Πέμπτη 16 Απριλίου 2020

Τι έχει περισσότερη αξία στο διάβασμα; Το "τι" ή το "αν" διαβάζεις;

Μαρία Μισσέ 

 Ντοστογιέφσκι η άρλεκιν; Ιστορικό η δυστοπικό; Φαντασίας η τρόμου; Έχει άραγε ιδιαίτερη σημασία το "τι" ή το "αν" διαβάζεις; Για μένα δεν έχει καμία! Διαβάζοντας ταξιδεύεις. Ανοίγεις τους ορίζοντες του μυαλού σου και γνωρίζεις τόπους μακρινούς και πολιτισμούς αλλοτινούς! Χαλαρώνοντας στην άνεση του καναπέ σου ταξιδεύεις χιλιόμετρα χιλιάδες, βρίσκεσαι μαγικά πίσω στον χρόνο ή εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη γη! 



Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο κάθε αναγνώστης διαβάζει αυτά που τον ευχαριστούν όπως επίσης ότι δεν έχουμε τελειώσει όλοι πανεπιστήμια για να μπορούμε να κατανοήσουμε ένα επιστημονικό σύγγραμμα, μήπως θα έπρεπε να είμαστε λιγότερο επικριτικοί στο τι διαβάζει ο καθένας; Σαφώς και δεν έχουμε όλοι το ίδιο γούστο, δεν έχουμε την ίδια διάθεση ούτε την ίδια μόρφωση. Αυτό όμως δεν μας κάνει να αγαπάμε λιγότερο η περισσότερο τα βιβλία από τους άλλους φιλαναγνώστες, γιατί για μένα όσοι αγαπούν το διάβασμα είναι κατά ένα τρόπο φίλοι. Μια τεράστια παγκόσμια παρέα!

Το να προτείνεις κάτι διαφορετικό σε έναν φίλο δεν είναι κακό. Ίσα ίσα με αυτόν τον τρόπο έχω ανακαλύψει εξαιρετικά αναγνώσματα. Το να κατηγορείς όμως το βιβλίο που διαβάζω ως "βαρύ" η "ελαφρύ", το θεωρώ κάτι σαν προσβολή όχι προς το βιβλίο αλλά απέναντι στα θέλω μου, στην διάθεσή μου,στον τρόπο που αντιλαμβάνομαι τα πράγματα! 

Γνωρίζω ανθρώπους που δεν τους αρέσει η ποίηση γιατί απλά δεν τους αρέσει. Για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους. Έχω φίλη που δεν μπορεί να διαβάσει κλασική λογοτεχνία και μυθιστορήματα εποχής. Ε και λοιπόν; Έχω επίσης μια φίλη αγαπημένη που της αρέσουν τα λίγο πιο "ψαγμένα" βιβλία τα οποία εμένα λίγο με κουράζουν. Ε και τι έγινε; Δεν παύουμε να αγαπάμε κι οι δυο το διάβασμα και να κάνουμε ατελείωτες συζητήσεις για τα βιβλία που διαβάσαμε! 



Δεν έχει λοιπόν τόση σημασία το τι διαβάζουν οι παγκόσμιοι φίλοι σου . Σημασία έχει να μην υποτιμάς τις προτιμήσεις τους. Εξάλλου το διάβασμα μας κάνει καλύτερους ανθρώπους. Ας γίνουμε όσο καλύτεροι μπορούμε! 

Αγαπάμε τα βιβλία. Κι όπως παρατηρώ τα τελευταία χρόνια, είμαστε πολλοί. Τι πιο υπέροχο από το να ανήκεις σε μια υπέροχη μεγάλη βιβλιοπαρέα! Διαβάστε λοιπόν όσο περισσότερα βιβλία μπορείτε. Και να θυμάστε δεν έχει σημασία το "τι" αλλά το "αν". 

Πριν κλείσω ήθελα να σας ρωτήσω αν διαβάζετε. Το τι αν θέλετε μας απαντάτε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου