Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ", Ruth Ware, εκδόσεις ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΜΑΡΑΚΗ

   Με ένα σκοτεινό και γοτθικό μυθιστόρημα η Ruth Ware επέστρεψε στα εκδοτικά δρωμενα με "Το κλειδί" που τελικά ξεκλειδώνει πολλά ένοχα μυστικά . Η Ρόουαν αναλαμβάνει εσωτερική νταντά σε ένα πολυτελές σπίτι στη Σκωτία. Πολλά μυστήρια συμβαίνουν εκεί και η Ρόουαν πρέπει να μη χάσει τη λογική της. Άραγε, θα φέρει σε πέρας όσα ανέλαβε και αν ναι με τι κόστος ; 


   Λοιπόν, αν και η πλοκή δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη ο τρόπος που στήνεται από τη συγγραφέα την κάνει θελκτική. Η Ware στην αρχή με επιστολές παρουσιάζει το αίτημα μιας φυλακισμένης να αποφυλακιστεί, γιατί δε διέπραξε το έγκλημα που κατηγορήθηκε και σιγά σιγά αλλά όχι κουραστικά ,ξεδιπλώνει την υπόθεση. Με σωστά δομημένες σκηνές, με υποβλητική ατμόσφαιρα και με πινελιές έντονα ψυχολογικού θρίλερ το βιβλίο αυτό σε κρατά σε αγωνία. Νιωθεις πως είσαι σε ένα απομονωμένο σπίτι άριστων τεχνολογικών προδιαγραφών, όπου συμβαίνουν απρόβλεπτα γεγονότα, μεταφυσικού τύπου ,με μια νταντά που προσέχει ανήλικα παιδιά. Μου άρεσε ιδιαίτερα ο τρόπος που αποδόθηκε το βαθύπλουτο σπίτι στην εξοχή καθώς και οι χαρακτήρες της Ρόουαν και των μελών της οικογενείας. Τα μικρά παιδιά και η έφηβη ατίθαση κόρη σκιαγραφούνται δυναμικά από τη Ware. Η κεντρική ηρωίδα με το σκοτεινό παρελθόν, τις φοβίες καθώς και τα ένοχα μυστικά αποδίδονται χωρις περιττές λεπτομέρειες. Οι επιστολές της φυλακισμένης δίνουν μια εξομολογητική νότα στο κείμενο και προσδίδουν μια άλλη διάσταση στα γεγονότα του σπιτιού. Ουσιαστικά λύνουν κάποιους γρίφους αλλά παράλληλα δημιουργούν κάποιους άλλους. Ωστόσο θα ήθελα λίγο πιο διεισδυτική και περιγραφική ηθογραφηση σε κάποιους ήρωες, όπως στου πατέρα της οικογένειας και του επιστάτη του σπιτιού, γιατί αισθάνθηκα πως οι ρολόι τους θα μπορούσαν να συμβάλλουν και άλλο στην πλοκή και στις ανατροπές. 

   Στα θετικά του βιβλίου το απρόβλεπτο τέλος του , το οποίο αν και το ένιωσα πως ήρθε λίγο απότομα κατάφερε να ενσωματωθεί πλήρως σε όλη την πλοκή και να αιτιολογήσει πολλά ζητούμενα. Είναι από τα μυθιστορήματα που διαβάζεται με ενδιαφέρον, χωρίς να είναι πρωτοτυπο και ιδιαίτερο. Κερδιζει τον αναγνώστη με την αμεσότητα και τις δυνατές περιγραφές του που υποβάλλουν μια ατμόσφαιρα εφάμιλλη των ψυχολογικών θρίλερ. 

   Βαθμολογία :9/10

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου