Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΟ", Tabitha Suzuma, εκδόσεις Χρυσαλλίδα, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

 Είναι από τα βιβλία γροθιά στο στομάχι. Αυτά που δε σε αφήνουν αδιάφορο, παρά μόνο σκεπτικό και προβληματισμένο. Σε συγκινούν με τον ώμο ρεαλισμό τους και με όσα διαδραματίζονται κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, τα οποία είναι κόντρα στις αρχές και την ηθική σου. Σίγουρα με μια λέξη ένα βιβλίο δυναμίτης από αυτά που δε θα ξεχάσεις ποτέ και ίσως μετά από χρόνια θελήσεις να ανοίξεις ξανά τις σελίδες του. 

Πιο συγκεκριμένα το "Απαγορευμένο" εξιστορεί μια ανίερη, απαγορευμένη αγάπη που δεν ακολουθεί τις επιταγές της κοινής λογικής. Η δεκαεξάχρονη Μαγιά αγαπά τον δεκαεφτάχρονο Λόχαν. Είναι ερωτευμένοι μεταξύ τους και εγκλωβισμένοι σε μια θάλασσα αγάπης, που όμως θα τους πνίξει. Αυτό θα συμβεί, γιατί πολύ απλά συμβιώνουν στο ίδιο σπίτι. Έχουν το ίδιο αίμα. Είναι αδέρφια. 

Σοκαριστήκατε ε; Πρόκειται για ένα αδυσώπητα σκληρό μυθιστόρημα. Διεισδυτικά κοινωνικό, άψογο ψυχογράφημα προβληματικών οικογενειακών σχέσεων. Δεν απευθύνεται σε αναγνώστες που θέλουν να ταξιδέψουν με κάτι ανάλαφρο. Σίγουρα δεν θα ακουμπήσει εκείνους που είναι ορθολογιστές και πιστοί σε χρηστά ήθη και ιδεώδη. Είναι για αναγνώστες με ανοικτό μυαλό που δεν κρίνουν αβίαστα τους άλλους και δεν εκλογικεύουν τα πάντα, αλλά βάζουν μέσα αποθέματα καρδιάς. 

Θέλει ψυχή και κότσια να το διαβάσεις, γιατί σίγουρα δε μπορείς εύκολα να κατανοήσεις πλήρως το ψυχισμό των ηρώων τους καθώς και όλα τα συμπλέγματα τους. Ομολογώ πως με σόκαρε. Ήμουν βέβαια προϊδεασμένη και συνειδητοποιημένη για το περιεχόμενο του. Δε με ενόχλησε, γιατί θεωρώ πως η συγγραφέας έκανε εξαιρετική δουλειά. Προσέγγισε ένα ιδιαίτερο και συνάμα δύσκολο θέμα με τρόπο σωστό και άμεσο. Διεισδύει ενδελεχώς στις ψυχές των δυο βασανισμένων ερωτευμένων και με τον τρόπο που πλασάρει τον απαγορευμένο έρωτα τους στον αναγνώστη επεξηγεί πολλά. Προκλητικό το θέμα, ωστόσο δε προκαλεί η ίδια, αφού παίρνει αποστάσεις και παρουσιάζει τα γεγονότα χωρίς μελό και περιττές αναφορές. Μιλάνε οι ήρωες στην καρδιά σου με τις σκέψεις και τις πράξεις τους. 

Με γραφή απλή και άμεση και έχοντας σε κάθε κεφάλαιο την οπτική του κάθε ήρωα, αφού τιτλοφορείται σε κάθε αρχή με το όνομα του, σκιαγραφεί εξαιρετικά τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Ένα Δράμα εκτυλίσσεται στις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους . Τραγικά πρόσωπα πρωταγωνιστές σε μια κοινωνία απούσα, αλλά ταυτόχρονα αμείλικτη,άδικη και σκληρή όταν θέλει. Παράλληλα, η συγγραφέας θίγει ζητήματα όπως το bullying και ο αλκοολισμός με άμεσο και παραστατικό τρόπο. 

Νομίζω, πως όσα σας κατέθεσα είναι αρκετά για να πάρετε μια μικρή γεύση για ένα μυθιστόρημα που γεννά συναισθήματα. Πόνος, ερωτήματα, θλίψη, οργή, έκπληξη θα σας συντροφεύουν σε όλη την ανάγνωση του. Λατρεμένο το "Απαγορευμένο", λοιπόν, και σίγουρα αναγνωστικά δε θα είστε ίδιοι μετά το τέλος του. 
 Βαθμολογία : 9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου