολλοί θα ονόμαζαν «άπιαστο όνειρο», εγώ και οι συνεργάτες μου το κάναμε πραγματικότητα!

Τι ελπίζετε να αποκομίσει κάποιος διαβάζοντας ''Τη Μεγάλη Επιστροφή'';

Η Μεγάλη Επιστροφή είναι ένα ταξίδι σε άλλες εποχές. Ένα βιβλίο με δύο εξώφυλλα, με δύο όψεις, όπως έχει και η ίδια η ζωή! Το ανοίγεις από τη μια πλευρά και βυθίζεσαι στις εικόνες και στα συναισθήματα που σου γεννούν οι λέξεις, ακούγοντας τη μαγική μουσική της μεγάλης εκείνης νύχτας που αποφάσισε να επιστρέψει η Διώνη στο Παλάτι. Το ανοίγεις από την άλλη και μπαίνεις στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων και βυθίζεσαι στα παραμυθένια χρώματα της Λιάνας Δενεζάκη και στα τόσο στοχευμένα κείμενα της Πάττυς Παπαδήμου, ακούγοντας τα μελωδικότερα τραγούδια τα οποία δένουν τόσο αρμονικά με όλα μέσα στο βιβλίο. Κάποιος που θα διαβάσει αυτό το βιβλίο, μόλις τελειώσει και την τελευταία λέξη στην τελευταία του σελίδα, γίνεται με πολύ λίγα λόγια απόλυτα υπεύθυνος κηδεμόνας ζώου αλλά και ευσυνείδητος πολίτης που σέβεται το περιβάλλον! Μαθαίνει για τη δύναμη της συγχώρεσης, αρετή ενός σκύλου, αλλά αποκτά την αρετή της ενσυναίσθησης, καθώς συνεχώς μπαίνει στη θέση του άλλου. Το βιβλίο διαπραγματεύεται με έναν ιδιαίτερο τρόπο την παράνομη εκτροφή που αποτελεί για μένα τη μεγαλύτερη πληγή της φιλοζωίας και την πιο σημαντική αιτία της αύξησης του αδέσποτου πληθυσμού. Αλλά το πιο σημαντικό θεωρώ πως μένει με την αίσθηση ότι όλα όσα θέλεις μπορείς να τα πετύχεις, όταν δεν σταματάς να αγωνίζεσαι και να κυνηγάς τα μεγάλα σου όνειρα με παντοτινό στόχο το να γίνεις όχι καλύτερος από τους άλλους, μα καλύτερος από τη χθεσινή εκδοχή του εαυτού σου!

 Μιλήστε μας λίγο για τους κεντρικούς χαρακτήρες του βιβλίου σας. Τι είναι αυτό που τους κάνει ξεχωριστούς κατά τη γνώμη σας;

Στο νέο μου βιβλίο πραγματικά δεν ξέρω ποιον από όλους να ορίσω ως τον κεντρικό χαρακτήρα εκτός σαφέστατα από τη Διώνη! Είναι όλοι τους τόσο σημαντικοί στις ανατροπές της ιστορίας. Το βασιλικό ζεύγος, ο Λυκούργος και η Διοδώρα, οι τρεις κόρες τους αλλά και όλοι οι ένοικοι του παλατιού, που ενώ φημίζονταν για πολλά χρόνια για τα βαθιά τους φιλοζωικά αισθήματα, μια μέρα ξαφνικά, αποφάσισαν να διώξουν από τις αυλές και τα δωμάτιά τους, όλα τα ζώα. Η Πολυφήμη, η πιο αγαπημένη σκυλίτσα της Διοδώρας, την οποία τους είχαν παρατήσει, κουτάβι λίγων ημερών, έξω από το Παλάτι. Όλα τα ζώα που έκπτωτα από το Παλάτι, έχτισαν την πολιτεία τους στους πρόποδες του Παλατιού και την ονόμασαν το Δάσος των Ευχών, ένα όνομα φτιαγμένο από… τις ευχές όλων τους να επιστρέψουν κάποτε πίσω στο Παλάτι. Η Αφροδίτη, η καλύτερη φίλη της Πολυφήμης και ψυχοκόρη του Λυκούργου και της Διοδώρας, την οποία το βασιλικό ζεύγος αποφάσισε να κρατήσει, καθώς είχε αντιληφθεί πως γεννούσε πολύ όμορφα παιδιά τα οποία μπορούσαν να πουλήσουν πανάκριβα για καθαρόαιμους πρίγκιπες. Και έτσι να ξεκινήσει το παιχνίδι της παράνομης εκτροφής. Την Αίθρα, την Πολυμοίρα και τον Πάνσοφο, την αλεπού και τον λύκο, που ανέλαβαν να τη φυγαδεύσουν με ασφάλεια έξω από το Παλάτι, στο Δάσος των Ευχών, προτού οι στρατιώτες αντιληφθούν την ύπαρξη της και την σκοτώσουν. Τη Μωβ Νεράιδα, τον Πόθο, τον Άξελ, τον Νταλί, τη Χαμογελιάνα ή τον περιβόητο Δράκο που ανέτρεψε όλη την ιστορία; Στο νέο μου βιβλίο έχω δώσει φωνή σε όλους τους ήρωες του Δώρου να μιλήσουν για εκείνη τη μεγάλη νύχτα της Μεγάλης Επιστροφής τους. Έδωσα φωνή σε όλα τα ζώα του Δάσους των Ευχών, έδωσα φωνή ακόμη και το Περιβάλλον. Είναι όλοι τους ξεχωριστοί, γιατί όλοι τους μέσα από τις αφηγήσεις σκιαγραφούν θεωρώ χαρακτήρες ανθρώπων που συναντάμε γύρω μας, αλλά και γίνονται η φωνή όλων εκείνων των πλασμάτων που έχουν δικαιώματα μα δεν έχουν φωνή. Η Μεγάλη Επιστροφή στο Βασίλειο των Ακηδεμόνευτων Ζώων και η Διώνη γίνονται η ειρηνικά επαναστατική φωνή τους. Κάθε παραμύθι άλλωστε περιέχει σίγουρα ένα κρυμμένο μήνυμα που αντέχει στον χρόνο και ο καθένας ερμηνεύει όπως θέλει. Μέσα από τους ήρωες των βιβλίων σου θεωρώ πως δουλεύεις κομμάτια του χαρακτήρα σου που θα ήθελες ίσως να αλλάξεις, να γίνεις κάτι που δεν είσαι και στο τέλος να νικήσεις.


Στο νέο σας βιβλίο, εκτός από την ιδιαιτερότητα των δύο εξωφύλλων του, συναντά κανείς και δέκα πολύ ιδιαίτερα τραγούδια. Μιλήστε μας λίγο για αυτό.

Χρόνια λέω πως ο κόσμος αλλάζει με γιορτές και μουσικές. Ουδέποτε μου άρεσε η θλίψη με την οποία αντιμετωπίζουν πολλοί όλα τα ακηδεμόνευτα πλάσματα. Επίσης δεν μου άρεσε και η ωραιοποίηση που υπάρχει συχνά σε τραγούδια για τη συμβίωσή μας με ένα ζώο. Ζήτησα από όλους τους συνεργάτες μου να μου γράψουν στίχους που να αντανακλούν την πραγματικότητα. Η συνάντησή μου με όλους αυτούς τους σπουδαίους ανθρώπους που έγραψαν στίχους, μουσική και τραγούδησαν όπως οι εξαιρετικοί Ερωφίλη, Άννη Θεοχάρη, Γιώργος Χατζής, Μαρία Τσίλι, αλλά και με τον μοναδικό Κώστα Παρίσση που έκανε σχεδόν όλες τις ενορχηστρώσεις και είχε τη γενική επιμέλεια όλου του εγχειρήματος, μου έδωσε στα χέρια μου το μεγαλύτερο δώρο! Όλοι όσοι τραγούδησαν, δεν σταματούν να με συγκινούν κάθε φορά οι φωνές τους μα και η αγάπη με την οποία αγκάλιασαν όλο αυτό. Δέκα τραγούδια που είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξουν τη φιλοζωική νοοτροπία σε μικρούς και μεγάλους. Αυτό το βιβλίο έχει τεράστιες προοπτικές. Πιστεύω τόσο πολύ σε αυτό και θα το στηρίξω με όλη μου τη δύναμη!

 Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τον κόσμο των αδέσποτων και να δημιουργήσετε και τις Ζω.Ε.Σ.;

Από τριών ετών ζω με σκύλο που μου τον είχε φέρει ο μπαμπάς μου, από μια παράνομη γέννα αυλής. Αυτές τις γέννες που προμηθεύουν ασταμάτητα σήμερα τους δρόμους και τα κλουβιά με πλάσματα που περιμένουν καρτερικά τον θάνατό τους. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα λόγια του, ενώ ήμουν τόσο μικρή «Τον πήρα, γιατί θα τον πετούσαν στα σκουπίδια. Από σήμερα λοιπόν έχεις έναν μικρότερο αδερφό!». Ο μπαμπάς πέθανε πολύ λίγα χρόνια μετά, ο σκύλος έζησε μαζί μας περίπου 12 χρόνια και ήταν η αιτία να λατρέψω όλους τους σκύλους. Αλλά και όλα τα ζώα, καθώς ως παιδί κουβαλούσα στο σπίτι όποιο ανήμπορο ζώο έβρισκα στον δρόμο μου, γιατί θεωρούσα τόσο φυσιολογικό να ζει στο σπίτι μας μια κότα, ένα αρνί, ένα κουνέλι και θύμωνα συχνά που μου έλεγαν πως είναι αδύνατον να φέρω ένα άλογο! Το μεγαλύτερο σοκ όμως της μέχρι τότε ζωής μου σχετικά με τα ζώα, ήταν όταν στην εφηβεία μου είχα βρει έναν σκύλο ημερών μέσα στα σκουπίδια. Αυτό θεωρώ ότι σημάδεψε τη φιλοζωική μου πορεία. Οι Ζω.Ε.Σ. δημιουργήθηκαν το 2015 επίσημα, αλλά εγώ την πορεία ριζικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού φιλοζωικού εκπαιδευτικού κατεστημένου την είχα ξεκινήσει από το 2000 που μπήκα για πρώτη φορά σε σχολική τάξη ως Δασκάλα και ήρθα σε επαφή με τα εκπαιδευτικά προγράμματα που φάνταζαν μέσα μου ουράνιο τόξο στην γκρίζα καθημερινότητα του σχολείου. Οι Ζω.Ε.Σ. γεννήθηκαν, γιατί όσα ζώα και να σώσεις, από πίσω σου θα βρεθεί εκείνος ο ένας που θα παρατήσει άλλα τόσα. Η φιλοζωική νοοτροπία και ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε αυτά τα πλάσματα πρέπει να αλλάξει και αυτό κάνουν οι Ζω.Ε.Σ., εγώ και οι τρεις εκπαιδευμένοι σκύλοι μου προς το παρόν. Πάντως νιώθω ότι βλέπω μέσα από τα μάτια τους, πολεμώ ειρηνικά με όλα μου τα μέσα για τα δικαιώματά τους και χτίζω έναν κόσμο αγάπης, όπου ζώα και άνθρωποι θα συμβιώνουν αρμονικά



Η μεγάλη σας αγάπη είναι οι σκύλοι. Αγαπάτε και άλλα είδη ζώων και έχετε ως κατοικίδια ή αρκείστε στην φροντίδα και στην προστασία μόνο αυτών;


Ως κατοικίδια μόνιμα έχω η αλήθεια είναι από παιδί μονάχα σκύλους. Όμως έχω φιλοξενήσει πολλών ειδών ζώα που θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν σε διαμέρισμα. Αν είχα πάντως σπίτι με αυλή, δεν ξέρω να απαντήσω για τον αριθμό των ζώων που θα έμεναν μαζί μας. Αγαπώ και συμπονώ όλα τα ζώα και η Μεγάλη Επιστροφή με έφερε σε επαφή ακόμη και με ζώα που τα άκουγα για πρώτη φορά! Ήθελα όλα μα όλα να τα πάρουμε μαζί μας στο παλάτι! Λεοπαρδάλεις Αμούρ, Ρινόκεροι Τζαβάν, Δερματοχελώνες, Θαλάσσιες Χελώνες του Χοκσμπιλ, Τίγρεις της Νότιας Κίνας, Πανγκολίν, Φώκιες του Γιανγκτσε, Σάολα, Ρέιλ του Γκουάμ, Γιγάντια Σέντσι, Βόρειοι Φαλακροί Πελαργοί Ιμπις, «Πυγμαία» Πόσουμ του βουνού, Φασκωμόλυς, Αφρικάνικοι Ελέφαντες, Βάτραχοι Βαμπ και πάρα πολλά άλλα ζώα επιστρέφουν μαζί μας, ωθώντας τους αναγνώστες να θελήσουν να μάθουν για αυτά! Μέσα από το βιβλίο αυτό, ζητώ από τα παιδιά στα βιωματικά εργαστήρια να υιοθετήσουν ένα από τα παράξενα ζώα του Δάσους των Ευχών και ως δώρο τους προς αυτά να προσπαθήσουν να μάθουν για τη ζωή τους. Η ανατροφοδότηση που λαμβάνω από τους γονείς τους ή τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς που δουλεύουν το βιβλίο ως εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι τόσο συγκινητική!
 

Σε φοβίζει κάτι σε όλη αυτή νέα πορεία σου; Είναι κάτι που σε αγχώνει;

Με φοβίζουν οι άνθρωποι που αντιστέκονται τόσο πολύ στην αλλαγή και επιμένουν σε έναν τρόπο ζωής τόσο βλαβερό για τα ζώα και το περιβάλλον μα και για τους ίδιους! Είναι θλιβερό η επιμονή του να μην κάνεις τις συνδέσεις των πράξεων του ανθρώπου με τον αντίκτυπο στη φύση που στην ουσία καθορίζει τις ζωές μας. Με αγχώνει ο χρόνος που περνά τόσο αδυσώπητα και με βρίσκει χρόνια τώρα σε έναν αγώνα δρόμου να προλάβω τις εξελίξεις πριν με προλάβουν τα αποτελέσματά τους.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να αλλάξεις δουλειά; Ή θέλεις να το κάνεις αυτό για χρόνια;

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής ουδέποτε είδα την εκπαίδευση ως δουλειά. Θεωρώ πως αν εμείς οι εκπαιδευτικοί δούμε τη διδασκαλία ως δουλειά, κάπου θα χάσουμε το παιχνίδι. Διδάσκω ασταμάτητα για 19 χρόνια και έχω δει πώς τα εκπαιδευτικά προγράμματα δουλεύουν, προσθέτοντάς μου εκτός από γνώσεις και εμπειρία. Ξέρετε η έννοια «εμπειρία» στη χώρα είναι λίγο υπερεκτιμημένη. Πολλές φορές μάλιστα αντικαθιστά και τη γνώση. Η εμπειρία όμως δεν αρκεί για να σε μετατρέψει σε πραγματικό Δάσκαλο. Θεωρώ πάντως πως η πολυτέλεια να μπορώ να εργάζομαι συχνά με σκύλο μέσα στην τάξη χάρη σε χαρισματικούς Διευθυντές που είχα την τύχη να έχω ή εξαιρετικούς γονείς με ανοιχτά μυαλά και καινοτόμες ιδέες, αλλά και το ΥΠΕΠΘ που είναι δίπλα μου και με στηρίζει στο μεγάλο μου όραμα, είναι ένα πολύτιμο δώρο. Για να φτάσω όμως εδώ, δεν σας κρύβω πως ξόδεψα άπειρες ώρες εκπαίδευσης και φοίτησης σε πανεπιστήμια και σεμινάρια και αμέτρητες ώρες εκπαίδευσης των τριών σκύλων μου, για να μπορώ σήμερα να βαδίζω μαζί τους και να τους θεωρώ ισότιμα μέλη της μαθητικής κοινότητας. Δεν σταματώ να εκπαιδεύομαι! Τώρα αν με ρωτάτε για το αν θέλω να «γεράσω» μέσα σε μια σχολική τάξη, θα σας απαντήσω με όλη την ειλικρίνεια που με διακρίνει πως όχι, δεν θα το ήθελα! Θα ήθελα όμως, όταν περάσουν τα χρόνια και κοιτάξω πίσω, να μην υπάρχει ούτε ένα σχολείο ακόμη και στο πιο τελευταίο άκρο της Ελλάδας που να μην έχω πάει για να γίνω η φωνή όλων των ακηδεμόνευτων πλασμάτων.

Από ό, τι καταλαβαίνω αγαπάς τη δουλειά σου, αλλά δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι που δεν σου αρέσει , έτσι δεν είναι; 
Καμία δουλειά δεν είναι τέλεια!

Δεν μου αρέσει καθόλου ένα μεγάλο μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος που ναρκώνει τη φαντασία των παιδιών και τα καθοδηγεί σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου όλα τους προσπαθούν να γίνουν καλύτεροι από τον διπλανό τους. Ενώ θα έπρεπε να συναγωνίζονται μονάχα τον εαυτό τους. Να προσπαθούν να γίνουν σήμερα καλύτεροι από αυτό που ήταν χθες. Δεν μου αρέσει που το σχολείο μιλά για επιτυχία συχνά και όχι για ευτυχία και δεν μου αρέσει σίγουρα η αντιμετώπιση των γονέων συχνά σε εκπαιδευτικούς που προσπαθούν να βάλουν χρώμα στη ζωή των παιδιών τους και οδηγούνται σε πιο «επαναστατικές» μεθόδους διδασκαλίας και μολύνουν συχνά τις ψυχές των παιδιών τους, κατηγορώντας με ένα ανεπίτρεπτο τρόπο τους Δασκάλους τους. Αυτό είναι κάτι που απεχθάνομαι κυριολεκτικά σε αυτό το λειτούργημα και είναι και κάτι που ναι, θα με οδηγούσε να κλείσω οριστικά την πόρτα του σχολείου πίσω μου! Από τη στιγμή που ξεκίνησα στις σχολικές τάξεις να διδάσκω τη γραμματική της αγάπης, η γραμματική έγινε τόσο εύκολη αλήθεια! 



Τι θα λέγατε σε κάποιον που σκέφτεται να «υιοθετήσει» ένα ζωάκι, ώστε να τον πείσετε να το κάνει;

Εγώ προσωπικά δεν θα πείσω ποτέ κανέναν να υιοθετήσει ένα ζώο. Πολύ συχνά απορούν οι φίλοι μου που, ενώ βρίσκομαι σε παρέες που υπάρχει κάποιος και σκέφτεται να υιοθετήσει ένα ζώο, που δεν επεμβαίνω να αραδιάσω όλα τα θετικά του να ζεις με ένα ζώο δίπλα σου! Θεωρώ και επιμένω πως η υιοθεσία ενός ζώου αποτελεί μια ύψιστη πράξη αγάπης και υπευθυνότητας όπου δεν έχεις ανάγκη να σε πείσει κανείς για αυτό. Ή το θέλεις ή όχι! Δεν είναι μια απόφαση που θα πρέπει κάποιος να σου πει τα υπέρ και τα κατά της, ώστε να αποφασίσεις αν θα την πάρεις ή όχι. Αν έχεις ενδοιασμούς, είμαι σίγουρη πως κάπου στην πορεία θα τα βρεις σκούρα και ή θα μεταθέσεις το πρόβλημα της ανεύρεσης ενός νέου σπιτιού για το ζώο σου στον πρώτο ευαίσθητο φιλόζωο που θα βρεις ή θα το δούμε όλοι εμείς να βολτάρει ως ένα ακόμη παρατημένο πλάσμα στους δρόμους. Θα πω όμως αυτό που φωνάζω χρόνια τώρα: «Έχεις δει ποτέ σου πώς είναι να ζει κάποιος εξαιτίας σου;». Αυτό είναι λοιπόν η υιοθεσία ενός ζώου! Το ότι χαρίζεις πίσω τη ζωή σε ένα πλάσμα που συχνά έχουν στερήσει άλλοι. Το ότι γίνεσαι εσύ η αλλαγή που θέλεις στον κόσμο να δεις. Και σε μια τέτοια πράξη δεν χρειάζονται πειστήρια. Αρκεί να σηκωθείς το πρωί, να αντιληφθείς τι σημαίνει να ζεις στους δρόμους ως περιττός, επιζήμιος, επικίνδυνος, πεινασμένος, διψασμένος και περιθωριοποιημένος και να πας μια βόλτα σε ένα από τα εκατοντάδες καταφύγια όπου οι εθελοντές ματώνουν ψυχικά και οικονομικά να σώσουν τα ζώα εκεί και να κοιτάξεις στα μάτια το πρώτο ζώο που θα τύχει να συναντήσεις στο διάβα σου. Χωρίς να κοιτάξεις χρώμα, μέγεθος, ηλικία, χαρακτήρα. Γιατί η αγάπη όλα τα άσχημα τα διαλύει και όλα τα αλλάζει!
 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια στον χώρο της λογοτεχνίας;
Το μόνο σίγουρο είναι πως ήρθα για να μείνω! Το να γράψω και να εκδώσω ένα βιβλίο ήταν ένα παιδικό μου όνειρο που η Welldone και ο εκδότης μου Βασίλης Γουλιέλμος έκανε πραγματικότητα και θα του χρωστώ πάντα ευγνωμοσύνη για αυτό. Σε καιρούς σκοτεινούς, μου άναψε το φως και με καθοδήγησε με συμβουλές που μονάχα θετικά αποτελέσματα στην πορεία μου συνεχώς φέρνουν. Είναι αλήθεια πως ένας συγγραφέας που τελειώνει ένα βιβλίο, την ίδια στιγμή έχει ετοιμάσει μέσα του το επόμενο! Κάτι τέτοιο συμβαίνει και με μένα χρόνια τώρα! Ίσως μάλιστα κάποια στιγμή υπογράψω και ένα βιβλίο με μια θεματική που δεν με έχουν μέχρι σήμερα γνωρίσει οι αναγνώστες. Πάντως τα νέα για τη ζωή μέσα στο Παλάτι των Ονείρων δεν σταματούν με τη Μεγάλη Επιστροφή! Με αυτή θα έλεγα αρχίζουν…

 Ας κλείσουμε την συνέντευξη όπως εσείς επιθυμείτε!
Θα κλείσω με μια αγαπημένη μου φράση, ευχαριστώντας σας για τη φιλοξενία!
«Ό, τι δεν μου αρέσει και δεν με κάνει ευτυχισμένη, θα το γκρεμίζω συθέμελα. Και θα το ξαναχτίζω από την αρχή. Μέχρι να γίνει όπως θέλω εγώ. Τίποτε λιγότερο!»

Για το βιβλίο της παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου