Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΟΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ", Τ. M. Logan, εκδόσεις ΔΙΟΠΤΡΑ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

      Από την πρώτη στιγμή που αντίκρισα το εξώφυλλο και διάβασα την περίληψη ήθελα διακαώς να χαθώ στις σελίδες αυτού του μυθιστορήματος. Ο πήχης τοποθετήθηκε ψηλά και δε θα έλεγα πως ικανοποιήθηκα πλήρως ως αναγνώστρια.

      Η υπόθεση είχε τη βάση να εξελιχτεί σε ένα πολύ καλό βιβλίο αστυνομικο με μυστήριο και σασπενς. Η σαραντάχρονη Κειτ πάει με την οικογένεια της και τις τρεις φίλες της από το πανεπιστήμιο στη Νότια Γαλλία για να γιορτάσει τα γενέθλια της σε μια πολυτελή βίλα. Δυστυχώς όμως θα κάνει μια αποκάλυψη που θα την οδηγήσει στο συμπέρασμα πως ο άντρας που τόσο αγαπά την απατά με μια από τις φίλες της . Το σκηνικό συμπληρώνουν και οι χαρακτήρες των οικογενειών των τριών γυναικών καθώς και ένας φόνος που γίνεται για να καλύψει ένα μυστικό . Ποιος και γιατί σκότωσε ; Οι ονειρεμένα διακοπές κατάντησαν τραγικές με ένα δολοφόνο ανάμεσα τους που δε δίστασε να σκοτώσει.

     Όπως σας έγραψα νωρίτερα είχε όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει βιβλίο δυναμίτης . Όμως δυστυχώς με απογοήτευσε σε κάποια σημεία . Ο συγγραφέας πλατιαζει αρκετά στην ψυχογράφηση και στην παρουσίαση των ηρώων και το βιβλίο αποκτα έντονη δράση μόνο  στις τελευταίες ογδόντα σελίδες. Ως τότε διεξοδικά παρουσιάζονται οι σκέψεις της Κειτ, οι μονόλογοι της  και οι υπόλοιποι ήρωες και κυρίως τα μυστικά που ενώνουν αλλά και τους χωριζουν . Θεωρώ πως έπρεπε να ήταν πιο σφιχτοδεμένη η πλοκή, γιατί από τη στιγμή που γίνεται η δολοφονία η αγωνία χτυπά κόκκινο και διακατέχονται οι σελίδες από σασπένς.

      Η Κειτ έρχεται αντιμέτωπη με προβλήματα που αγνοούσε και αφορούν στην οικογενεια της αλλά και στις φίλες της . Ψάχνοντας όλα αυτά ανακαλύπτει συνεχώς στενάχωρα πράγματα.  Η αλήθεια πικρή και αμείλικτη, σαν δικαστής λαθών. Κάποια μηνύματα που ήθελε να περάσει ο συγγραφέας σχετικά με την εφηβεία και τις σχέσεις παιδιών με τους γονείς του θεωρώ πως τα μετέδωσε με επιτυχία. Στον κόσμο των σοσιαλ μίντια και του μπουλινγκ τα παιδιά πολλές φορές γίνονται ανυποψίαστα θύματα και καταρρακώνονται οι προσωπικότητες τους . Εκεί πρέπει οι γίνεις να τα στηρίξουν και να δείξουν έμπρακτα πως είναι κοντά σε όσα αντιμετωπίζουν, χωρίς διάθεση κριτικής και καχυποψίας .

     Αν η η πλοκή ερεε πιο γρήγορα  κατά τη γνώμη μου και με πιο διεισδυτική προσέγγιση των χαρακτήρων, γιατί είναι αλήθεια κάποιοι όπως και οι πράξεις τους μου φάνηκαν εκνευριστικοί κι τόσο άστοχοι, ομολογώ πως θα ήταν ένα μυθιστόρημα συνώνυμο της επιτυχίας . Συστατικά είχε , έλειπε η σωστή μαγιά .
    Βαθμολογία :8-/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου