Δευτέρα 23 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΙ ΝΑ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΣΗΜΥΔΕΣ", Μιχάλης Μπουναρτζίδης, εκδόσεις ΩΚΕΑΝΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

    Πρώτη φορά διαβάζω μυθιστόρημα του Μιχάλη Μπουναρτζίδη και αυτή η ευτυχής συγκυρία με ώθησε να αναζητήσω και την προηγούμενη βιβλιογραφία του. Πολύ απλά και άμεσα σας καταθέτω πως έχουμε να κάνουμε με λογοτεχνία που συναρπάζει δίχως εκπτώσεις. Που είναι το εφαλτήριο να βιώσεις με ένα νοερό ταξίδι συναισθήματα  διαφορετικά  και να σκεφτείς πολλά. Να προβληματιστείς βαθιά και όταν το ταξίδι αυτό τελειώσει, σίγουρα θα έχει αφήσει αποτύπωμα στην καρδιά σου. Ο συγγραφέας λοιπόν που δεν ήξερα είναι λογοτέχνης.



   Συγκεκριμένα σε αυτό το επικό μυθιστόρημα ο Μπουναρτζιδης το αποδεικνύει από τις πρώτες σελίδες του πως το πόνημα του είναι λογοτεχνικό και ικανοποιεί αναγνώστες υψηλών απαιτήσεων. Βρισκόμαστε στο 1945 λίγο πριν την πτώση του Χίτλερ  κάπου ανάμεσα στο Άουσβιτς και τη Σαλονίκη. Μια ετερόκλητη παρέα ατόμων συμβιώνουν σε ένα μοναστήρι. Ένας Ρώσος, μια Ρωσίδα, ένας Πολωνός, ο Ελληνογαλλος και μια Γερμανορωσιδα στήνουν ένα σκηνικό ιδιαίτερο και αντιπολεμικό, το οποίο περνά από πολλές φάσεις . Παράλληλα και άλλα πρόσωπα εμπλουτίζουν την πλοκή. Ιστορίες ανθρώπων που σοκάρουν, συγκινούν και ακουμπούν βαθιά τις ψυχές των αναγνωστών με επίκεντρο τον πόλεμο και την φρίκη του . Οι άνθρωποι σε τέτοιες δυσχερείς συνθήκες αποκτηνώνονται αλλά κάποιες ευτυχώς φορές δε παύουν να ερωτεύονται, να ελπίζουν, να θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο .

   Ο συγγραφέας με γλώσσα πλούσια και γλαφυρή, γεμάτη εκφραστική δεινότητα καταφέρνει να σε εντάξει στο χωροχρόνο δράσης της ιστορίας. Με παραστατικές περιγραφές σε καλεί να συμμετέχεις και εσυ με όσα βιώνεις διαβάζοντας τις ιστορίες των ηρώων του . Το κάλεσμα του στην δράση άκρως πετυχημένο γιατί ξέρεις που ακριβώς βρίσκεσαι. Η ηθογραφηση των συνοδοιπόρων ηρώων σου σ΄αυτό το ταξίδι είναι ενδελεχής και διεισδυτική. Συμπασχεις στο Δράμα τους, στην πάλη της λογικής και του συναισθήματος και θέλεις ο καθένας τους να πάρει όσα τελικά του αξίζουν για να επέλθει η κάθαρση λυτρωτικά σε όλα τα  πρόσωπα αλλά και σε εσένα.

    Αυτό το βιβλίο διαβάζεται απνευστί, χωρίς να κουράζει. Μιλά στην ψυχή του αναγνώστη με την ειλικρίνεια του και με όσα μηνύματα περνά. Μηνύματα που αφορούν στη θρησκεία, στη φιλοσοφία , στην ιστορία καλά και στη κοινωνία ολόκληρη.

    Δεν θέλω να σας καταθέσω πολλά που αφορούν στην πλοκή και στη γραφή. Θέλοντας να μην σας χαλάσω τη μαγεία, επιδίωξα  να εστιάσω στα βασικά στοιχεία που με εντυπωσίασαν. Απλά νιώθω τυχερή που ανήκει στην βιβλιοθήκη της καρδιάς μου, καθώς το λάτρεψα.
    Βαθμολογία :9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου