Σάββατο 13 Ιουνίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο 'Η ΠΕΝΘΕΡΆ', Μαρία Παναγοπούλου, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Διαβάζοντας το τίτλο του μυθιστορηματος αυτού, μου γεννήθηκαν πολλές σκέψεις με αποτέλεσμα να αναζητήσω την περίληψη του για να προσεγγίσω ετυμολογικά την λέξη πενθερά. Πρώτη φορά έβλεπα αυτή τη λέξη. Είναι, λοιπόν, η πεθερά ο θάνατος του έρωτα; 

Ένα βιβλίο που πραγματεύεται ένα δυνατό και τόσο υπαρκτό θέμα που απασχολεί για χρόνια την κοινωνία και ρυθμίζει και απορυθμίζει τις ενδοοικογενειακές σχέσεις. Η νύφη και η πεθερά σε πρώτο πλάνο στο νέο μυθιστόρημα της Παναγοπουλου. Δυο ιστοριες σε παράλληλο χρόνο, στη Μανη και στη Καλαμάρια με κεντρικές φιγούρες την Μανιάτισσα Αγοριτσα και την Ποντια Μοσχω. Δυο γυναίκες ολότελα διαφορετικές με κέντρο βάρους την αγάπη για τους γιούς τους. Γίνονται απόπειρες δολοφονίες σε βάρος τους . Άραγε, ποιος θέλει να τις βγάλει από τη μέση; Οι νύφες τους ή μια δημοσιογράφος η οποία σχετίζεται με έναν περίεργο τρόπο στην ιστορία;

Η Παναγοπουλου στο τρίτο της μυθιστόρημα, καταπιάνεται με ένα θέμα κοινωνικό δίνοντας του αστυνομική και χιουμοριστική διάθεση. Ξεκινώντας την ανάγνωση του, γελάς με κάποιες ατάκες της πεθεράς προς τις νύφες. Ιστορίες καθημερινής τρέλας με μοτίβο τη κόντρα των δυο γυναικών που αγαπάνε το γιο κι άντρα τους αντίστοιχα, που ζωντανεύουν παραστατικά στα μάτια σου με τη εκφραστική πένα της συγγραφέως. Στην πορεία όταν γίνονται οι δυο απόπειρες δολοφονίας κατά των γυναικών το βιβλίο αποκτά αστυνομικό παλμό και ψάχνεις να βρεις ποιο το κίνητρο και ποιος ο θύτης. Σε αυτό το σημείο καλά κρυμμένα μυστικά έρχονται στο φως και σοκάρουν τους κεντρικούς ήρωες . Αναδεικνύονται πολλά και επίκαιρα κοινωνικά ζητήματα καθώς και ψυχολογικές προσεγγίσεις των εμπλεκομένων ηρώων. Η συγγραφέας έκανε έρευνα ετών για να δέσει τις ιστορίες, να παρουσιάσει ήθη και έθιμα της Μάνης και του Πόντου κι κυρίως να θίξει ένα ζήτημα που ταλανίζει χρόνια τώρα. Τις σχέσεις νύφης και πεθεράς. Σε πολλά σημεία το χιούμορ αποφορτίζει δύσκολες στιγμές. Ομολογώ πως η λύση του μυστηρίου με ξάφνιασε . Είναι πολυπρόσωπο και πολυδιάστατο μυθιστόρημα για τις ενδοοικογενειακές σχέσεις όλων των ειδών . 

Ήμουν βέβαιη έχοντας διαβάσει τα προηγούμενα βιβλία της συγγραφέως πως το αποτέλεσμα θα είναι άρτιο και προσεγμένο. Πραγματικά δε διαψεύστηκα. Η γραφή είναι παραστατική και γεμάτη ζωντανούς διαλόγους δίνει πνοή στο κείμενο. Στην ηθογραφηση των προσώπων είναι διεισδυτική η μάτια της και σίγουρα καταλαβαίνεις πως δούλεψε πολύ το νέο της πονημα . 

Καλοτάξιδο να είναι αυτό το μυθιστόρημα . Είμαι βέβαιη πως θα αγγίξει τις γυναίκες όλων των ηλικιών είτε έχουν ζήσει οι ίδιες τέτοιες κόντρες είτε όχι. Αυτό είναι που το κάνει απολαυστικό . Η αλήθεια του.
Βαθμολογία :9+/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου