Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΧΡΥΣΑΛΛΙΔΑ", Ζοέλ Λοπινό, εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

     Στην έκθεση βιβλίου Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του Καστανιωτη καθώς εξερευνούσα σαν φανατική βιβλιοφάγος  και σκεφτόμουν την επόμενη αγορά μου, μαγεύτηκα από το εκπληκτικό εξώφυλλο του μυθιστορηματος "Η Χρυσαλλίδα". Προσεγμένο αυτό ως την τελευταία λεπτομέρεια, από τα καλύτερα που κυκλοφορούν και σε συνδυασμό με το όνομα της συγγραφέως  που η αλήθεια είναι πως με έχει αφήσει πάντα ικανοποιημένη σε όλα της τα πονήματα το απέκτησα .



       Το ταξίδι μας οδηγεί σε ένα όμορφο ενετικό χωριό στην Κρήτη , όπου μια μάνα, η Ηλιάνα προσπαθεί να μεγαλώσει μόνη  της το γιο της τον Υακίνθο διατηρώντας  ένα ξεχωριστό μπακάλικο. Η ίδια έχει ένα χάρισμα . Βλέποντας κάποιον να μπαίνει μέσα διεισδύει στην ψυχή του και φανερώνονται στο μυαλό της γεγονότα της ζωής του και όσα τον απασχολούν .  Αν και όλο αυτό είναι ιδιαίτερο και δύσκολο η Ηλιάνα τους αποφορτίζει και δίνοντας τους να τα εκλεκτά της μπισκότα οι πονεμένοι άνθρωποι φεύγουν χαρούμενοι . Η ίδια όμως θα καταφέρει να γίνει ευτυχισμένη ;

       Το μυθιστόρημα αυτό διαβάζεται απνευστί . Είναι κοινωνικό και βρίθει από μηνύματα που αφορούν στις γονεϊκές σχέσεις , στις ερωτικες, στις φιλικές  και σε πολλά υπαρξιακά ζητήματα . Στην αρχή κάθε κεφαλαίου σαν τιτλος υπάρχει ένα απόφθεγμα  Σοφίας που δίνει μια γεύση από την κατεύθυνση του εκάστοτε χωρίου . Όλες οι ιστοριες των περαστικών πελατών των μπισκότων της Ηλιάνας ομολογώ με συγκίνησαν πολύ όπως και η δίκη της . Στο βιβλίο αν και υπάρχει πόνος και στεναχώριες όλα δίνονται με αισιοδοξία και με ελπίδα . Το χάρισμα αυτό της κεντρικής ηρωίδας πασπαλίζει το ρεαλισμό που διακατέχει τις σελίδες του, με  υπερεαλισμο . Πάντα πίστευα πως υπάρχουν άνθρωποι σαν την Ηλιάνα που έχουν ανεπτυγμένη μια έκτη αίσθηση , την ενόραση ή όπως αλλιώς μπορεί ο καθένας να το προσδιορίσει.

       Η γραφή της Λοπινο δεν χρειάζεται συστάσεις. Άμεση, στρωτή και γεμάτη λυρικοτητα . Μαγεύει με τις εικόνες της και δίνει πνοή στον λόγο της. Αν και διαπραγματεύεται ζητήματα αιχμηρά που κόβουν σαν μαχαίρι, καταφέρνει πάντα να γαληνεύει τον αναγνώστη δίνοντας του δύναμη και αποφασιστικότητα. Τα προβλήματα υπάρχουν για να μας κάνουν να πολεμάμε . Ηττημένος είναι οποίος δεν προσπαθεί και το βάζει κάτω. Οποίος παλεύει θα βγει νικητής ,γιατί σίγουρα κάτι θα μάθει για τον ίδιο αλλά και για τη ζωή .

      Αγαλλιάζω όταν με συντροφεύουν σε νοερά ταξίδια τέτοια βιβλία που από την αρχή ως το τέλος είναι χάδι ψυχής. Η Ηλιάνα με τα χρυσά μάτια θα κλέψει την καρδιά σας και θα γιατρέψει έστω και παροδικά  με την Σοφία της όσα ταλανίζουν το μυαλό σας
    Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου