Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021

ΑΠΟΨΗ για το βιβλίο "Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΟΥ'ΚΛΕΨΑ", Έλενα Γκίκα Πετρουλάκη, εκδόσεις Ψυχογιός, με την ματιά της ΕΥΑΣ ΝΆΤΣΗ!

 Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελενα Γκίκα Πετρουλάκη καταφέρνει να με εντυπωσιάσει με έργο της. «Η ΖΩΗ ΠΟΥ ΣΟΥ ΄ΚΛΕΨΑ», κατάφερε να κλέψει και από μένα πολλές ώρες από το χρόνο μου καθώς με είχε απορροφήσει και δεν ήθελα να το αφήσω από τα χέρια μου. Η συγγραφέας ξέρει καλά πως να σαγηνεύει τους αναγνώστες της και αυτή τη φορά αποφάσισε να μας ταξιδέψει στα μαγευτικά ανάκτορα του Μυστρά, το οποίο το 14ο και 15ο αιώνα, υπήρξε πρωτεύουσα του βυζαντινού Δεσποτάτου. 


Δυο δίδυμες αδελφές και η δυνατή αγάπη που τις δένει, θα έλθουν αντιμέτωπες με τα διλήμματα που κάποιες φορές μας βάζει η ζωή. Γιατί όλοι δημιουργούμε την μοίρα μας, αλλά κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο. Η ιστορία εκτυλίσσεται στη σημερινή εποχή και αναμιγνύει ιδανικά τον μύθο και τις προφητείες με την ιστορία. Αυτή η ατμόσφαιρα που αναδύεται μέσα από τα βάθη αιώνιων στο μυστηριακό κάστρο του Μυστρά, δίνουν στο μυθιστόρημα ένα εξωπραγματικό σκηνικό και του χαρίζουν την υποβόσκουσα ένταση που περιβάλλει ιστορίες φαντασίας και μυστηρίου. Ψυχές που περιμένουν τη δικαίωση, θνητοί που θεωρούν πως κινούνται με βάσει τις επιλογές τους χωρίς να ξέρουν πως αποτελούν την κλωστή από τον καμβά της μοίρας…

Το κουβάρι της ιστορίας αρχίζει να ξετυλίγεται στο Μυστρά το 1990. Τότε που ο δρόμος του Βασίλη θα διασταυρωθεί με της Λουκίας και κάπου εκεί ξεκινούν όλα. Μήπως όμως στην πραγματικότητα έχει ξεκινήσει χρόνια πριν; Η Λουκία προσπαθεί να ταιριάξει τα κομμάτια της παιδικής της ηλικίας, αλλά δεν γνωρίζει τίποτα για το παρελθόν της νεκρής μητέρας της. Τα ασύλληπτα παιχνίδια της Μοίρας δεν έχουν τελειωμό. Συνταρακτικές αλήθειες θα βγουν στην επιφάνεια ζητώντας απεγνωσμένα την κάθαρση, όμως η μοίρα θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα μπροστά. 

Δυο δίδυμες αδελφές Λουκία και Βασιλική και ανάμεσα τους ένας άντρας, παλεύουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις αποφάσεις και τα άγρια διλήμματα που τους προστάζει η ζωή. Δυστυχώς η μοίρα τους διχάζει φέρνοντας την μια από της δυο αντιμέτωπη με την απόφαση να επιλέξει έναν από τους δυο. Την ίδια στιγμή, που η αγάπη, το καθήκον και ο έρωτας μπλέκονται και συγκρούονται μεταξύ τους ανελέητα, επιδρόντας καταλυτικά στην πορεία της ζωής τους και προκαλώντας το πεπρωμένο χωρίς έλεος. 

Η συγγραφέας δίνει μεγάλη έμφαση στην ψυχανάλυση των χαρακτήρων, σκιαγραφώντας τις δίδυμες με εντυπωσιακό τρόπο. Ξεδιπλώνοντας τον χαρακτήρα της Λουκίας, έρχεται στην επιφάνεια το ρομαντικό και ευαίσθητο κομμάτι της ψυχοσύνθεσής της. Αναδύεται η ανάγκη της για στοργή, ανόθευτη αγάπη, προστασία και τρυφερότητα, σε αντίθεση με την Βασιλική που με τον αυταρχικό και δυναμικό χαρακτήρα της, έχει βάλει σκοπό να φέρει εις περάς το όνειρο του πατέρα τους. Η ευφυΐα της, η επιμονή της να διεκδικήσει τη θέση που της αρμόζει, η ανάγκη της να δρα χωρίς έλεγχο και υποδείξεις και η πίστη στις ικανότητές της, φανερώνουν την πλευρά του δυναμικού της χαρακτήρα. Παλεύοντας να τα καταφέρει  με κάθε κόστος, υποκύπτει σε λάθη τραγικά αδικώντας ανθρώπους, τυφλωμένη από το μένος της για τον Αλέξανδρο όχι μόνο επειδή τον βρήκε εμπόδιο στα σχεδία της, αλλά και επειδή αισθάνεται ότι του ξεριζώνει ένα κομμάτι της, την αγάπη της αδελφής της. Όμως τελικά θα βρει την ευτυχία; Μια δυνατή πλοκή με ξέφρενο ρυθμό που παγιδεύει έντονα τον αναγνώστη φέρνοντας τον συχνά σε διλήμματα  και προκαλώντας τον να βρει λύση.

Η συγγραφέας αφουγκράστηκε το ρεύμα της εποχής και με απόλυτο σεβασμό στα ιστορικά στοιχεία μέσα από ενδελεχή έρευνα, κατάφερε να αναβιώσει μια ολόκληρη εποχή και να μυήσει τον αναγνώστη σε άγνωστα περιστατικά χαράζοντας τα δικά της μονοπάτια στην καρδιά του. Με φόντο την βυζαντινή καστροπολιτεία που δεσπόζει αλώβητη στο χρόνο, γοητεύοντας τους επισκέπτες με την ακαταμάχητη γοητεία των μνημείων της, αποτυπώνει μια δυνατή ιστορία αγάπης, γεμάτη πάθη, λάθη, παρεξηγήσεις, μίση, ίντριγκες και συκοφαντίες. Με τους ήρωες να ακροβατούν σαν μαριονέτες παλεύοντας να λυτρωθούν από το βαρύ όρκο, άραγε οι ψυχές θα καταφέρουν να δικαιωθούν και οι μεγάλοι έρωτες να μην πεθάνουν ποτέ;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου