Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΥ", Ρούλα Βάκου Σαμαϊλίδου, εκδόσεις ΜΙχαλη Σιδέρη, με την ματιά της Ευας Νατση!


Λάτρεψα την γραφή της κυρίας Σαμαϊλίδου όταν διάβασα για πρώτη φορά το βιβλίο της «Η γειτονιά των ονείρων». Όμως μέσα από το καινούργιο της βιβλίο «ΕΝΑΣ ΤΟΥΡΚΟΣ ΣΤΟ ΣΑΛΟΝΙ ΜΟΥ» οφείλω να ομολογήσω πόσο εξαιρετική δουλειά έχει κάνει. 


Με μια δυνατή γραφή και με άψογο χειρισμό του πλούτου της ελληνικής γλώσσας, η αγαπημένη Ρούλα Σαμαϊλιδου, κατάφερε για ακόμη μια φορά να σαγηνεύσει, να συγκινήσει, να αγγίξει ευαίσθητες χορδές αλλά και να παρουσιάσει, με γλαφυρότητα και παραστατικότητα, κομβικά σημεία της ελληνικής ιστορίας και των επιπτώσεών της. Μέσα από την ζωή των πρωταγωνιστών της κάνοντας ένα φλας μπακ μέσα από τρείς γενιές, ήθη, έθιμα, παραδόσεις, νοοτροπίες και στερεότυπα τις εποχής στη γειτονική χώρα που αφορούν άμεσα όμως και εμάς. Μια χρονική περίοδος της ιστορίας, η οποία έχει γραφτεί πολλές φορές από αρκετούς συγγραφείς. Αυτή τη φορά όμως όλα είναι διαφορετικά. Τα γεγονότα αποτυπώνονται με καθαρότητα και συνθέτουν το σκηνικό της εποχής. Οι ζωντανοί διάλογοι και οι συνεχείς εναλλαγές προσώπων και τόπων απογειώνουν τη δύναμη του βιβλίου και ταξιδεύουν τον αναγνώστη στο χθες. 

Η συγγραφέας στέκοντας με υπομονή και τρυφερότητα δίπλα στους ήρωες του βιβλίου της, αγκάλιασε τις αδυναμίες και τις ενοχές τους, συμμερίστηκε τις αγωνίες τους και ανέδειξε τη δύναμη της θέλησης και τον άρρηκτο δεσμό τους. Άφησε την αλήθεια τους να μιλήσει, να δώσει το στίγμα της, να δείξει το σκληροτράχηλο μονοπάτι που αναγκάστηκαν να ακολουθήσουν φανερώνοντας το μεγαλείο της ψυχής τους μπροστά στο αναπόφευκτο. 

Η ιστορία ενώνει με δεξιοτεχνία ανθρώπους από δυο διαφορετικές χώρες, Ελλάδα και Τουρκία. Ένα δυνατό συναίσθημα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά όταν ο ιατρός Τζεμάλ Γκιοκτσεν θα γνωρίσει την ωραία Ελένη, μια ελληνίδα που έχει μεγαλώσει και ζει στην Τουρκία. Ένα σκίρτημα και ένα αθώο καρδιοχτύπι που οι συνθήκες και οι συγκυρίες δεν αφήνουν να εκδηλωθεί. Άνθρωποι άγνωστοι μεταξύ τους, με διαφορετικές καταβολές, διαφορετικά βιώματα, διαφορετικά όνειρα και σχέδια για το μέλλον, βρίσκουν ένα σημείο σύγκλισης που ξεπερνά ακόμα και τους ίδιους. Η μοίρα θα οδηγήσει τον Τζεμάλ να λύσει τον γρίφο του παρελθόντος του και να μάθει όλη την αλήθεια που δεν ξέρει. Ποιος είναι ο Μενέλαος Χατζόπουλος και τι μπορεί να γράφουν αυτά τα κιτρινισμένα γράμματα φυλαγμένα με τόση προσοχή  σε ένα σεντούκι και απευθύνονται όλα στην ίδια γυναίκα? Και αφού δεν είναι γραμμένα στα τούρκικα σε ποία γλώσσα άραγε να είναι γραμμένα; Γράμματα που κάνουν αναφορά στα σκληρά χρόνια του πολέμου, τις κακουχίες που επιλέγει η μοίρα για εκείνον και φυσικά ένα δυνατό έρωτα που είναι απαγορευμένο για δυο αλλόθρησκους. 

Δεν θα ήθελα να προβώ σε παραπάνω πληροφορίες για την υπόθεση του βιβλίου . Και ο λόγος όχι μόνο γιατί δε θέλω να αποκαλύψω περισσότερα για την υπόθεση, αλλά κυρίως λόγω της ξεκάθαρης άποψης μου πως αυτή δεν είναι απλώς η ιστορία του Τζεμάλ. Είναι μια ιστορία με πολύ βαθύτερα νοήματα για τους ανθρώπους που ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους. Η Ιστορία αυτών των ανθρώπων που διατηρώντας την περηφάνια τους, και την αξιοπρέπεια τους, μπόρεσαν να ορθοποδήσουν και να δείξουν το μεγαλείο της ψυχής τους. Ακριβώς όπως αριστουργηματικά είναι "χτισμένοι" οι ήρωες της κυρίας Σαμαϊλιδου.

Ένα οδοιπορικό ταξίδι γεμάτο εικόνες στην Κωνσταντινούπολη και την Λήμνο. Ένα ταξίδι στις θύμισες του παρελθόντος που σου υπενθυμίζει όπως αναφέρει και η συγγραφέας πως είναι ανοησία να νομίζουμε πως ο χρόνος μας περιμένει. Γιατί ο χρόνος δεν είναι τίποτα άλλο παρά στιγμές… Στιγμές άλλοτε δυνατές που είναι ικανές να σου θυμίζουν πως η ζωή έχει αλλάξει.

Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στην τρομερή έρευνα που ολοφάνερα έχει προηγηθεί του βιβλίου. Της αξίζουν πολλά συγχαρητήρια για τον ζωντανό τρόπο με τον οποίο περιγράφονται οι εικόνες, οι σκέψεις, οι προβληματισμοί. Ένα λογοτεχνικό έργο με τρομερό ιστορικό υπόβαθρο, που σε βάζει στη διαδικασία να ψάξεις και να μάθεις περισσότερα για το παρελθόν και που σου προκαλεί μοναδικά συναισθήματα. Σε συγκινεί και σε αφήνει με εκείνον τον περίεργο κόμπο στο στήθος, που εμφανίζεται όταν έχεις μόλις ολοκληρώσει την ανάγνωση ενός ξεχωριστού έργου!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου