Τρίτη 3 Μαρτίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΜΑΓΙΣΣΕΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ", Imogene Jones, εκδόσεις Διόπτρα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα ιστορικό και ταυτόχρονα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα εποχής είναι "Οι μάγισσες της Αγίας Πετρούπολης" της Imogene Jones που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα. Χρησιμοποιώντας πρόσωπα ιστορικά και βασισμένη σε αληθινά γεγονότα η συγγραφέας μας μεταφέρει στη Ρωσία του 1900, όπου δυο πριγκίπισσες η Μιλιτσα και η Στανα, του φτωχού Βασίλειου του Μαυροβούνιου Παντρεύονται δυο εξέχοντα στελέχη της άυλης των Ρομανόφ και γίνονται αυτές το δεξί χέρι της τσαρίνας. Οι μαύρες πριγκίπισσες, όπως τις αποκάλεσαν, οι οποίες ασχολούνται με τον αποκρυφισμό και τη μαγεία θα φέρουν στην τσαρική αυλή τον Ρασπουτιν. Έρωτας, πολιτική, μαύρη μαγεία και πάθη παρελαύνουν στις σελίδες ενός καλογραμμένου μυθιστορήματος που αξίζει να διαβαστεί. 

 Η συγγραφέας μεταφέρει νοερά τον αναγνώστη με απόλυτη μαεστρία στη Ρωσία, την εποχή των Ρομανόφ. Αυτός περιδιαβαίνει στο παλάτι ανάμεσα στους ήρωες, παρακολουθεί τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που συμβαίνουν και ταυτόχρονα βλέπει την επίδραση της μαγείας στους ανθρώπους. Έτσι, αυτοί άγονται και φέρονται με βάση τις επιταγές της, γιατί πολύ απλά ο άνθρωπος όταν δοκιμάζεται ψυχικά και έντονα ψάχνει εναγωνίως λύσεις στα προβλήματα του και δεν τον νοιάζουν αν αυτές είναι θεμιτές ή αθέμιτες. Και η τσαρίνα, λοιπόν, για την απόκτηση αρσενικού διάδοχου δεν καταθέτει τα όπλα μετά από αποτυχημένες προσπάθειες και είναι έτοιμη να κάνει τα πάντα.

 Κάνοντας ενδελεχή έρευνα σε πηγές η Jones γράφει ένα ατμοσφαιρικό βιβλίο με βάση την ιστορία που ταυτόχρονα σου προσφέρει γνώσης αλλά και ένα όμορφο ταξίδι στη Ρωσία του τότε. Με παραστατικό τρόπο ηθογραφεί τους ήρωες που βάζουν λιθαράκι στην ιστορία της και τους τοποθετεί στη θέση που τους αρμόζει. 

Μου άρεσε πολύ αυτό το βιβλίο, γιατί λατρεύω όσα διαπλέκουν άψογα την ιστορία με τη μυθοπλασία... και αυτό ειναι ένα τέτοιο βιβλίο που ικανοποιεί τις απαιτήσεις των αναγνωστών. 
Βαθμολογία: 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου