Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλιο " Η ΑΔΕΛΦΗ ΜΟΥ", Σαρίτα ΧαΪμ, εκδόσεις ΜΙΝΩΑΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

  Τη Σαριτα Σαΐμ δε τη γνώριζα σα συγγραφέα και τυχαία την ανακάλυψα  στο βιβλιοπωλείο . Διαβάζοντας την περίληψη στο οπισθόφυλλο του βιβλίου  <<η αδερφή μου>>, ομολογώ πως με ιντρίγκαρε . Το τρίτο της κατά σειρά μυθιστόρημα θα έλεγα πως είναι  αρκετά ένδιαφερον και ιδιαίτερο .

     Η Μαρθα μια  ομοφυλόφιλη σαραντάρα πετυχημένη στη δουλειά της  , η οποία μένει τα τελευταία χρόνια στην Αυστραλία ,λαμβάνει ένα μήνυμα στο μεσεντζερ από την Ηλία Π. Την προσκαλεί σε ένα μικρό νησί του Αιγαίου για να έρθει σε έπαφη με τη μεγαλύτερη της αδερφή . Μετά από ένα τραγικό ατύχημα που συνέβη όταν η Μαρθα ήταν εννιά ετών , η δεκαεξάχρονη τότε αδερφή της εξαφανίστηκε μυστηριωδώς . Αποφασίζει το ταξίδι γιατί θέλει να μάθει τι συνέβη τότε και να λυτρωθεί από όσα της  χαράκωναν την ψυχή . Οι δυο αδερφές ήρθε η ώρα να μιλήσουν επιτέλους ανοικτά .
      Το βιβλίο είναι γραμμένο σε α πρόσωπο . Ομολογώ πως στην αρχή με κούρασε . Άργησε να μπει στην δράση . Από τη στιγμή όμως που η κεντρική ηρωιδα φτάνει στο νησί και ξετυλίγεται το κουβάρι των αναμνήσεων που πονάνε καθώς και γίνονται οι αποκαλύψεις της αδερφής της το κείμενο αποκτά παλμό και ένταση . Με κέντρο αφήγησης τις οικογενειακές στιγμές έχοντας  ως φόντο ένα αδερφικο Δράμα η συγγραφέας διεισδύει στην ψυχοσύνθεση ανθρώπων που επιζητούν την εξιλέωση .  Δυο αδερφές που έκοψαν τις σχέσεις τους αναμετριούνται με τους δαίμονες που τους κυνηγούν για χρόνια . Δυο γονείς ο καθένας με διαφορετικο ρόλο και παρουσία στοίχειωσαν τις ζωές τους ανεπανορθωτα . Σίγουρα οι αμαρτίες των γονέων παιδεύουν τα παιδιά και τις φέρουν για χρόνια στην ψυχή τους . Αναλογίζεται κανείς αν μπορεί εύκολα ο άνθρωπος να αποτινάξει από πάνω του τα βάρη που κουβαλά και βλάπτουν την ίδια του την ύπαρξη . Οι δυο αυτές γυναίκες προσπαθούν . Με λόγο αιχμηρό έρχονται η μια απέναντι από την άλλη και εξομολογούνται όσα έγιναν αλλά και αυτά που αισθάνονται . Η κατάθεση ψυχή τους λυτρωτική και φέρνει την αλήθεια στο φως .  Σίγουρα όλοι οι άνθρωποι δεν μπορούν να την αντέξουν .
      Η συγγραφέας διεισδύει στην ψυχοσύνθεση των ηρώων της ενδελεχώς και προσπαθεί να σου αποκάλυψει πληρως  όλα όσα ταλανίζουν τις ίδιες , τα συναισθήματα , τις πράξεις και τις ενοχές τους . Σε κάποια σημεία τα πήγε αρκετά καλά σε αυτό το κομμάτι . Σε κάποια αλλά όχι . Δεν αισθάνθηκα πως αποσαφηνίστηκαν πληρως τα ερωτήματα μου που αφορούσαν στις συμπεριφορές των  γονέων και των δυο αδερφών . Παράλληλα και άλλοι ήρωες με ιδιαίτερες και διαφορετικές προσωπικότητες παρελαύνουν στο βιβλίο . Όλοι τους έχουν κάποιο τραύμα μέσα τους που δεν επουλώθηκε και έχουν προσωπικές ιστοριες άλλοι ασυνήθιστες και άλλοι καθημερινές .
   Ένα αρκετά προσεγμένο μυθιστόρημα με πολλά κοινωνικα μηνύματα για τις ενδοοικογενειακες σχεσεις για όποιον θελήσει να το διαβάσει . Αν δεν αναλώνονταν η συγγραφέας σε κάποιους μεγάλους μονολόγους , εσωτερικούς και μη , δε θα με κούραζε τόσο . Ωστόσο , το τέλος του βιβλίου επιφυλάσσει συγκίνηση
   Βαθμολογία :7,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου