Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΧΡΥΣΗ ΕΚΔΙΚΗΣΗ", Ελενα Χουσνή, εκδόσεις Κυφαντα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

 Πρώτη φορά διαβάζω μυθιστόρημα της Ελενας Χουσνή και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία . Με τον άκρως συμβολικό και ιδιαίτερο τίτλο "Χρυσή εκδίκηση" η συγγραφέας κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη και μόλις ξεκινά να ξετυλίγεται το κουβάρι της πλοκής, γίνεται δέσμιος της ιστοριας που με δεξιοτεχνία του παρουσιάζεται. Από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα η αγωνία σε κυριεύει, γιατί το μυστήριο χτίζεται προσεκτικά, βήμα βήμα. 



Τρεις δημοσιογράφοι και ένας ψυχίατρος προσπαθούν να λύσουν το μυστήριο της δολοφονίας της κόρης ενός επιχειρηματία. Παράλληλα, κωδικοποιημένα μηνύματα με στίχους του Σεφερη συνοδεύουν την έρευνα, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με συμφέροντα οικονομικά και με τραγικά οικογενειακά μυστικά. Το νουάρ αυτό μυθιστόρημα κάνει μια καταβύθιση στην Ελλάδα της κρίσης και η Χουσνή με διεισδυτική μάτια σκιαγραφεί ήρωες με συμπλέγματα και ιστορίες που σοκάρουν. Διαπλέκονται ενεχυροδανειστήρια, επιχειρήσεις off- shore και η αιμομιξία σε ένα βιβλίο με σεφερικες ευαισθησίες και σίγουρα με ολιτικοκοινωνικές προεκτάσεις. 

Διαβάζεται απνευστί, γιατί τα γεγονότα τρέχουν ενώ οι αποκαλύψεις γίνονται με μαεστρία από τη συγγραφέα μέσω των ηρώων της. Ο δολοφόνος σκιαγραφείται μέσω των σκέψεων που ο ίδιος μας εξομολογείται σε κεφάλαια που παρεμβάλλονται στην πορεία της πλοκής. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να κάνω πως αν και ανήκει στο αστυνομικό βιβλίο δεν πρωταγωνιστεί κάποιος αστυνομικός στην έρευνα αλλά δημοσιογράφοι και ψυχολόγοι . Στο τέλος, η "Χρυσή εκδίκηση" μου θύμισε τον Πουαρό, γιατί η Χουσνη φέρνει όλα τα πρόσωπα του δράματος στον ίδιο χώρο αντιμέτωπα σε ένα ντόμινο αποκαλύψεων. Εκεί οι μάσκες πέφτουν, μυστικά έρχονται στο φως και μας αφήνουν έκπληκτους. Η αλήθεια είναι πως το τέλος μου φάνηκε ελαφρώς απότομο. Ήθελα εκτενέστερη ανάλυση και περιγραφή όσων έγιναν και ίσως των σκέψεων των εμπλεκομένων ηρώων. 

Ωστόσο δε πρέπει να παραλείψω πως αν και είναι το δεύτερο μέρος τετραλογίας, το οποίο αγνοούσα δεν αισθάνθηκα στιγμή πως μου λείπουν κομμάτια από το πρώτο μέρος. Επίσης, με εντυπωσίασε το γεγονός πως άψογα συνδυάστηκε η ιστορία, η πολιτική, η ποίηση και η ψυχολογία σε ένα αστυνομικό βιβλίο που πάνω από όλα θα το χαρακτήριζα ένα κοινωνικό ταξίδι στην Ελλάδα του σήμερα. Με κέρδισε η γραφή της συγγραφέως, η οποία αν και είναι απλή έχει εκφραστική δύναμη αφού πάλλεται από συναισθήματα και ένταση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που η Ελλάδα μας τα τελευταία χρόνια έχει προσεγμένες πένες σε ένα είδος μυθιστορήματος, ιδιαίτερα δύσκολου και πολύπαθου για πολλούς λόγους που δε χρειάζεται να σας αναλύσω. Επίσης, μπράβο στον εκδοτικό οικο Κύφαντα που με ικανοποίηση παρατηρώ πως τα βιβλία του είναι αξία αναφοράς και από περιεχόμενο και από επιμέλεια. Υπηρετεί τη λογοτεχνία σε δύσκολους καιρούς με αξιοπρέπεια 
Βαθμολογία :9-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου