Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ του βιβλίου "ΟΙ ΒΕΛΟΥΔΕΝΙΕΣ", Μιχάλης Χορευτάκης, εκδόσεις Ωκεανίδα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Κλείνω την τελευταία σελίδα του βιβλίου "Οι βελουδένιες" και νιώθω πραγματικά πως έζησα ώρες εκρηκτικής αδρεναλίνης μαζί του, δίχως καμία διάθεση υπερβολής. Ένα μυθιστόρημα δυναμίτης, γροθιά στο στομάχι. Από την πρώτη ως την τελευταία του σελίδα. Ξεκινάς την ανάγνωση και δε σταματάς αν δε φτάσεις ως το τέλος. 



Για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, το συγγραφέα δεν τον γνώριζα και ούτε ήξερα πως είναι δημοσιογράφος. Βλέποντας το σάιτ της Ωκεανίδας μου κέντρισε ιδιαίτερα το ενδιαφέρον ο τίτλος και το εξώφυλλο. Είναι απόλυτα συνυφασμένα μεταξύ τους,άκρως συμβολικά και συνδέονται άψογα με την πλοκή. Βλέποντας την περίληψη διαισθάνθηκα πως σ αυτό το νοερό ταξίδι θα κυριαρχήσει η αγωνία και η ένταση. Δεν λάθεψε το αναγνωστικό μου κριτήριο. Μια μέρα δύσκολη σαν τη σημερινή, που μαστιζόμαστε από το άγχος του κορονοϊού αυτό το μυθιστόρημα ήταν η ιδανική ανάπαυλα από το άγχος. Κατάφερε να με κάνει να παραμερίσω όσα συμβαίνουν και να βρεθώ στη λεβεντογέννα και αγαπημένη Κρήτη, ψάχνοντας και εγώ μαζί με τους αστυνομικούς Μάρθα και Μάκη, την Νίκη. Την εικοσάχρονη που εξαφανίστηκε μια νύχτα και την αναζητούν απεγνωσμένα η αδερφή και η μητέρα της. Τα στόματα της κλειστής κοινωνίας του ορεινού χωριού ερμητικά κλειστά. Όμως πρέπει να ανοίξουν. Να ειπωθούν αλήθειες και να φωτίσουν μια σκοτεινή υπόθεση, που θα φέρει στο φως ένα τρομερό μυστικό. 

Ο πρωτοεμφανιζόμενος συγγραφέας Μιχάλης Χορευτάκης τα πήγε εξαιρετικά σ αυτό το πρώτο του πονημα. Παρέδωσε στα αδηφάγα μάτια του αναγνώστη ένα καταιγιστικό μυθιστόρημα με ανατροπές και γεγονότα που καθηλώνουν. Ανήκει στα αστυνομικά, όμως, δεν παύει να έχει κοινωνικές προεκτάσεις. Τα ήθη και τα έθιμα της Κρήτης όπως και οι χαρακτήρες που πρωταγωνιστούν παρουσιάζονται με αμεσότητα τρομερή από τον Χορευτάκη. Με μικρά κεφάλαια, όπου ο κάθε ήρωας αφηγείται τα γεγονότα στον χρόνο που συνέβησαν και συμβαίνουν, πετυχαίνει να δώσει εξομολογητικό τόνο στην ιστορία αλλά κυρίως να φωτίσει πτυχές της προσωπικότητας των εμπλεκομένων προσώπων. Η εξαφάνιση και οι συνθήκες καθώς και όσα ακολούθησαν περιγράφονται με μαεστρία και έτσι ξεδιπλώνονται τα κίνητρα και οι πραγματικοί χαρακτήρες όλων. Η αλήθεια είναι σκληρή και συνάμα άκρως τραγική. Προετοιμάζει βαθμιαία τον αναγνώστη για τις αποκαλύψεις που θα τον σοκάρουν. Με απλή γραφή αλλά που την διακατέχει μεγάλη εκφραστική δεινότητα σε οδηγεί σ αυτόν τον αγώνα δρόμου της αστυνομίας. Στο τέλος, ο ένοχος φανερώνεται και πραγματικά είναι ένα πρόσωπο που δε θες να πιστέψεις όσο και αν το υποψιάστηκες μεσουσης της ανάγνωσης. Αυτό ήταν το ταλέντο του συγγραφέα. Ενώ σε αφηνει να αντιληφθείς ποιος κρύβεται πίσω από όλα αυτά, μόνο στο τέλος νιώθεις πως γίνεται. Επίσης, σε αυτό το περιεκτικό καλογραμμένο βιβλίο με την σφιχτοδεμένη πλοκή, σε ακολουθούν κάποιες σκέψεις για τις οικογενειακές και τις ερωτικες σχέσεις. Άλλωστε άβυσσος είναι η ψυχή των ανθρώπων και πάντοτε δε παύουν πράγματα και καταστάσεις να μας εκπλήσσουν. 

Δεν επιθυμώ να σας καταθεσω άλλες σκέψεις για τις "Βελουδενιες". Θερμά συγχαρητήρια στο συγγραφέα για αυτή την δυναμική εμφάνιση και μπράβο στον εκδοτικό οίκο Ωκεανίδα που δίνει στέγη σε νέα αστέρια της συγγραφής .. α και να σας εξομολογηθώ και κάτι .. θα ήθελα συνέχεια με πρωταγωνίστρια και σε άλλη υπόθεση την αστυνομικό Μαρθα Λυκουδη. Μια γυναίκα άκρως δυναμική με τσαγανό που θέλει πάση θυσία δικαιοσύνη. 
Βαθμολογία :10/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου