Δευτέρα 27 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΜΑΡΓΚΩ", Αννα Γαλανού, εκδόσεις Διόπτρα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


Αγαπώ τη γραφή της κας Γαλανού για τη λυρικότητα, τη ζωντάνια αλλά και τη μεστότητα της. Ο τρόπος που ξεδιπλώνει τις ιστορίες της είναι ιδιαίτερος και καταφέρνει κάθε φορά να σαγηνεύσει και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη. Εμπνευσμένη από τις εικόνες και τα τοπία, αφέθηκε σε μια μεθυστική γραφή που απολαμβάνουμε να μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή και να ταξιδέψουμε νοερά μαζί της από τα σοκάκια στον Φραγκομαχαλά της Σμύρνης, στην εξωτική Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, αλλά και στο Παρίσι.  Με τις λέξεις της να συνθέτουν ένα ανεξέλεγκτο χείμαρρο συναισθημάτων, θα περπατήσουμε χέρι χέρι με την ηρωίδα του βιβλίου της την Μαργκώ! Μια συναρπαστική ιστορία ζωής γεμάτη ανατροπές, συγκλονιστικές στιγμές και δυνατά συναισθήματα που θα παρασύρουν και τον πιο απαιτητικό αναγνώστη.


Η συγγραφέας επέλεξε να ξεκινήσει το ξεδίπλωμα της ιστορίας της με αφετηρία την Σμύρνη το 1918. Εκεί οπού η Γαλλίδα κεντήστρα Λίλη ζει με την δεκαεξάχρονη κόρη της Μαργκω. Πολλές οι δυσκολίες και οι συνθήκες δεν είναι καθόλου ευνοϊκές. Το δάνειο που έχουν πάρει από την τράπεζα του Ασημάκη Αγγελίδη και το χρέος μεγαλώνει και οι δυο τους δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η Μαργκώ θα χρειαστεί να πάρει μια σκληρή απόφαση προκειμένου να μην χάσουν το σπίτι και μείνει στο δρόμο η άρρωστη μάνα της. Η θετική απάντηση στην πρόταση γάμου του Ασημάκη θα σταθεί καθοριστικός παράγοντας για την μετέπειτα πορεία της ζωής της. Η μοίρα φαίνεται να χαμογέλα χαιρέκακα και να προδιαγράφει της δική της σελίδα για την Μαργκώ. Η γενοκτονία και ο πρώτος διωγμός των Ελλήνων θα αναστατώσουν την πόλη, σκορπίζοντας τον θάνατο και πυροδοτώντας συνταρακτικές εξελίξεις στη ζωή όλων. Το ζεύγος Αγγελίδη έχει ήδη φύγει στην Αλεξάνδρεια και το μαρτυρικό ταξίδι της Μαργκώ ως σύζυγος του Ασημάκη ξεκινά. Ο σκληρός και μέθυσος άντρας της αλλά και η σκληρή οικογένεια του, θα μετατρέψουν την ζωή της Μαργκώ σε μια βασανιστική και υποτιμητική φρίκη. Μαζί του θα υποστεί καρτερικά τον εξευτελισμό και την υποταγή.

Χωρίς να γνωρίζει τα παιχνίδια της μοίρας θα γλιτώσει από την βάναυση συμπεριφορά τους, πιστεύοντας πως με την φυγή της στο Παρίσι ψάχνοντας απεγνωσμένα να βρει την μητέρα της, θα βρει την λύτρωση επιτέλους. Θα καταφέρει να γνωρίσει τον έρωτα και να σταθεί στα πόδια της. Και πάνω που θα πιστέψει πως όλα έχουν αλλάξει, μια στραβή ζαρία της μοίρας της θα ανατρέψει και πάλι από την αρχή τα πάντα. Γιατί τα σχέδια δεν ακολουθούν πάντα τον δρόμο που εμείς επιλέγουμε…

Παλεύοντας μέσα στις αμέτρητες ζαριές τις μοίρας της, που μια είναι καλή και άλλες 10 στραβές, θα βρεθεί συναισθηματικά μπλεγμένη ανάμεσα σε δυο άντρες. Δυο άντρες που θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην πορεία της ζωής της. Θα γνωρίσει τον έρωτα και θα πάρει την απόφαση να ακολουθήσει το δικό της μονοπάτι παρασυρόμενη από το πάθος της για αυτόν τον άντρα, επιστρέφοντας στην Ελλάδα όπου και θα παιχτεί η πιο κρίσιμη ζαριά της μοίρας της. Ψάχνοντας απεγνωσμένα να αποκρυπτογραφήσει την ζωή θα ακολουθήσει ένα οδοιπορικό φόβου, απογοήτευσης και πόνου.

Η συγγραφέας Αννα Γαλανού προσεγγίζει, για μια ακόμη φορά, με σεβασμό, τα ιστορικά γεγονότα που διαδέχτηκαν την εποχή εκείνη, παραδίδοντας στον αναγνώστη ένα ολοκληρωμένο και βαθιά συγκινητικό μυθιστόρημα. Με μπούσουλα την ψυχή της, η πένα της ακολουθεί πειθήνια την Μαργκω και όλα όσα στιγμάτισαν την ζωή της, διαμορφώνοντας την προσωπικότητά, τις επιλογές, τις αποφάσεις της και καθορίζοντας την τελική πορεία της.

Ο λυρισμός των περιγραφών και οι συναισθηματικές συγκρούσεις που βιώνει η ηρωίδα μας, οδηγούν τον αναγνώστη σταδιακά σε μια δραματική κορύφωση που συγκινεί και σε συνδυασμό με την εξαίρετη σκιαγράφηση όλων των χαρακτήρων που την πλαισιώνουν, κατορθώνουν να απογειώσουν την εσωτερική δύναμη του βιβλίου. 

Η «Μαργκώ» είναι ένα βιβλίο ρεαλιστικό, συγκινητικό και ανθρώπινο που αναδεικνύει την δύναμη που κρύβουμε όλοι μέσα μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου