Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΓΚΑΖΟΖΕΣ", Ερτζαν Κεσαλ, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

    Οι εκδόσεις Ωκεανός έχω να παρατηρήσω με χαρά πως ξέρουν να επιλέγουν προσεγμένα βιβλία της ξένης λογοτεχνίας που αξίζει να γνωρίσει ο Έλληνας αναγνώστης. Έτσι και αυτό εδώ, ενός Τούρκου λογοτέχνη του Ερτζαν Κεσαλ, ομολογώ πως ικανοποιήθηκαν τα αναγνωστικά μου κριτήρια και το μυθιστόρημα "Οι γκαζόζες" ήταν μια συντροφιά που άφησε το αποτύπωμα της, στη βιβλιοθήκη της καρδιάς μου.
    Ένας γιατρός που κάνει το διδακτορικό του έρχεται αντιμέτωπος με την ψυχή της Τουρκίας, τον ίδιο τον καταφρονεμένο λαό της. Στις σελίδες του βιβλίου, η ζωή κι ο θάνατος χορεύουν έναν χορό, όπου η τραγικότητα έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο . Εικόνες πανέμορφες μέσα στη θλίψη τους και θλιμμένες μέσα στη χαρά τους προβάλλονται με παραστατικότητα και σχετίζονται με τις γονεϊκές σχέσεις, τη ζωή και το θάνατο.

    Ο Κεσαλ με ρεαλιστική γραφή προσεγγίζει θέματα δύσκολα που έχουν να κάνουν με τα θεμελιώδη ζητήματα της ζωής. Η σύγχρονη Τουρκία πρωταγωνιστεί στην αφήγηση και το κοινωνικό αυτό μυθιστόρημα "φωνάζει" σπαρακτικά στη συνείδηση του αναγνώστη. Κραυγάζει για το πως είναι κανείς να μεγαλώνει σε ένα περιβάλλον που σκοτώνει τις ελπίδες του. Ο απλός αλλά ταυτόχρονα δυνατός αφηγηματικός τρόπος του απογειώνουν αυτό το βιβλίο με μια σπαρακτική φωνή για τα βάσανα του κόσμου, αυτά τα οποία δεν έχουν πατρίδα αλλά έχουν συνοδοιπόρο τη φτώχεια και την αμορφωσιά. Οι σελίδες αυτού του βιβλίου πάλλονται από ευαισθησία και ηθικά διλήμματα καθώς είναι ύμνος για το μεγαλείο του ανθρώπου και θρήνος για την κακή του φύση και μοίρα.

     Επιζητώ να διαβάζω βιβλία από ξένους συγγραφείς και να δίνω ευκαιρίες σε όλους χωρίς να ξεχωρίζω σύνορα, πατρίδες και θρησκεύματα. Η λογοτεχνία ενώνει και μας κάνει καλύτερους, γιατί πάνω από όλα αγαπά τον ίδιο τον άνθρωπο. Όλοι αντικρίζουμε τον ίδιο ήλιο και ουρανό, έχουμε βάσανα, πονάμε και αγαπάμε. Αν θέλετε να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα που απεικονίζει την καθημερινότητα στη γείτονα χώρα γραμμένο από έναν άνθρωπο που αγαπά τη χώρα του δίχως παρωπίδες, κρίνοντας σωστά τα κακώς κείμενα, "Οι γκαζόζες" είναι μια ιδανική ευκαιρία.
   Βαθμολογία :8,5+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου