Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΖΩΗ ΑΝΤΙ ΖΩΗΣ" Μαίρη Μοσχοπούλου, εκδόσεις Ωκεανίδα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!


ΖΩΗ ΑΝΤΙ ΖΩΗΣ και η συγγραφέας Μαίρη Μοσχοπούλου μας συστήνει το πρώτο πνευματικό της παιδί. Μέσα από ένα κείμενο γεμάτο καταιγιστικές αλήθειες, απογυμνωμένες από κοινωνικούς συναισθηματισμούς, μας παρουσιάζει μια κατάθεση ψυχής μέσα από αλήθειες που συγκινούν και προβληματίζουν τον αναγνώστη. Με σεβασμό και ευαισθησία ξεδιπλώνει την ιστορία της ηρωίδας μας που αναζητά με τη δικαίωση, το πάθος για ζωή και έρωτα, ξεπερνώντας κοινωνικές συμβάσεις και ενδόμυχους φόβους. Μιας γυναίκας που αφέθηκε στη δίνη της μοίρας και στα απανωτά χτυπήματα της, έκανε στην άκρη τα συναισθήματα της για την μεγάλη της αγάπη για έναν άνδρα και έμεινε πιστή στο στόχο της να αποδώσει δικαιοσύνη μέχρι το τέλος της ζωής της. Ένα τέλος που διάλεξε η ίδια την ημέρα που έμαθε πως δεν της έχει απομείνει ακόμα πολύς χρόνος ζωής.


Το μυθιστόρημα της Μαίρης Μοσχοπούλου αναβιώνει τις τελευταίες ώρες της Μαρίνας και ζωντανεύει, μέσα από τις αναμνήσεις της, το τραγικό γεγονός που καθόρισε την μετέπειτα στάση ζωής της. Μιας ζωής που θυσιάστηκε για τις ζωές πολλών άλλων αγαπημένων ανθρώπων. Έτσι ακριβώς όπως το αναφέρει και ο τίτλος του βιβλίου "ΖΩΗ ΑΝΤΙ ΖΩΗΣ" και πιστεύω πως δεν θα μπορούσε να υπάρξει πιο ταιριαστός τίτλος για το βιβλίο αυτό!

Η Μαρίνα μαθαίνει από τον ιατρό της ότι δεν της έχει μείνει πολύς χρόνο ζωής. Συντετριμμένη από τα θλιβερό αυτό γεγονός και τις σκέψεις που ταλανίζουν το μυαλό της, αποφασίζει πως ήρθε πια η ώρα να πει τις δικές της αλήθειες που είχε κρύψει σαν επτασφράγιστα μυστικά από το παιδί της. Αλήθειες που τόσα χρόνια κράταγε μέσα της και ένα άλμπουμ με φωτογραφίες που ξυπνούν τις αναμνήσεις. Αργά και βασανιστικά θυμάται όλα όσα μεσολάβησαν και όρισαν το πεπρωμένο τους. Μην βρίσκοντας το θάρρος να κοιτάξει στα μάτια την κόρης της και να της ξεδιπλώσει όλα αυτά που έκρυβε μια ζωή, αποφασίζει να γράψει σε ένα μπλε τετράδιο όλα όσα στάθηκαν αφορμή για τις όποιες επιλογές και αποφάσεις πήρε στη ζωή της. Σ΄ αυτές τις σελίδες η Μαρίνα κάνει ένα φλας μπακ στο παρελθόν της, από γεννησιμιού της μέχρι το τελευταίο της αντίο.

Μια αφήγηση που καταφέρνει να σε αφοπλίσει, να σε συγκινήσει και να σε σοκάρει. Εικόνες και γεγονότα που προκαλούν τον αναγνώστη να αναμετρηθεί με τις λέξεις, τα ιδανικά και τις αρχές του, τη σεμνοτυφία και την πίστη του, τις κρυμμένες αλήθειες και τις ενδόμυχες σκέψεις του. Η δικιά της αλήθεια, που καταφέρνει να συγκινήσει και να σοκάρει με σκέψεις και επιλογές που με τον δυναμισμό τους καταφέρνουν να σε παρασύρουν και προβληματίσουν. Μέσα από τις σελίδες αυτού του τετραδίου ζεις όλα όσα η ηρωίδα πάλεψε με τα θέλω της, τις βαθύτερες επιθυμίες της, την εκκωφαντική σιωπή και τη λαίλαπα των τύψεων και των ενοχών.

 Σαν να παρακολουθείς μια ταινία που γίνεσαι ένας με τον πρωταγωνιστή, αισθάνεσαι έξοχα πως βιώνεις στο πετσί σου δύο θανάτους: τον θάνατο μιας μεγάλης αγάπης και τον θάνατο της ίδιας της ηρωίδας μας. Οι συνεχείς εναλλαγές ανάμεσα στο τώρα και την αναδρομή στο παρελθόν της, κορυφώνουν την ένταση αλλά και την οδύνη της απώλειας, του τέλους, του ανείπωτου πόνου από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας, την παραίτηση από κάθε ομορφιά της ζωής. Η γραφή της συγγραφέως ποιητική και δωρική, όπως το ορίζει η περίσταση, αναδεικνύει σε βάθος τις ανασφάλειες, τις εσωτερικές συγκρούσεις, τις συναισθηματικές μεταπτώσεις, τη δυνατή μητρική αγάπη.

Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση και η αμεσότητα του λόγου αυτής της γυναίκας, σε αφοπλίζουν από την πρώτη πρόταση, διατηρώντας την κορύφωση της συναισθηματικής φόρτισης ως το τέλος. Μέσα από τη ματιά της, προβάλλει η απόλυτη αληθινή αγάπη. Η αγάπη της ίδιας για τους γονείς της, για τον λατρεμένο της αδελφό, για τον έναν και μοναδικό άνθρωπο που αγάπησε, για το παιδί της, για τους φίλους της. Μια αγάπη τόσο ισχυρή, που αψήφησε τα πάντα και αφιέρωσε μια ζωή αντί ζωής. Παρέα με το μπλε τετράδιο, έζησα σαν σε μικρά κινηματογραφικά καρέ, τις πιο δυνατές στιγμές της ζωής της Μαρίνας, οι οποίες πήραν σάρκα και οστά μπροστά στα βουρκωμένα συχνά μάτια μου.

Αυτό το τετράδιο, αξίζει να το διαβάσετε…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου