Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "13", Steve Cavanagh, εκδόσεις Διόπτρα, με την ματιια της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

    Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε αυτό το βιβλίο, μου είχε κεντρίσει ιδιαίτερα το ενδιαφέρον. Λίγο ο συμβολικός τίτλος, το λιτό αλλά καλαίσθητο εξώφυλλο και σε μεγάλο βαθμό το ιντριγκαδορικο οπισθόφυλλο προμήνυαν ένα βιβλίο δυναμίτη. Τελικά, οι προσδοκίες επιβεβαιώθηκαν. Από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα το "13" δε πρόκειται να σε αφήσει στιγμή σε ηρεμία. Από τα λίγα βιβλία αυτού του είδους που καταφέρνουν να σε καθηλώσουν τόσο πολύ . Και όταν λέω αυτού του είδους εννοώ πως δεν κατατάσσεται σε μια ευδιάκριτη κατηγορία καθώς είναι πολυδιάστατο και πολυεπίπεδο. Αγγίζοντας τα όρια του δικαστικού θρίλερ με αστυνομικές προεκτάσεις αλλά και του ψυχολογικού θρίλερ ο συγγραφέας παρέδωσε στον αναγνώστη ένα βιβλίο για γερά νεύρα.

    Ένας Αστέρας του Χόλιγουντ, ο Ρομπέρτ Σολομον κατηγορείται για το φόνο της γυναίκας του και του εραστή της. Ο δικηγόρος του, ο Έντι Φλιν, καταλαβαίνει πως ο πελάτης του είναι αθώος και πως έχει να κάνει με μια καλοστημένη πλεκτάνη από το παρελθόν. Είναι άδικο να βρεθεί ο λάθος άνθρωπος στη φυλακή, ένας ένοχος να αλωνίζει έξω ελεύθερος και τα θύματα να μην βρουν δικαίωση. Όμως το πιο συγκλονιστικό από όλα είναι ο πραγματικός ένοχος να βρίσκεται στο σώμα των ενόρκων της δίκης. Άραγε, θα τον ξεσκεπάσει ο Έντι  που καταλαβαίνει πως σ αυτή τη δίκη διακυβεύονται τόσα πολλά;

    Όπως σας ανέφερα πριν το μυθιστόρημα αυτό εντάσσεται σε πολλές κατηγορίες. Πάνω από όλα όμως είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο με πλοκή καθηλωτική αφού από την αρχή ως το τέλος οι εξελίξεις είναι συνεχόμενες και καταιγιστικές. Η αγωνία  χτυπά κόκκινο αφού θέλεις να δεις αν θα  αθωωθεί ο κατηγορούμενος και θα πιαστεί στη φάκα των αρχών ο ένοχος που έχει φονεύσει τόσα θύματα. Η υπόθεση του βιβλίου είναι πρωτότυπη, γιατί ο τρόπος που ξεγλιστρά ο δράστης και δολοφόνος καθώς και το σκεπτικό δράσης του, είναι ιδιαίτερα. Ο χωροχρόνος εγκληματικής δραστηριότητας του είναι μεγάλος και ο συγγραφέας καταφέρνει δεξιοτεχνικά να τον εντάξει σε αυτήν την πολύκροτη δίκη. Επίσης, αν και από την αρχή είναι ξεκάθαρο ποιος είναι ο δολοφόνος αφού παρουσιάζεται ο τρόπος δράσης του, μέχρι το τέλος ο συγγραφέας παίζει με το μυαλό σου, γιατί ενώ γνωρίζεις την ταυτότητα του  οι αποκαλύψεις και τα γεγονότα στήνουν χορό και σε αιφνιδιάζουν με τον τρόπο που συμβαίνουν. Πρόκειται για ένα ευρηματικό πραγματικά βιβλίο.  Ο συγγραφέας συνδυάζει αψογα το θρίλερ με τις γνώσεις του στη νομική, καθώς είναι δικηγόρος, γι αυτό και τα κομμάτια του παζλ δένουν άψογα.

    Η αλήθεια είναι πως πραγματικά το απόλαυσα αυτό το ταξίδι. Από την στιγμή που ξεκίνησα την ανάγνωση του δε σταμάτησα αν δεν έφτανα στο τέλος. Αν και σε κάποια σημεία είναι σκληρό βιβλίο λόγω του άκρατου ρεαλισμού του, παρόλα αυτά δε σε γεμίζει αηδία για τα ειδεχθή εγκλήματα αλλά σε ωθεί να θες επιτακτικά να ξεσκεπαστεί και να τιμωρηθεί. Παρακολουθούσα όλες τις πτυχές της ψυχολογίας του ένοχου , που αυτός είναι μια ψυχοπαθολογική προσωπικότητα.  Ο αναγνώστης επιζητά  να υπάρξει κάθαρση για τα θύματα αυτού του παρανοϊκού ανθρώπου. Ο Cavanagh  γράφει απλά και άκρως παραστατικά . Κάθε πρόταση είναι στο κατάλληλο σημείο και νιώθεις πως εσύ βρίσκεσαι ανάμεσα στα πρόσωπα  και αγωνιάς για την τελική έκβαση.

   Σε αυτό το σημείο δε γίνεται να μην αναφερθώ στο ποσό πολύ έβαλα σαν αναγνώστρια στην καρδιά μου, τον Έντι Φλιν, το δικηγόρο που μάχεται για το καλό του πελάτη του. Είναι από τους ήρωες που σε κερδίζουν αμέσως. Απλός, τρωτός, ειλικρινής και ταυτόχρονα έξυπνος, γεμάτος ιδανικά. Ένας δικηγόρος που παλεύει για την αθωότητα του πελάτη του όχι για την δίκη του καταξίωση, αλλά γιατί πιστεύει σε αρχές και θέλει ο ίδιος να αποκατασταθεί στα μάτια της πρώην γυναίκας του και της κόρης του. Τα βάζει με το σύστημα και με τον δολοφόνο με κίνδυνο την ίδια του τη ζωή, γιατί έτσι είναι ο Έντ.

     Μπράβο στις εκδόσεις Διόπτρα που προτείνουν στους Έλληνες αναγνώστες, βιβλία που αξίζουν να γνωρίσουν από ξένους συγγραφείς. Διαβάστε το και θα με θυμηθείτε.
   Βαθμολογία: 9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου