Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΕΡ", Ελένη Γαληνού, εκδόσεις Διόπτρα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


 Η Ελένη Γαληνού έχει την μαγική ικανότητα να προσαρμόζει το ύφος της ανάλογα με το είδος του μυθιστορήματος που καταπιάνεται. «Μυστική διαθήκη», «Αιώνιοι ψίθυροι» και τώρα «Η κατάρα των Μάγιερ» είναι κάποια από τα βιβλία της που έχω διαβάσει και με έχουν εντυπωσιάσει κατατάσσοντας την στους συγγραφείς της καρδιάς μου. Με την δύναμη της πένας της, καταφέρνει να ικανοποιήσει στο απόλυτο τις προσδοκίες των αναγνωστών της.


Στην «Κατάρα των Μάγιερ» αποφάσισε να στήσει ένα σκηνικό που αποπνέει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου καθ΄όλη την διάρκεια του βιβλίου. Και τα κατάφερε με τεράστια επιτυχία μπορώ να πω. Αν ανήκεις στην κατηγορία των αναγνωστών που σου αρέσουν τα μυθιστορήματα που περιέχουν μυστήριο, δράμα, δράση και ένταση με πινελιές από ιστορικά γεγονότα, τότε να είσαι σίγουρος πως έχεις επιλέξει το κατάλληλο βιβλίο. 
Η Ιρίνα αποφασίζει να επισκεφθεί την οικογένεια από την οποία κρατούν οι ρίζες της, η οποία ζει αποτραβηγμένη στη βόρεια Ελλάδα. Παρά τις αντιρρήσεις της θετής της μητέρας, θέλει πάση θυσία να τους επισκεφτεί και να τους καλέσει αυτοπροσώπως στο γάμο της. Με το πείσμα και την επιμονή της, είναι πεπεισμένη πως θα καταφέρει να ενώσει το παρελθόν με το μέλλον της και θα γεφυρώσει την ανύπαρκτη έως τότε σχέση τους.

Η ατμόσφαιρα που δημιουργεί η συγγραφέας με τις περιγραφές της από την στιγμή που η Ιρίνα θα μπει στο δάσος που βρίσκεται το αρχοντικό των Μάγιερ, σε συνδυασμό με την  ένταση της γραφής της, δεν αφήνει χαραμάδες για να πάρεις ανάσα. Κρυμμένο στο δάσος σε ένα σημείο που ακόμη και εκείνο είναι διχασμένο μέσα σε ένα τοπίο γεμάτο βλάστηση με τεράστια δέντρα από την μία και ένα γκρίζο γκρεμό με ένα ποτάμι με άγρια νερά και γεμάτη ομίχλη από την άλλη, αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια ανατριχιαστική εισαγωγή. Το εγκαταλειμμένο στην τύχη του παλιό αρχοντικό και τα μυστικά που έχουν θαφτεί στα τείχη του, απλώνουν το πέπλο του μυστηρίου ακόμα και στα πρόσωπα που ζουν σε αυτό το σπίτι. Μια ανατριχιαστική παγωνιά κυριαρχεί μέσα και έξω από το σπίτι. 

Η Ελισσω, δεν είναι η συνηθισμένη ηρωίδα της αγαπημένης γιαγιάς που θα αγκαλιάσει με λαχτάρα την εγγονή της να την καλωσορίσει στο σπίτι της. Όχι μόνο η ψυχρή στάση της, αλλά και των υπολοίπων στο σπίτι, καθώς και οι εναλλαγές του καιρού που κατά διαστήματα αγριεύει σε διαπερνά και ακούς τον κροταλιστό, συρτό ήχο καθώς οι σκιές κινούνται. Αν και πέρασαν χρόνια προσπαθώντας να παλέψουν με την κατάρα που κυριεύει την οικογένεια των Μάγιερ, τα γεγονότα και ο πόνος που θα ακολουθήσει θα είναι αβάσταχτος. Σημαντικό πρόσωπο της ιστορίας η γιαγιά Αναστασία, η προγιαγιά της Ιρίνας, η οποία μπορεί να μην ζει πια, έχει αφήσει όμως έντονα την δικιά της σφραγίδα στην ιστορία των Μάγιερ. Τελικά ποια ήταν η γιαγιά Αναστασία; Μήπως υπήρξε όντως η χαμένη δούκισσα της οικογένειας Ρομανώφ?

Από τις πρώτες σελίδες με συνεπήρε το ομιχλώδες σκηνικό στο δάσος με το σπίτι χτισμένο επάνω στην άκρη ενός γκρεμού στις όχθες του ορμητικού ποταμού. Σκηνικά που σε αφοπλίζουν και ατμόσφαιρα που σε παγιδεύει στο μυστήριο της. Έντονες καταιγίδες που ξεσπούν από το πουθενά αλλά και σκιές που παρακολουθούν καταφέρνουν να σου δημιουργήσουν έντονα καρδιοχτύπια.

 Όσο και να αγωνιάς να μάθεις τι κρύβεται πίσω από όλα αυτά τα μυστήρια, η κα. Γαληνού σε χειραγωγεί επιτρέποντας σου να μάθεις τις αλήθειες με την δοσολογία που εκείνη θα αποφασίσει. Μέσα από την γραφή της καταφέρνει να αποτυπώσει στο χαρτί δυνατή σε ένταση μυστικιστική ατμόσφαιρα παίζοντας με τις εναλλαγές στην ψυχοσύνθεση των χαρακτήρων, ισχυρές δόσεις μεταφυσικής ενέργειας στην πλοκή χωρίς να χαθεί σε μονοπάτια υπερβολής . Μπορεί σαν εγχείρημα να ακούγεται δύσκολο, για μια συγγραφέα όμως σαν την κα. Γαληνού τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. 

 Αν σε σαγηνεύουν αυτού του είδους τα βιβλία, τότε απλώς αφέσου στην συγγραφική μαεστρία της πένας της Ελένης Γαληνού!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου