Σάββατο 25 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο «Κλεψύδρα», Χάρης Βασιλάκος, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!


Η ανάγνωση του δεύτερου μυθιστορήματος ενός νέου συγγραφέα που ομολογώ πως δε γνώριζα, του Χάρη Βασιλάκου, με τον τίτλο «Κλεψύδρα» έλαβε τέλος και ειλικρινά με ικανοποίησε παρά πολύ. 


Ο Ανδρέας, απολυμένος από το κολλέγιο στο οποίο εργάζεται, αποφασίζει να πουλήσει το σπίτι του στα Αναφιώτικα. Μια τυχαία γνωριμία με τη Μυρτώ θα αλλάξει άρδην τη ζωή του. Παράλληλα ο καλύτερος φίλος του, ο Φοίβος, θα γνωρίσει μια παράξενη κοπέλα που θα τον ωθήσει να δει με άλλα μάτια τον έρωτα. Μια τρόφιμος ψυχιατρείου και ένας κρατούμενος ξεδιπλώνουν το κουβάρι ενός νήματος που εμπλέκει πολλά πρόσωπα και σκάνδαλα. Οι δυο φίλοι θα ανακαλύψουν ένοχα μυστικά που αφορούν στις οικογένειες τους και που αγνοούσαν, με κόστος να θα αλλάξουν όσα πίστευαν έως τώρα.

Ο συγγραφέας παρέδωσε στο αναγνωστικό κοινό ένα σύγχρονο κοινωνικό μυθιστόρημα με ψυχολογικές και αστυνομικές προεκτάσεις που είναι απόλυτα ρεαλιστικό και συνυφασμένο με τη σημερινή πραγματικότητα. Ξεκινώντας την ανάγνωσή του θεώρησα πως θα κινηθεί σε ψυχογραφική προσέγγιση των χαρακτήρων αλλά τελικά διαψεύστηκα, γιατί ο συγγραφέας συνέθεσε κάτι πολυπλοκότερο. Ένα μυθιστόρημα πολυπρόσωπο που οι ιστορίες των ηρώων συνδέονται αρμονικά μεταξύ τους και έχουν αστυνομική χροιά. Με θέματα όπως ο έρωτας, η φιλία, η διαφθορά στην εξουσία, τα οικονομικά σκάνδαλα το ανάγνωσμα γίνεται εθιστικό και άκρως επίκαιρο. Με γραφή ρεαλιστική, παραστατική και διεισδυτική ο συγγραφέας μάς μεταφέρει αψογά στην γραφική γειτονιά της οδού Κλεψύδρας και με συνοδοιπόρους τους ήρωες, αγωνιάς να μάθεις την εξέλιξη των γεγονότων που τους συντάραξαν. Μια αυτοκτονία, μια δολοφονία, μια περίεργη τρόφιμος σε ψυχιατρείο, απόπειρες ανθρωποκτονιών στη φυλακή και οικονομικές απάτες καθιστούν την πλοκή συναρπαστική και παλλόμενη από έντονη αγωνία. 

Πρόκειται δηλαδή για ένα καλογραμμένο βιβλίο που διαβάζεται απνευστί από έναν υποσχόμενο συγγραφέα, νέο στις εκδόσεις και με προσεγμένη γραφή. Μπράβο στις εκδόσεις Πνοή που δίνουν τη δυνατότητα σε βιβλία θησαυρούς να πάρουν τον δρόμο της έκδοσης.
Βαθμολογία: 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου