Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ", Σόνια Σαουλίδου, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΙΔΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


«ΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΤΩΝ ΚΟΡΑΛΛΙΩΝ» είναι ένα αστυνομικό μυθιστόρημα που προκαλεί εθισμό από την πρώτη σελίδα όμως στο ίδιο έντονο βαθμό θα αντικρίσεις και έντονους κοινωνικούς προβληματισμούς. Πρωτότυπο, ευφυές, ανατρεπτικό, πολυδιάστατο και με αποχρώσεις ψυχολογικού θρίλερ, η Σόνια Σαουλίδου στήνει ένα παιχνίδι εξιχνίασης δολοφόνου που σου κόβει την ανάσα. Τρία γυναικεία πτώματα θα βρεθούν σταδιακά αποκεφαλισμένα φορώντας μονό έναν λευκό χιτώνα χωρίς κάποιο άλλο κοινό σημείο που θα μπορούσε να καθοδηγήσει την αστυνομία στα ίχνη του δολοφόνου. Η ζωή όλων στο ήρεμο έως σήμερα  Κέιπ Κόραλ, μια πόλη πνιγμένη στο πράσινο, θα ταραχτεί από το βάρος των γεγονότων. Οι διαδικασίες έρευνας και εξιχνίασης αυτών των δολοφονιών οδηγούν καθαρά σε ενα «εμπνευσμένο» serial killer. Δεν αφήνει κανένα στοιχείο στον τόπο του εγκλήματος προκαλώντας σύγχυση στους αστυνομικούς. Όταν ανακαλυφθεί το τρίτο στη σειρά πτώμα, τα προβλήματα για την αστυνομία δείχνουν ανυπέρβλητα.


Μια ανελέητη μάχη με τον χρόνο ξεκινά και όπως όλα δείχνουν η ανακάλυψη του δολοφόνου δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Κάθε νέο στοιχείο αλλάζει την πορεία των ερευνών και κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για την ταυτότητα του δράστη. Ακόμα κι εκείνοι που νομίζουν πως γνωρίζουν την αλήθεια...

Τρείς γυναίκες, άγνωστες μεταξύ τους, και η κάθε μια για τους δικούς της προσωπικούς λόγους, θα βρεθούν μπλεγμένες στο γρίφο της λύσης του μυστήριου. Η Σοφία Έλιοτ που ζεί στην ίδια πόλη, υποψιάζεται πως πίσω από τα αποτρόπαια εγκλήματα κρύβεται η σατανική ερωμένη του άντρα της. Η Πατρίσια Κλάους, η οποία αρνείται να παραδεχτεί πως μάλλον παντρεύτηκε έναν άγνωστο, αποκαλύπτει ανατριχιαστικές λεπτομερείς για το παρελθόν του άντρα της. Οι δύο γυναίκες, θα βρεθούν στο ίδιο δρόμο και θα προσπαθήσουν να λύσουν το μυστήριο παίρνοντας η κάθε μια την δικια της  κατεύθυνση, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουν ότι υπάρχει και τρίτη σύμμαχος, μία γυναίκα από την μακρινή Λιθουανία.  Μία γυναίκα που την εγκατέλειψε αυτός που αγαπούσε πριν από είκοσι χρόνια και τώρα θα ψάξει να τον βρει.  Το καλό θα αναμετρηθεί με το κακό γενναία, και ο τρόπος που θα αποκαλυφτούν οι αλήθειες ξεσκεπάζοντας  μυστικά του παρελθόντος θα δικαιώσει τα θύματα χωρίς το παραμικρό έλεος στο πρόσωπο του ‘κακού’.

Σημαντικό σημείο έρευνας της συγγραφέας αποτελεί η σκιαγράφηση του προφίλ των δολοφόνων. Δίνοντας έμφαση στα ψυχολογικά κίνητρα και προσδιορίζοντας το λόγο που κρύβεται πίσω από τις ενέργειές τους, απαιτείται σειρά συζητήσεων με ψυχολόγους. Αυτοί μπορούν να διερευνήσουν τον ψυχισμό και την προσωπικότητα των ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να επιδείξουν οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά «πίσω από τις μάσκες». Εδώ η συγγραφέας καλείται να χτίσει μεθοδικά το προφίλ των δολοφόνων με τρόπο τέτοιον, ώστε να καταφέρει να πείσει τους αναγνώστες για τα κίνητρα και τον τρόπο που κινούνται.

Δημιουργώντας μια έντονη ατμόσφαιρα μέσα από περιγραφές και την ανάλογη υποβόσκουσα ένταση στη γραφής της, δεν αφήνει χαραμάδες για να πάρεις ανάσα. Η έκβαση της υπόθεσης στα κεφάλαια ακολουθεί τη δομή ενός κινηματογραφικού σεναρίου. Ο φακός αλλάζει εστίαση ανάλογα με τη ροή των γεγονότων, χωρίς προειδοποίηση. Κάθε καρέ κρύβει μικρές λεπτομέρειες που οδηγούν τις εξελίξεις σε άλλα μονοπάτια. Οι ύποπτοι πολλοί, οι ασάφειες ατελείωτες, οι ενδείξεις ποικίλες και αντιφατικές.

Η αφήγηση αλλάζει πρόσωπο διαρκώς και δένει αριστοτεχνικά με τον ρυθμό και το ύφος της πλοκής. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει να συνδυάσει τις συναισθηματικές διακυμάνσεις του  κάθε πρόσωπου που παλεύει με τους προσωπικούς του δαίμονες. Κάθε κεφάλαιο που τελειώνει, σου δημιουργεί μέσα σου σύγχυση για την έκβαση της υπόθεσης και δεν σου επιτρέπει να σταματήσεις να διαβάζεις μα ούτε και να ξεκολλήσεις τα μάτια σου από τις σελίδες του.

Η υπόθεση παίρνει ξαφνικά εντελώς διαφορετική τροπή, επιτείνει το μυστήριο και ανεβάζει την αδρεναλίνη σου στα ύψη. Τα κομμάτια του παζλ συγκεντρώνονται με βάση τις πληροφορίες που έρχονται στο φως καθώς οι έρευνες εντείνονται. Όλα έχουν μια εξήγηση και το φινάλε σε ικανοποιεί απόλυτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου