Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΑΣΗΜΕΝΙΑ ΜΑΤΙΑ", Ιουλία Ιωάννου, εκδόσεις ΠΝΟΗ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ!

   Ένα μυθιστόρημα από αυτά που σίγουρα θα σε μαγνητίσει το εξώφυλλο . Ιδιαίτερο , καλαίσθητο και σαφώς πρωτότυπο . Καλλιτεχνική δουλειά που υποστηρίζει αρμονικά τον τίτλο καθώς και την περίληψη στο οπισθόφυλλο , η οποία ιντριγκάρει με τα ερωτήματα που θέτει για τη ζωή , το κάρμα , τις τυχαίες συναντήσεις . Δυο αδέρφια δίδυμα, μια προφητεία και διάφοροι θρύλοι χτίζουν το οικοδόμημα της πλοκής έχοντας ως συνοδοιπόρο μια μεγάλη αγάπη . 


    Το μυθιστόρημα της Ιουλίας Ιωάννου θα το χαρακτήριζα ένα συμβολικο και παράλληλα αλληγορικό παραμύθι για μεγάλους αλλά και μικρούς. Συνδυάζει το ρεαλισμό με το φανταστικό στοιχείο με δεξιοτεχνία και μας ταξιδεύει από την πρώτη ως την τελευταία σελίδα σε έναν κόσμο επίγειο μεν αλλά παράλληλα με υπερρεαλιστικά μέσα. Με συνεχόμενες αποκαλύψεις και δράση αμειωτης έντασης ο αναγνωστης ακολουθεί τον πραγματικό έρωτα που χάνεται λόγω ιδιαίτερων συνθηκών και την κακιά των ανθρώπων που στο βωμό του χρήματος δε διστάζουν πουθενά. Ένας θησαυρός αμύθητης αξίας και διάφοροι θρύλοι βρίσκονται στο επίκεντρο της υπόθεσης, η οποία είναι βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. 

   Η γραφή είναι απλή και παραστατική. Η αφήγηση είναι πρωτοπροσωπη και σε κάθε κεφάλαιο ο εκάστοτε ήρωας εξομολογείται σε εμάς τα γεγονότα . Ομολογώ αυτή η τεχνική αξιοποιήθηκε σωστά από τη συγγραφέα και βοήθησε στο τελικό αποτέλεσμα . Ενστάσεις έχω στο πλαίσιο των διαλόγων που θεωρώ πως ήθελαν περισσότερη δουλειά για να ενσωματωθούν ορθότερα μέσα στην πλοκή . Οι ήρωες είναι πρόσωπα της διπλανής πόρτας . Υπάρχουν οι καλοί που σε συγκινούν και συμπασχεις μαζί τους . Στην αντίπερα όχθη παρουσιάζονται και οι κακοί και αδίστακτοι που μπροστά στο κέρδος είναι διατεθειμένοι να προξενήσουν πολλά δεινά για να το επιτύχουν . Στην πορεία της αφήγησης λάτρεψα την εμβληματική μορφή του πάτερ Γρήγορη που με κέρδισε με την μεστότητα του λόγου του καθώς και με την απλότητα του και τη Σοφία του . 

    Ένα μυθιστόρημα για μικρούς και μεγάλους με μια ιστορία που το κακό μάχεται το καλό . Το τέλος του μυθιστορηματος ομολογώ πως με ξάφνιασε ευχάριστα . Όσοι το διαβάσετε θα αντιληφθείτε τους λόγους . 

Βαθμολογία : 8,5/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου