Τρίτη 28 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΝΕΙΡΩΝ ΣΤΑΧΤΕΣ Ι-ΑΡΕΤΗ", Θωμαή Μπρέντα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Είναι από τα βιβλία που φαντάζεσαι εκ προοιμίου τι θα συναντήσεις στις σελίδες του. Θα διασταυρωθείς με ένα μεγάλο έρωτα μεταξύ αντίθετων κόσμων, με πολλά απρόοπτα, συγκρούσεις και όπως συνήθως περιμένουμε με χαρούμενο τέλος. Εδώ τα πράγματα, στο φετινό μυθιστόρημα της Μπρεντα είναι κάπως έτσι και θα σας εξηγήσω τους λόγους που αναφέρω κάτι τέτοιο. 

Η Αρετή Βασίλειου, ένα όμορφο κορίτσι της διπλανής πόρτας και πτυχιούχος της νομικής σχολης έχει μια θυελλώδη σχέση με έναν φιλόδοξο Οικονομολόγο, τον Αλέξανδρο. Η ίδια, αγνοεί μια μεγάλη αλήθεια που αφορά στους γονείς της, τους οποίους έχασε σε ένα ατύχημα, μυστηριώδες. Τη μεγαλώνει η γιαγιά της, η οποία γνωρίζει όσα δεν πρέπει να μάθει η εγγονή της, γιατί θα πληγωθεί βαθιά. Ο δρόμος της Αρετής όμως, διασταυρώνεται με τον περιβόητο Φίλιππο Ραζή και η ζωή της αλλάζει άρδην. Ξεκινά ένα ντόμινο αποκαλύψεων από μυστικά που θα έρθουν στο φως και θα την αποδιοργανώσουν από την ήρεμη και σταθερή καθημερινότητα της. Τους χωρίζουν πολλά αλλά υπάρχει κάτι που τους ενώνει σαν μαγνήτης. Όμως, αυτό που τους συνδέει, το τρομακτικό μυστικό που θα τους ταράξει τον ψυχικό τους κόσμο, είναι κάτι ολότελα απρόσμενο. Παράλληλα, το παζλ της ιστορίας συμπληρώνεται και με αλλά πρόσωπα ,τα οποία πρωταγωνιστούν προσθέτοντας και άλλο σασπένς σε ένα αισθηματικό μυθιστόρημα δράσης και αγωνίας.

Ναι, έτσι θα το χαρακτήριζα. Με πολλές πινελιές έρωτα η συγγραφέας ζωγραφίζει εξαιρετικά στον καμβά του μυθιστορηματος μια μεγάλη και παράφορη αγάπη, ένα άσβεστο ,αβυσσαλέο μίσος και τυχοδιωκτικές συμπεριφορές. Ομολογώ πως η πλοκή έχει έντονο παλμό και ανατροπές. Η Μπρεντα χτίζει βήμα βήμα την υπόθεση και βιώνεις καθώς ταξιδεύεις στις σελίδες του καταιγιστικά συναισθήματα. 

Φιλοτεχνεί τους ήρωες της με διεισδυτική μάτια βάζοντας τους να αναμετρηθούν κυρίως με τον ίδιο τους τον εαυτό. Τους προκαλεί να υπερβούν τα όρια τους και να κοιτάξουν κατάματα όσα τους φοβίζουν αλλά και όσα τους μπόλιασαν με μίσος. Γιατί κάποιοι έχασαν πολλά σ αυτό το παιχνίδι. Στερήθηκαν αγαπημένα πρόσωπα και επιζητούν μανιωδώς εκδίκηση . Άλλοι συμφιλιώθηκαν με το παρελθόν και θέλουν να ζήσουν το παρόν που οι ίδιοι επέλεξαν ενώ άλλοι επιθυμούν να πετύχουν με οποιοδήποτε κόστος. Η Μπρέντα μας συστήνει την Αρετή η οποία προσπαθεί να ορθοποδήσει στο νομικό κύκλο και η ζωή της ανατρέπεται από τον Φίλιππο. Και η ζωή όμως εκείνου παράλληλα χάνει την ισορροπία του. Υποκύπτει σε ένα μεγάλο σφάλμα. Δεν την ψυχολογεί σωστά στην αρχή. Κάνει λάθος, κρίνοντας επιπόλαια ,γιατί έχει συνηθίσει σε μια προσωπική ζωή χωρίς δεσμεύσεις και συναισθήματα. Τελικά, λατρεύει να τη μισεί . Όταν όμως καταλάβει πως την αγαπά, μια αποκάλυψη σοκαριστική θα τον κάνει να τρελαθεί και να τη θεωρήσει τον προσωπικό του δαίμονα που πρέπει να σκοτώσει . 

Το μυθιστόρημα αυτο είχε έναν πολύ εντονο έρωτα , από αυτούς που οι γυναίκες επιθυμούμε διακαώς να διαβάζουμε, γιατί μας χαλαρώνουν. Άλλωστε αγαπάμε και τα ρομαντικά παραμύθια . Με άντρες σκληρούς και πετυχημένους και με γυναίκες που μαλακώνουν την καρδιά τους . 

 Η συνταγή εδώ, λοιπόν, ήταν πετυχημένη σε αυτό το κομμάτι. Η μόνη μου ένσταση ωστόσο ήταν πως θα ήθελα να είναι μικρότερης έκτασης, γιατί σε κάποια σημεία μου φανηκε πως λίγο πλατιασε και κάποιες σκηνές επαναλαμβάνονταν. Γενικά, τα ογκώδη μυθιστορήματα πολλές φορές "χάνουν" λίγο από την ένταση τους . Αυτό που δε μπορώ να δεκτω και ομολογουμένως με εκνεύρισε σε αρκετά σημεία , είναι πως υπήρχαν στο βιβλίο πολλά τυπογραφικά λάθη . Δεν ξέρω ποιος φταίει απλά θεωρώ πως πρέπει να τα προσέχουν οι εκδοτικοί και οι συγγραφείς αυτά τα ατοπήματα ,γιατί κινδυνεύει η δύσκολη πνευματική και κοπιαστική εργασία που καταβάλλουν να φανεί πρόχειρη . Βαθμολογία :8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου