Πέμπτη 2 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΝΟΥΡΙΝ", Μαρία Τζιρίτα, εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

Η αγαπημένη συγγραφέας πολλών Ελληνίδων επέστρεψε με ένα μυθιστόρημα κοινωνικό, το οποίο καταπιάνεται με θέματα που απασχολούν ιδιαίτερα πληθώρα κόσμου. 


Βρισκόμαστε στη Σύρο. Η Μαρία Τζιριτα παρουσιάζει πρώτα τα κεντρικά πρόσωπα και την ιστορία τους, εστιάζοντας στο ερωτικό κομμάτι και στις κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν αναμεταξύ τους. Μια νεαρή κοπέλα υψηλής τάξης, η Ανεζα ερωτεύεται με τον νέο λαϊκής καταγωγής, τον Αλέκο και κάνουν τα πάντα για να είναι μαζί. Κόντρα σε όλους και σε όλα λοιπόν παλεύουν για τη σχέση τους και κερδίζουν. Στην πορεία η Τζιριτα εισάγει στην υπόθεση την μικρή Νουριν από την Αιθιοπία, η οποία υιοθετείται από το ζευγάρι των ηρώων μας, το οποίο αδυνατεί να τεκνοποιήσει. Από το σημείο αυτό και μετά η συγγραφέας εστιάζει στο ρατσισμό και στις σχέσεις που κτίζει η Νουριν με το οικογενειακό περιβάλλον, το φιλικό και αργότερα το αισθηματικό.

Με τρυφερό τρόπο η Τζιριτα θίγει τα ζητούμενα της πλοκής της πάνω στα οποία χτίζεται η υπόθεση . Μεταδίδοντας με την απλή γραφή της κοινωνικά μηνύματα προσφέρει ένα βιβλίο στον αναγνώστη το οποίο διαβάζεται εύκολα και γρήγορα. Παράλληλα, με ζωντανό τρόπο και γεμάτο ευαισθησίες οι δυσχέρειες της υιοθεσίας, ο ρατσισμός και οι ανισότητες περνάνε μπροστά από τα μάτια όσων το διαβάζουν. 

Σε κάποια σημεία συγκινεί και σε αλλά καυτηριάζει φαινόμενα σύγχρονα και πάντα υπαρκτά. Η γραφή είναι απλή και άμεση χωρίς βέβαια να διεισδύει στην ψυχή των ηρώων. 

 Με λίγα λόγια η συμπαθής συγγραφέας που σε όλα της τα βιβλία διακρίνεται για το ρεαλισμό των ιστοριών της, έγραψε ένα αξιοπρεπές μυθιστόρημα σύγχρονο, που διαβάζεται εύκολα και γρήγορα χωρίς πολλούς προβληματισμούς.
Βαθμολογία :8/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου