Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΣΠΙΛΟΙ ΕΝΟΧΟΙ", Θεοφανία Ανδρονίκου-Βασιλάκη, εκδόσεις χάρτινη πόλη, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΑΤΣΗ!

Η Θεοφανία Ανδρονίκου Βασιλάκη επανέρχεται με ένα καθηλωτικό αστυνομικό μυθιστόρημα που δεν σου επιτρέπει να πάρεις ανάσα. Η συγγραφέας μας έχει αποδείξει μέσα από τα προηγούμενα βιβλία της και αυτή την φορά επανέρχεται να μας πιστοποιήσει πως γνωρίζει καλά πώς να διαχειρίζεται την ψυχοσύνθεση των ηρώων της. Έχοντας ως βασικό άξονα ευφάνταστες ανατροπές, καταφέρνει να χειραγωγεί με μαεστρία την αγωνία του αναγνώστη και να τον φέρνει αντιμέτωπο με την αλήθεια που ούτε καν έχει φανταστεί, λίγο πριν κλείσει την τελευταία σελίδα του βιβλίου. 



Ιούλιος 2019. Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Τρίπολης, στην Παναγιά, η Νάγια, μια 35 χρονη κοπέλα μητέρα ενός παιδιού, εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Τα όνειρά της είχαν μπει σε δεύτερη μοίρα, όταν αναγκάστηκε να ακολουθήσει τον σύζυγό της στο χωριό αυτό οπού βρίσκεται η οικογενειακή του κτηνιατρική μονάδα. Η είδηση της εξαφάνισης της, πέφτει σαν βόμβα στην ήρεμη έως τώρα πόλη. Μήπως το έχει σκάσει με κάποιον; Απαγωγή; Ή κάτι χειρότερο; Καμία ένδειξη, κανένα τηλεφώνημα για λύτρα, πουθενά το πτώμα της. Η τοπική αστυνομία, στάθηκε ανίκανη να βρει οποιοδήποτε στοιχείο που θα σταθεί δυνατό να οδηγήσει την έρευνα προς κάποια κατεύθυνση. Την υπόθεση θα καλεστεί να αναλάβει ο έμπειρος και καταξιωμένος αξιωματικός του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής Μάξιμος Βαγενάς, που στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Απρόθυμα θα αναλάβει την υπόθεση, σύντομα όμως θα αντιληφθεί πως έχει βρεθεί εγκλωβισμένος σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο που τίποτα δεν είναι αυτό που φαίνεται.

Σκελετοί κρυμμένοι καλά στις ντουλάπες των εμπλεκόμενων, αρχίζουν και αποκαλύπτουν συγκλονιστικές αλήθειες και εγκλήματα του παρελθόντος. Ένα ενοχικό παρελθόν που στα στενά πλαίσια της έρευνας, αφορά όλο το κοινωνικό περιβάλλον της Νάγιας. Ένα ατέλειωτο κουβάρι αποκαλύψεων αρχίζει να ξετυλίγεται, όμως από ότι όλα δείχνουν η εξαφάνιση της κοπέλας είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο μιας σειράς ακούσιων και εκούσιων εγκλημάτων. Σε κάθε στροφή του λαβύρινθου παραμονεύει και μια άλλη αλήθεια, όμως υπάρχει κάποιος που να είναι διατεθειμένος να οδηγήσει τον Μάξιμο στη λύση του μυστηρίου; Ποιόν μπορεί να εμπιστευτεί; Ή μήπως και αυτός θα τον οδηγήσει πάλι σε ένα ψέμα; 

Μέσα από μια σφιχτή πλοκή, καταιγιστικό ρυθμό, και σύντομα κεφαλαία σαν σκηνές ταινίας, η Θεοφανία δημιουργεί μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα που εξάπτει τη φαντασία του αναγνώστη, βάζοντας φωτιά σε σενάρια και υποθέσεις που μπορεί να κάνει. Χρησιμοποιώντας απίστευτες εναλλαγές στην ψυχοσύνθεση των ηρώων, δίνει έμφαση στο πως αποκρυπτογραφεί κάθε κίνηση τους αλλά και την αιτία που συμβαίνει το κάθε τι. 

Με επιτηδευμένες ευφυείς εναλλαγές στην αφήγηση, παίζοντας με τα κρυμμένα μυστικά των ηρώων της, καταφέρνει να απογειώσει την αδρεναλίνη του αναγνώστη φανερώνοντας σταδιακά τις ηθικές αντιστάσεις τους. Η εξιστόρηση των γεγονότων γίνεται εναλλάξ χρονικά, καθώς η υπόθεση επιβάλλει να ξετυλίγεται σταδιακά η ιστορία πίσω από την ιστορία του κάθε εμπλεκόμενου και αυτή η διαστροφική παρουσίαση της κάθε πλευράς, ερεθίζει την περιέργειά σου. Κάθε σελίδα μας προχωρά βήμα βήμα προς μια νέα αποκάλυψη και τα γεγονότα ακολουθούν χωρίς να το περιμένεις και σε αφήνουν άφωνο. 

Όλα τα πρόσωπα που σχετίζονται με το παρελθόν και το παρόν της Νάγιας, συμβάλλουν με τον τρόπο τους και οι αποκαλύψεις ακολουθούν την ορμή χιονοστιβάδας. Κρυμμένα μυστικά και ψέματα γίνονται ένα κουβάρι και ο Μάξιμος αδυνατεί να τα ξεχωρίσει. Παλεύει για να μην χάσει το μυαλό του μέσα από τα ποιήματα του Στέφανου που παίζουν με το μυαλό του και παράλληλα θα επιδράσουν και στο δικό του τρόπο σκέψης και θα τον καθοδηγήσουν στην προσωπική του λύτρωση. Μια βαθιά κατάδυση σε ένα κύμα αποκαλύψεων θα είναι η κίνηση ματ που θα τους φέρει όλους αντιμέτωπους με τον βάλτο των ενοχών τους. 

Σφιχτοδουλεμένα ψυχολογικά προφίλ, δυνατές ανατροπές, ένταση και αγωνία αλλά και κινηματογραφικός ρυθμός σε συνδυασμό με ηθικά διλήμματα που παίζουν με το μυαλό του αναγνώστη, δεν θα σε αφήσουν να πάρεις ανάσα. Γιατί στην τελική όλοι έχουμε κάποιο λόγο για να κάνουμε κάτι, ακόμα κι αν ούτε εμείς οι ίδιοι γνωρίζουμε την ύπαρξη του…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου