Σάββατο 25 Ιουλίου 2020

"Η ζωή είναι ωραία παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια που συναντάμε." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με την ΦΑΝΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ στην ΛΙΤΣΑ ΛΑΜΠΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για το ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ 
ΤΗΝ ΦΑΝΗ ΜΠΟΤΣΑΡΗ

Βιογραφικό: Η Φανή Μπότσαρη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Είναι απόφοιτος Νοσηλευτικής Σχολής Αθηνών Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχει σπουδάσει βρεφοκόμος-παιδοκόμος και είναι πιστοποιημένη ανανήπτρια και διασώστρια.
Έχει λάβει μέρος σ’ επιστημονικά συνέδρια κι έχει παρουσιάσει ερευνητικές εργασίες.
Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Υπουργείου Υγείας, εργάστηκε στο ΕΚΕΠΥ, ΚΕΕΛΠΝΟ και συμμετείχε ως νοσηλεύτρια στη Σύνοδο Κορυφής στα πλαίσια της Προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το 2007 εξαιτίας του αγώνα της θεσπίστηκε τροποποίηση νόμου οικογενειακού δικαίου που αφορούσε μονογονεϊκές οικογένειες. Ασχολείται με τον εθελοντισμό και το 2018 εντάχθηκε στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πιστοποιημένη εθελόντρια πυροσβέστης.
Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται ως νοσηλεύτρια και είναι μητέρα δύο παιδιών.
Προφίλ στο  Facebook: https://www.facebook.com/faninursingcare

Οπισθόφυλλο:  Τι όμορφη που είναι η ζωή!
Όσεs πίκρεs κι αν έχει, όσα βάσανα κι αν περνάει κανείs, έχει τόση ομορφιά, αρκεί να μπορούμε να τη δούμε. Μικρά απλά καθημερινά πράγματα.'Οπωs αυτή εδώ η στιγμή.
Απογευματάκι στον μικρό κολπίσκο με το ανεπαίσθητο κυματάκι να μου βρέχει τα πόδια, καθισμένη στην άκρη τηs παραλίαs ν'αγναντεύω τη θάλασσα. Έναs μικρόs παράδεισοs μόλις μιάμιση ώρα απόσταση απο την Αθήνα, γεμάτο πρασινο με το υγρό στοιχείο να με γαληνεύει.
Τι ηρεμία ετούτη η ώρα. Σαν να ξαλαφρώνει η ψυχή μου απ' όλα. Εικόνεs, συναισθήματα που θα έχαναν την ουσία τουs και τη σημαντικότητά τουs αν περιγράφονταν με λέξειs. Tα παιδιά μου λίγο πιο μακριά να παίζουν με τη θάλλασσα. Τι ευτυχία εγώ με τα παιδιά μου, οι τρειs μαs μαζί. Το αγόρι φοιτητήs στο Πανεπιστήμιο και το κοριτσάκι μου μαθήτρια στο γυμνάσιο. Τα παιδιά μου! Ο λόγοs τηs ύπαρξήs μου, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Σκέφτομαι με τι κόπο τα γέννησα, με τι ευτυχία τα πρωτοαντίκρισα και τα κράτησα στην αγκαλιά μου. Θα μου πειs τόσεs γυναίκεs δεν κοπιάζουν για ν΄αποκτήσουν παιδιά;
Σωστά δεν ήμουν η μόνη...

 Συστήστε μας με λίγα λόγια το βιβλίο σας, "Τέλος", πότε ξεκινήσατε να το γράφετε? Ποια ήταν η πηγή  έμπνευσης του βιβλίου σας και πόσο καιρό σας πήρε για να το τελειώσετε?

Αρχικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την συνέντευξη. Το βιβλίο ξεκίνησα να το γράφω το χειμώνα του 2016 κι αρχές 2017 το είχα ολοκληρώσει. Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα ανθρωποκεντρικό το οποίο πραγματεύεται ιστορίες ζευγαριών, είτε μόνων γυναικών που αναζητούν την ευτυχία, την αγάπη, την προσωπική τους ολοκλήρωση. Είναι ένα πάντρεμα λογοτεχνίας με πολλές απλές ιατρικές αναφορές, δίνοντας την ευκαιρία στον αναγνώστη να ψυχαγωγηθεί και να ενημερωθεί παράλληλα για θέματα υγείας. Λόγο του περιεχομένου απευθύνεται και στους νέους, ενώ περιέχει κι ένα παραμυθάκι που έχω γράψει για τα πιο μικρά παιδιά. Πηγή έμπνευσης του βιβλίου αποτέλεσε όλα όσα έχω βιώσει προσωπικά αλλά και στον εργασιακό μου χώρο, περισσότερο δε, η μεγάλη επιθυμία των ανθρώπων για δημιουργία οικογένειας.

 Πώς αποφασίσατε τον τίτλο του βιβλίου. Υπήρξε κάποιος άλλος που απορρίφθηκε?

Ο τίτλος βγήκε αβίαστα, αυθόρμητα. Χαρακτηρίζει το βιβλίο αφού η κεντρική ηρωΐδα ζει μια ζωή, γεμάτη από ζωές άλλων, οι οποίες παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ψυχοσύνθεση της κι όχι μόνο.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να αποκομίσει ο αναγνώστης σας?

Το βιβλίο είναι γεμάτο από μηνύματα αισιοδοξίας. Η ζωή είναι ωραία παρά τις αντιξοότητες, τα εμπόδια που συναντάμε. Αυτή η αίσθηση θέλω να μείνει στον αναγνώστη όταν το διαβάσει, να πλημμυρίσει η ψυχή του χαρά, να δει τα πράγματα με μια άλλη θετική ματιά και κλείνοντας την τελευταία σελίδα του βιβλίου, να έχει ένα χαμόγελο στο πρόσωπο του και μια σιγουριά ότι «ναι θα τα καταφέρει σ’ αυτή τη ζωή».

Ποια σειρά θα θέλατε να υπογραμμίσει κάποιος που διάβασε το βιβλίο σας και γιατί?

Αυτό είναι κάτι που θα το αφήσω στην κρίση του αναγνώστη, ώστε κάποιος να επιλέξει το σημείο που τον εκφράζει.

Το βιβλίο σας είναι μυθοπλασία ή μια αληθινή ιστορία που ζήσατε η ίδια ή ακούσατε από δικού σας ανθρώπους?

Το βιβλίο στηρίζεται στη μυθοπλασία αλλά πάντα νομίζω ο συγγραφέας εναποθέτει βιωματικές εικόνες ή συναισθήματα. Τα περιστατικά που αφορούν τα ιατρικά θέματα και οι περιγραφές βασίζονται σε αληθινά και τεκμηριωμένα γεγονότα πχ όπως οι παθήσεις  που συντελούν στην υπογονιμότητα. Οι ιστορίες είναι φανταστικές όπως και οι ήρωες, τα πρόσωπα είναι μη υπαρκτά.

Η ιστορία του βιβλίου αναφέρετε στην μητρότητα,και λόγο της ειδικότητα σας,θα ήθελα να ρωτήσω: Πώς μπορεί και που πρέπει να απευθυνθεί  ένα ζευγάρι όταν για κάποιο λόγο δεν μπορεί να βρει "άκρη" με τον/την γυναικολόγο τους?


Η ιστορία του βιβλίου μεταξύ άλλων αναφέρεται και στην μητρότητα. Εργαζόμουνα πολλά χρόνια ως συντονίστρια εξωσωματικής γονιμοποίησης, ασχολήθηκα επαγγελματικά με τον οικογενειακό προγραμματισμό και συνεχίζω να παρέχω συμβουλές σε γυναίκες και ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά. Πριν σας πω για το που πρέπει και πως μπορεί  να απευθυνθεί ένα ζευγάρι ή μια γυναίκα που δεν μπορεί να συνεργαστεί ή είναι δυσαρεστημένη με τον γυναικολόγο της, οφείλω να επισημάνω  ότι η Ελλάδα έχει πάρα πολύ καλούς επιστήμονες σε σχέση με το εξωτερικό γι’ αυτό και  πολλά ζευγάρια από άλλα κράτη εμπιστεύονται Έλληνες γιατρούς και συχνά είναι ο λόγος που επισκέπτονται τη χώρα μας. Το λογικό είναι να αναζητήσει άλλον γυναικολόγο αλλά υπάρχουν κι εξειδικευμένα κέντρα με καταρτισμένους ιατρούς, γυναικολόγους, ενδοκρινολόγους και άλλες ειδικότητες με ειδίκευση στα θέματα γονιμότητας,  τα οποία είναι προσβάσιμα σε όλους. Έχουν λοιπόν κι αυτή την επιλογή  τα ζευγάρια και μπορούν να απευθύνονται εκεί, για συμβουλευτικούς λόγους, αλλά και για αναζήτηση λύσεων σε προβλήματα που αφορούν τη γονιμότητα, μητρότητα, σε συνεργασία πάντα με τον γυναικολόγο τους ή και μόνα τους αν δεν είναι ευχαριστημένα από τον γιατρό τους.

Πείτε μας κάποιο μυστικό Ιατρικό ή μη που θα μπορούσε να βοηθήσει μια γυναίκα....

Στο βιβλίο γίνονται συνέχεια τέτοιες αναφορές επί της ουσίας για το πως μπορεί να βοηθηθεί μια γυναίκα σε κάθε ηλικία, ιατρικά ή μη. Διαβάζοντάς το θα της λυθούν πολλές απορίες, θα ενημερωθεί πλήρως, γιατί σχεδόν σε κάθε ανθρώπινη ιστορία που ξετυλίγεται στο βιβλίο κρύβεται ένα πρόβλημα που στο τέλος δίνεται η λύση του. Οπότε θα πάρει απαντήσεις σε ότι αφορά τυχόν ανησυχίες της σε θέματα υπογονιμότητας, εξωσωματικής γονιμοποίησης, τεκνοποίησης και πρόληψης της υγείας. Ας μη ξεχνάμε ότι η ψυχολογία της γυναίκας παίζει καθοριστικό ρόλο. Έχω λοιπόν την πεποίθηση ότι είναι συνδυασμός πραγμάτων όπως η θέληση, η αγάπη, η υποστήριξη, το γύρω περιβάλλον κι ένας αξίου εμπιστοσύνης γιατρός είναι το ιδανικό. Πάνω απ όλα όμως είναι η δίψα που έχει κάθε γυναίκα για την ίδια τη ζωή.



Ποια θεωρείτε ως την πιο σημαντική, ίσως και ανεξάντλητη, "πηγή ιδεών" για έναν συγγραφέα?

Η ίδια η ζωή, τα βιώματα του, η ικανότητα ν αφουγκράζεται τον εαυτό του αλλά και τους άλλους. Αυτό από μόνο του βγάζει ιστορίες και σκέψεις που αποτυπώνονται στο χαρτί.

Ανέφερε μας τρεις χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας  για τους οποίους είστε υπερήφανη και άλλους τρεις για τους οποίους όχι?

Θα σας αναφέρω τρείς χαρακτηρισμούς που αφορούν εμένα και θα ήθελα έτσι να παραμείνω, αλλά   βάζοντας το «υπέρ» δίπλα αμέσως αλλάζουν. Αυτή την υπερβολή  είναι που προσπαθώ  να διορθώσω αλλά δε ξέρω αν θα το καταφέρω ποτέ.
δοτική, προστατευτική, τελειομανής.

Τι σας εξελίσσει ως άνθρωπο?

Η συνεχής αναζήτηση της «γνώσης» του εαυτό μου, του γύρω περιβάλλοντος, των δεδομένων που αλλάζουν κάθε φορά, η αναζήτηση στόχων κι ο τρόπος επίτευξής τους και γιατί όχι και τα όνειρα! Τα όνειρα για ένα καλύτερο αύριο.

Τι σημαίνει συγγραφή για εσάς? Λειτουργεί ψυχαναλυτικά? 

Αποτελεί τρόπο έκφρασης, όπως για τους περισσότερους αλλά κι ένας τρόπος άλλοτε ενημέρωσης κι άλλοτε εκτόνωσης συναισθημάτων, καταστάσεων που με ωθούν να γράψω. Στη δική μου περίπτωση δε ξέρω αν λειτουργεί ψυχαναλυτικά αλλά το βλέπω σαν μέσον για ονειρικά ταξίδια δίχως τέλος.

 Ας κλείσουμε με μια φράση που σας αντιπροσωπεύει..

Τα  καλύτερα έρχονται...

Για το Βιβλίο της Παρέας
Λίτσα Λαμπρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου