Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλιο "ΕΝΑΣ ΦΑΡΟΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ", Βασίλης Μακαρίου, εκδόσεις ΔΕΡΕ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα καταιγιστικό ψυχολογικό θρίλερ με προεκτάσεις κοινωνικές παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ο Βασίλης Μακαρίου. Με τίτλο που ιντριγκάρει και εξώφυλλο που σαγηνεύει σου κεντρίζει το ενδιαφέρον, το οποίο διογκώνεται καθώς διαβάζεις το οπισθόφυλλο. Εκεί αναμετριέσαι με τις λέξεις που πάλλονται από σασπένς και προϊδεάζεσαι πως αυτό το βιβλίο θα μιλήσει στην ψυχή σου. 


Με κεντρική ηρωίδα μια γυναίκα την Κάτια, την οποία λατρεύεις να μισείς, ο συγγραφέας στήνει δεξιοτεχνικά μια πλοκή που αφήνει έντονες αποχρώσεις μυστηρίου και αγωνίας. Η Κάτια κυριευμένη από τη ματαιοδοξία της και στήνοντας στο βάθρο της ψηλά το προσωπικό της γόητρο κάνει επιλογές ζωής που της στοιχίζουν ανεπανόρθωτα και κλονίζουν όλο της τον κόσμο . Έναν κόσμο που έκανε τα πάντα να κερδίσει αλλά χάνει με περισσή ευκολία. Κυρίως, όμως, μένει μόνη, έχοντας απολέσει την εσωτερική της γαλήνη. Όλα αυτά και πολλά ακόμα που δεν σας έχω αποκαλύψει σχετικά με την υπόθεση, θα τα ζήσετε έντονα διαβάζοντας τις σελίδες του μυθιστορήματος. 
Ο Μακαριου, λοιπόν, κατάφερε κάτι πραγματικά δύσκολο. Αν και άντρας να διεισδύσει στα μύχια της ψυχής μιας γυναίκας ιδιαίτερης. Μιας τυχοδιώκτριας και αριβίστριας με ψυχολογικά συμπλέγματα. Διαβάζοντας το πόνημα αυτό νομίζεις αν δε ξέρεις την ταυτότητα του συγγραφέα, πως μια γυναίκα κρύβεται από πίσω. Λάθος όμως. Ένας άντρας γράφει άκρως δεξιοτεχνικά. Πολύ πετυχημένα λοιπόν μας παρουσιάζει την Κάτια, η οποία είναι μάνα και γυναίκα, με ρόλους δύσκολους που έρχονται σε αντιπαράθεση και η οποία κουβαλά ένοχα μυστικά και συμπλέγματα του παρελθόντος της. Μια προσωπικότητα πολυσχιδής, ένα δύσκολο εγχείρημα για κάθε υπηρέτη της γραφής. 
Συνεχομενα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο βιβλίο. Κλιμακωτά το οικοδόμημα της πλοκής παρουσιάζεται στα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη και με αμείωτη ένταση από την αρχή ως το τέλος γίνεται κοινωνός αγωνίας και δράσης. Αναρωτιέσαι τι κρύβεται πίσω από το γεγονός που συνταράζει την Κατια, όπως άλλωστε και κάθε μάνα και οι αποκαλύψεις δίνονται στο τέλος με σαφήνεια και αμεσότητα. Εκεί ο αναγνώστης σοκάρεται και συγκινείται με όσα μαθαίνει. Όλα πλέον εξηγούνται και αποσαφηνίζονται, γιατί ο Μακαριου δούλεψε πολύ το βιβλίο και δεν αφηνει κανένα ερωτηματικό ούτε κενό στη συνείδηση όσων το διαβάσουν. Με λόγο άμεσο, απλό καταθέτει τα δρώμενα , ηθογραφεί ενδελεχώς όλους τους ήρωες και επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις για το τέλος. Κυρίως όμως, μας φωτίζει το νου με τον φάρο του. Για κάθε άνθρωπο υπάρχει ένας φάρος που θα δώσει φως στα σκοτάδια της ψυχής του. Αυτός εδώ της Κάτιας είμαι σίγουρη πως θα σας αγγίξει. 
Σίγουρα πρόκειται για ένα καλογραμμένο βιβλίο που το χαρακτηρίζω λόγω πλοκής ψυχολογικό θρίλερ, το οποίο έχει πολλά κοινωνικά μηνύματα για τις ανθρώπινες σχέσεις όλων των ειδών. Τις γονεϊκές, τις ερωτικές, τις φιλικές που παρατηρούμε πως δυσχεραίνονται, ειδικότερα στα σημερινά δύσκολα χρόνια, στα οποία η ουσιαστική ανθρώπινη επικοινωνία χάνεται γιατί ορθώνεται μπροστά το τείχος του εφήμερου και περιστασιακού. 
Ένα βιβλίο, φάρος, λοιπόν ... τροφή για σκέψη και προβληματισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου