Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΦΟΝΟΙ ΤΗΣ ΚΙΣΣΑΣ", Horowitz, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματια της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Ένα ευφυές αστυνομικό μυθιστόρημα χωρίς καμία διάθεση υπερβολής. Ο Horowitz παίζει με το έγκλημα και παρέδωσε στους αναγνώστες ένα βιβλίο ακολουθώντας μια καινοτομία . Έγραψε μυθιστόρημα μέσα στο ίδιο το μυθιστόρημα. 

Αυτό το κατάφερε εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο έπλεξε δυο ξεχωριστές και διαφορετικές πλοκές. Η υπεύθυνη έκδοσης Σουζαν Ραιλαντ αρχίζει να διαβάζει το χειρόγραφο ενός αστυνομικού μυθιστορήματος του μετρ στο ειδος αυτό, στον εκδοτικό οίκο που εργάζεται . Είναι το ένατο βιβλίο της σειράς με ήρωα τον ίδιο ερευνητή και αφορά στον ύποπτο θάνατο μιας οικονόμου και στον φόνο του μεγαλογαιοκτήμονα εργοδότη της ,το 1955. Ενώ το χειρόγραφο την καθηλώνει λείπουν οι τελευταίες σελίδες. Εκνευρισμένη πετά το χειρόγραφο στην άκρη ,όμως εκείνη τη στιγμή μαθαίνει πως τελικά ο συγγραφέας και αστέρι του εκδοτικού οίκου που εργάζεται, βρέθηκε νεκρός. Αυτοκτονία ή δολοφονία; Η Σουζαν από αναγνώστρια γίνεται ντετέκτιβ.

 Ο συγγραφέας Anthony Horowitz βαδίζοντας στα χνάρια της Αγκάθα Κριστι δίνει μια νέα διάσταση στο αστυνομικο μυθιστόρημα θυμίζοντας κάτι από την χρυσή και συνάμα κλασική της εποχή. Με πλοκή καθηλωτική και ενδιαφέροντες ήρωες και δίνοντας μας αψογα το χωροχρόνο που αναφέρονται τα δυο αυτά μυθιστορήματα που γίνονται ένα , στήνει ένα βιβλίο που είναι ορισμός του page turner. Από την αρχή ως το τέλος διαβάζεις ασθματικά και στοιχηματίζεις για την ταυτότητα των ενόχων . Παρουσιάζει δεξιοτεχνικά τους υπόπτους και τα κίνητρα τους και ψάχνεις και εσύ αγωνιωδώς σαν ερευνητής. Έχει τα στοιχεία του κλασικού αστυνομικού μυθιστορήματος με νέα όμως πνοή γραφής . Με παραστατικότητα και ταυτόχρονα με λόγο που πάλλεται από σασπένς σε αιχμαλωτίζει σαν αναγνώστη αυτό το βιβλίο. 

Αν και είχα ακούσει πολύ καλές κριτικές για την υπόθεση και για την ευρηματικότητα του συγγραφέα ξεπέρασε τις προσδοκίες μου. Με την υποβλητική ατμόσφαιρα σε κρατά δέσμιο και νιωθεις πως περπατάς στη βρετανική ύπαιθρο του 55, παρέα με όλους τους υπόπτους και παράλληλα στο σήμερα παρακολουθώντας την Σουζαν να προσπαθεί να μάθει την αλήθεια για το ημιτελές χειρόγραφο. Διαπιστώνεις με προβληματισμό όσα παιχνίδια παίζονται κάτω από το τραπέζι στο θαυμαστό χώρο των εκδόσεων. 

Με λίγα λόγια ο Horowitz ήρθε για να μείνει με την ευφυΐα του αλλά και την υψηλή του αντίληψη στο χώρο της αστυνομικής λογοτεχνίας. Ένα μυθιστόρημα εξαιρετικά καλογραμμένο , αγγίζοντας τα όρια του κλασικού με φρέσκια πνοή και άποψη "Οι φόνοι της κισσας" θα σας ξενυχτήσουν !! Βαθμολογία :9,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου