Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

ΑΠΟΨΗ για το βιβλιο "ΑΝΤΑΥΓΕΙΕΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΧΛΗ", Έλενα Τζαβάρα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Η Έλενα Τζαβάρα έγραψε ένα προσωποκεντρικό και κοινωνικό μυθιστόρημα που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις μέσα από τα μάτια της Έλλης. Μεγάλωσε σε μια αγαπημένη οικογένεια και δυστυχώς ορφάνεψε στα δώδεκα της χρόνια από μητέρα. Αργότερα πεθαίνει και ο αγαπημένος της πατέρας. Μένει μόνη με την αδερφό της στην εφηβεία και προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της. Η γνωριμία της με τον Ακή και τον Αλέκο θα στιγματίσουν όλη τη ζωή της. Με ποιον τρόπο άραγε; Τις απαντήσεις θα τις έχετε κατά τη διάρκεια του αναγνωστικού ταξιδιού. 



 Γύρω από την Ελλη γνωρίζουμε και αλλά πρόσωπα που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαδρομή της ζωής της. Στο κέντρο όλων βρίσκεται ο έρωτας και τα λάθη που κάνουμε καθώς και οι συνέπειες τους. Η κεντρική ηρωιδα είναι πολύπαθη αλλά ταυτόχρονα καμωμένη με ρεαλισμό. Μια γυναίκα της διπλανής πόρτας ερωμένη, σύζυγος, μητέρα και κόρη. Υποδύεται πολλούς ρόλους όχι όλους με την ίδια επιτυχία και παλεύει για την ευτυχία της. Κάποιες φορές την αγγίζει, άλλες όχι. Πάντα όμως πασχίζει και δεν το βάζει κάτω. Είναι όντως ένα παράδειγμα προς μίμηση, φάρος για όσους δοκιμάζονται σκληρά. Μου έγινε ιδιαίτερα συμπαθής εν αντιθέσει με κάποιες αντρικές φιγούρες που έβαλαν το λιθαράκι στο ψηφιδωτό της ιστορίας της.

Κοινωνικό και αισθηματικό, λοιπόν, αυτό το μυθιστόρημα με γραφή που ρέει και την διακρίνει η απλότητα και η αμεσότητα. Ο λόγος της είναι αρκετά περιγραφικός και σε κάποια σημεία αισθάνθηκα πως ξεπέρασε κάποια όρια. Το βιβλίο είναι ογκώδες και θεωρώ πως αν ήταν ελαφρώς μικρότερο σε έκταση θα ήταν καθηλωτικό και γεμάτο ένταση. Ωστόσο είναι μια πολύ καλή και αξιόλογη προσπάθεια από μια συγγραφέα που φαίνεται πως ηθελε ένα καλοδουλεμένο αποτέλεσμα. Όσο για το εξώφυλλο έχω να πω πως μου άρεσε παρά πολύ, γιατί μαγνήτισε απευθείας το βλέμμα μου. Σίγουρα δε φτάνει μόνο αυτό για να αγοράσεις ένα βιβλίο, όμως είναι από τα καλαίσθητα. Μπράβο στις εκδόσεις "Πηγή" για τα προσεγμένα μυθιστόρημα που παραδίδουν στα χέρια του αναγνώστη. 
 Βαθμολογία :7+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου