Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΗΣ ΒΡΟΧΗΣ", Γωγώ Ψαχούλια, εκδόσεις ΕΞΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Τη Γωγω Ψαχούλια δε τη γνώριζα σα συγγραφέα και βλέποντας αυτό το μυθιστόρημα με το έντονο κόκκινο στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και τον ιδιαίτερο τίτλο ομολογώ πως μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Διαβάζοντας την περίληψη παρακινήθηκα να το αποκτήσω. Το αναγνωστικό μου ένστικτο δε λάθεψε και μου σύστησε μια συγγραφέα που μπορώ να πω τα πάει αρκετά καλά στον πολύπαθο χώρο του βιβλίο.
Τρεις φίλες, η Μονικα, η Απολλωνία και η Δέσποινα δένονται με ένα μυστικό που τις στοιχειώνει από εκείνη τη νύχτα με πανσέληνο. Τριάντα χρόνια μετά τρία ανώνυμα γράμματα θα τις ταράξουν καθώς το μυστικό που φύλαγαν καλά φυλαγμένο απειλείται και όλα θα έρθουν στο φως. Η αλήθεια ήρθε η ώρα να λάμψει. Παράλληλα ένα κορίτσι η Ελισσαβετ που δε γνώρισε τη μητρική αγάπη, μπλέκεται σ αυτήν την ιστορία με τρόπο ιδιαίτερο καθώς ο έρωτας και τα λάθη παίζουν ένα περίεργο παιχνίδι. Πώς συνδέονται όλες αυτές οι γυναίκες και ποιός είναι ο αποστολέας; Άραγε το παρελθόν ζωντάνεψε και γύρισε για να τιμωρήσει;

Έχουμε να κάνουμε με ένα μυθιστόρημα καλογραμμένο που διαβάζεται απνευστί. Οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες και καθηλωτικές. Είναι ύμνος στην αληθινή φιλία και στον παράφορο έρωτα. Όλες οι ηρωίδες έχουν από μια ιστορία ζωής διδακτική που συγκλονίζει αλλά και σου αφήνει σκέψεις για τις δυο αυτές έννοιες. Παράλληλα, η μητρική αγάπη έχει τη δίκη της θέση σ αυτό το γαϊτανάκι εξελίξεων γιατί τις πυροδοτεί. Οι ηρωίδες μου ήταν όλες συμπαθείς κάποιες λιγότερο άλλες περισσότερο, γιατί ήταν έρμαια του έρωτα αλλά και του αδύναμου τους χαρακτήρα. Πρόσωπα καθημερινά και ακρως ρεαλιστικά. 

Βέβαια, οφείλω να πω πως ενώ η πλοκή ρέει και διαβάζεται με μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί είναι άκρως αγωνιώδης σε εμένα εξαρχής έγιναν αντιληπτά όλα όσα έχουν συμβεί. Και το πως συνδέονται τα πρόσωπα με την Ελισσαβετ αλλά και με την ταυτότητα του αποστολέα και τα κίνητρα του όπως και το τι συνέβη εκείνη την μοιραία νύχτα. Τις ενστάσεις μου τις είχα για όσα ακολούθησαν εκείνη. Χωρίς να θέλω να κάνω αποκαλύψεις, δεν μου άρεσε ο τρόπος που τη διαχειρίστηκαν οι ήρωες, γιατί ήταν κόντρα στις αρχές και στα πιστεύω μου και γενικως αυτό το κομμάτι δε με έπεισε. Ωστόσο, είναι μυθοπλασία και η συγγραφέας εξύφανε μια ιστορία που θα μπορουσε να είχε και αληθοφάνεια δίνοντας τη δίκη της εκδοχή άσχετα αν οι αναγνώστες συμφωνούν. 

Είναι ένα βιβλίο με έντονο άρωμα γυναίκας με κέντρο τον έρωτα και τη φιλία καθώς και την μητρική αγάπη, καλογραμμένο που σίγουρα θα σας κάνει μια καλή συντροφιά χωρίς να σας κουράσει, γιατί η γραφή αν και απλή είναι παραστατική και στρωτή. 
 Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου