Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΕΡΩΜΕΝΗ ΤΩΝ ΦΑΡΩΝ", Π.Κουρτζη, εκδόσεις Ψυψογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Το νέο μυθιστόρημα της Π. Κουρτζη έχει αύρα έντονα θαλασσινή πασπαλισμένη με ιδιαίτερα μυρωδικά έρωτα. Έχοντας ως κεντρική ηρωίδα την Νατάσα, για κάποιους την γνωστή πόρνη των φάρων, η Κουρτζή έγραψε ένα μυθιστόρημα που σε ταξιδεύει σε περιοχές απομονωμένες, δύσβατες, απρόσιτες ,στις οποίες όμως καταφέρνουν να ανθίζουν τα συναισθήματα.



 Η Νατάσα βρέθηκε από μωρό ορφανή στο φάρο της Σερίφου. Τη μεγάλωσε ο καπετάν Νικόλας σα μάνα και πατέρας και όταν εκείνη έμεινε ολομόναχη περιδιάβαινε τους φάρους. Καθένας από αυτούς μια νέα για την ίδια προσωπική ιστορία με συγκεκριμένο τέλος, γιατί πολύ απλά η ίδια αποχωρεί και φεύγει πάντα για νέο προορισμό που σηματοδοτεί νέες αφετηρίες. Όμως κάποια στιγμή θα θελήσει να μείνει και η ίδια κάπου, γιατί βρέθηκε το φως της ψυχής της . Άραγε θα τα καταφέρει; Θα βρει το δικό της φάρο; 

Η συγγραφέας έγραψε ένα προσωποπαγές μυθιστόρημα, στο οποίο δεσπόζει η κυρίαρχη μορφή της Νατάσας. Με προσωπικότητα ιδιαίτερη και ταμπεραμέντο ασίγαστο την ακολουθεί ο αναγνώστης στα μέρη στα οποία ψάχνει να βρει την ευτυχία της. Η ευτυχία βέβαια μεγάλη κουβέντα. Άπιαστο όνειρο τις περισσότερες φορές. Η Νατάσα προσπαθεί διακαώς με θάρρος, την αναζητά επίμονα με αυταπάρνηση. Αποτυχημένα από άποψη αποτελέσματος τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, η ίδια κερδίζει. Εμπειρίες και μαθήματα που κάτι της αφήνουν. Επειδή η ερωμένη των φάρων έχει τόσο έντονη προσωπικότητα αυτή είναι που κυριαρχεί σε όλο το βιβλίο. Όχι πως οι υπόλοιποι ήρωες που τη συνοδεύουν στο ταξίδι υπολείπονται απλά μπροστά στη Νατάσα κάποιοι φάροι χάνουν το φως τους. Ο Φίλιππος βέβαια θα το βρει. Δε θέλω να σας γράψω πολλά για αυτόν όμως σαν ήρωας είναι άξιος να σταθεί κοντά στη Νατάσα. Με κέρδισε και θα καταλάβετε και τους λόγους όσοι το διαβάσετε. 

 Με γραφή λυρική και με ποιητικές αναφορές η Κουρτζη κερδίζει τον αναγνώστη. Το βιβλίο διαβάζεται ευχάριστα. Η αλήθεια βέβαια είναι πως κάποιες ιστορίες σε φάρους δεν με κέρδισαν σαν άλλες, και με άφησαν αδιάφορη . Άλλες μου άρεσαν και δυο με συγκίνησαν. Αυτές που με συγκίνησαν είναι αυτή που σηματοδότησε σαν αφετηρία τα ταξίδια της ηρωίδας και αυτή που την έκανε να δωθεί με όλο της το είναι στην αγάπη. Μου άρεσε που σε κάθε κεφάλαιο η συγγραφέας παραθέτει τις συντεταγμένες κάθε φάρου. Είναι σαν να ζεις νοερά και εσυ μαζί με την ηρωιδα τις διαδρομές της. 

Δε μπορώ να μην παραδεχτώ πως το "Πρίγκηποτο" και το "13 μπαλώματα" της Κουρτζη με συγκίνησαν περισσότερο. Μεσουσης της ιστορίας κάνει την εμφάνιση του ο Μιχάηλ Μπόκαρης κεντρικός ήρωας της Ιωάννου στο "Νυχτερινή Αφροδίτη" με τρόπο ευρηματικό όπως θα διαπιστώσετε. 

Το βιβλίο αυτό, λοιπόν, μου άρεσε αρκετά. Όχι τόσο ώστε να το λατρέψω. Σ αρκετά σημεία για μένα η ιστορία δεν είχε δυναμική. Δε μπορώ όμως να παραβλέψω πως ήταν μια πρωτότυπη ιστορία με κάποιες έντονα συγκινησιακές στιγμές και με μια ηρωιδα που μόνο αδιάφορη δεν είναι . Με τσαγανό αντρικό, καρδιά μικρού παιδιού και ψυχή ερωτευμένης γυναίκας η Νατασα μπορεί να γίνει φάρος που θα φωτίσει στον αναγνώστη μονοπάτια του νου που αφορούν στον έρωτα και την αδάμαστη θέληση για ζωή.
Βαθμολογία :8,5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου