Κυριακή 18 Απριλίου 2021

"Αν δεν έχεις τη σωστή αίσθηση της ψυχολογίας και δεν μπορείς να την μεταδώσεις, μπορεί να αποτύχεις και ως συγγραφέας." ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ με τον Θοδωρή Ακάλεστο στο ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ!

 Μετά από πολυετή σταδιοδρομία στη δημοσιογραφία, ο Θοδωρής Ακάλεστος κάνει το πρώτο του λογοτεχνικό βήμα με το μυθιστόρημα «Το μίσος της αγάπης», το οποίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. Γιατί όχι αποκλειστικά προϊόν μυθοπλασίας; Γιατί, όπως εξηγεί ο Θοδωρής Ακάλεστος, κάποιες καταστάσεις είναι τόσο ευφάνταστες, που ούτε ένας συγγραφέας δεν θα μπορούσε να εμπνευστεί και να εξιστορήσει.

 

Πόσο απέχει ο δημοσιογραφικός γραπτός λόγος από τη συγγραφή;

«Νομίζω ότι είναι και κοντά, αλλά ταυτόχρονα έχει απόσταση. Κοντά γιατί και στη δημοσιογραφία αφηγείσαι κάποια πράγματα, πάντα με τον δικό σου τρόπο, αλλά και μακριά γιατί χρειάζεται διαφορετική προσέγγιση ένα σύγγραμμα και μάλιστα όταν αυτό είναι μυθιστόρημα».


Μήπως η επαγγελματική ενασχόληση με τη δημοσιογραφία ήταν ο παράγοντας που σας οδήγησε να βασίσετε το μυθιστόρημά σας σε πραγματικά γεγονότα;

«Πάντα με συγκινούσαν οι πραγματικές ιστορίες, γιατί κάποιες καταστάσεις είναι τόσο ευφάνταστες, που ούτε ο καλύτερος συγγραφέας δεν θα μπορούσε να τις εμπνευστεί. Η συγκεκριμένη ιστορία ήταν μέσα στο μυαλό μου χρόνια, από τότε που μου την είχαν αφηγηθεί, και ήθελα να την δώσω στον κόσμο με τον δικό μου τρόπο».

Πιστεύετε ότι η τάση για εκδίκηση είναι τόσο βαθιά παρόρμηση που μπορεί να μετατρέψει την αγάπη σε μίσος;

«Τόσο η αγάπη όσο και το μίσος είναι βαθιά συναισθήματα που προέρχονται από την καρδιά μας και κυρίως ωθούνται από το μυαλό μας. Πιστεύω ακράδαντα λοιπόν, ότι είναι βαθύτατα ριζωμένα μέσα μας και αρκεί μία αιτία και κάποιες αφορμές να μετατρέψουν την παθολογική αγάπη σε άσβεστο μίσος».


Πόσο εύκολο και πόσο ολισθηρό είναι για έναν συγγραφέα να περάσει τους πρωταγωνιστές της ιστορίας του από το ένα συναισθηματικό άκρο στο άλλο;

«Είναι πραγματικά πολύ δύσκολο, γιατί το πέρασμα αυτό πρέπει να το βάλεις με γράμματα μέσα σε ένα βιβλίο και να το μεταδώσεις στους αναγνώστες για να νιώσουν όλα εκείνα τα συναισθήματα που νιώθουν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας μας. Ένα λάθος αν κάνεις, μπορεί να αλλάξουν τόσο οι χαρακτήρες όσο και η όλη υπόθεση και να οδηγηθεί ο αναγνώστης σε λάθος εκτιμήσεις».

 

Να συμπεράνουμε ότι ο καλός συγγραφέας είναι καλός ψυχολόγος;

«Πάνω από όλα και όλους συμβαίνει αυτό. Αν δεν έχεις τη σωστή αίσθηση της ψυχολογίας και δεν μπορείς να την μεταδώσεις, μπορεί να αποτύχεις και ως συγγραφέας. Ο λόγος είναι ότι ο αναγνώστης πρέπει να νιώθει αυτό που νιώθει ο συγγραφέας όταν περιγράφει την ιστορία του».

Στηριζόμενοι στο βιβλίο σας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η ζωή είναι γεμάτη ναυάγια. Υπάρχουν πιθανότητες ο ναυαγός να βρει τη σωτηρία;

«Κάθε ναυαγός ψάχνει να βρει τη σωτηρία του, τον τρόπο που θα ξεφύγει από το μέρος όπου είναι… απομονωμένος, και να βγει και πάλι στη ζωή με σωστό και κυρίως “αναίμακτο τρόπο”. Το αν θα τα καταφέρει, εξαρτάται από πολλές προϋποθέσεις και κυρίως από αυτόν τον ίδιο. Αν ο ίδιος δεν έχει βρει μέσα του τις… σανίδες σωτηρίας, τότε δύσκολα θα βρει και τη… λύτρωση».

ΠΕΡΙΛΗΨΗ

Αγάπη, μίσος, τάση για εκδίκηση: το τρίπτυχο που διέπει τις διαπροσωπικές σχέσεις, οι οποίες εξιστορούνται στο πρώτο μυθιστόρημα του Θοδωρή Ακάλεστου «Το μίσος της αγάπης» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λυκόφως.

Πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ, πλούσιο σε ανατροπές και με πρωταγωνιστές έντονα φορτισμένους συναισθηματικά, ένα βιβλίο που στηρίζεται σε πραγματικά γεγονότα και αναδεικνύει τα σκοτεινά βάθη της πληγωμένης ανθρώπινης ψυχής.

Σημείο αφετηρίας η Πάρος, ενδιάμεσοι σταθμοί οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Αθήνα, κατάληξη πάλι η Πάρος. Εκεί, μέσα στα χρώματα και τις μυρωδιές ενός από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων, σε εποχή που ακόμα δεν είχε γνωρίσει την τεράστια τουριστική ανάπτυξη, αρχίζουν τα όνειρα για κοινές ζωές που στηρίζονται στην αγάπη και καταλήγουν σε ναυάγια, με το μίσος να θεριεύει και τη δίψα για εκδίκηση να κυριαρχεί και να θολώνει τα μυαλά. Οι αποφάσεις πλέον δεν είναι λογικές, είναι συνέπειες των κατώτερων ενστίκτων που βγαίνουν στην επιφάνεια και οδηγούν τον άνθρωπο σε ακραίες συμπεριφορές.

Κεντρικός ήρωας του λογοτεχνικού έργου του Θοδωρή Ακάλεστου είναι ο Κοσμάς, τον οποίο γνωρίζουμε επιτυχημένο, όταν επιστρέφει στην πατρίδα του, τον τόπο που αγάπησε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, την Πάρο. Εκεί όπου είχε δώσει όρκο αιώνιας αγάπης στον μεγάλο του έρωτα, την Κατερίνα, την οποία εγκατέλειψε πριν από είκοσι χρόνια όταν ακολούθησε μία Αμερικάνα τουρίστρια και το ένστικτό του, ότι στις ΗΠΑ θα έκανε πραγματικότητα αυτό που ποθούσε: να ξεχωρίσει και να πλουτίσει. Τα κατάφερε, όμως τώρα, στην αγαπημένη του Πάρο τον περιμένουν ένα γαϊτανάκι εικοσαετών προσωπικών συγκρούσεων και συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τους ανθρώπους που άφησε πίσω του.

Παράλληλα με την κεντρική πλοκή, εξελίσσονται και άλλες ιστορίες, ακόμη και αστυνομικής υφής, που δίνουν στο μυθιστόρημα πολύπλευρες διαστάσεις, αλλά και αναδεικνύονται νοοτροπίες που σημάδεψαν την Ελλάδα των προηγούμενων δεκαετιών και συντέλεσαν στη διαμόρφωση της Ελλάδας του σήμερα.


ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

ΤΙΤΛΟΣ: Το μίσος της αγάπης 

ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: Θοδωρής Ακάλεστος

ISBN: 9786185429201

ΣΕΛΙΔΕΣ: 332

ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ: 14*21

ΤΙΜΗ 13,78

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΛΥΚΟΦΩΣ



 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

O Θοδωρής Ακάλεστος, με καταγωγή από την Πάρο, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στον Βύρωνα, όπου εξακολουθεί να διαμένει.

Σπούδασε στο τμήμα Βιβλιοθηκονομίας του ΤΕΙ Αθηνών, με εξειδίκευση στα σπάνια βιβλία. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστήμιου και κάτοχος πτυχίου της ιδιωτικής σχολής SARASSOTA στο μάνατζμεντ και το μάρκετινγκ επιχειρήσεων, αφού παρακολούθησε το διετές πρόγραμμα Οικονομικών και Εμπορικών Σπουδών HANDELSFACHWIRT του Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου της Φρανκφούρτης.

Έχει εργαστεί ως βιβλιοθηκονόμος στη Βουλή των Ελλήνων και για είκοσι έξι χρόνια διετέλεσε αθλητικός συντάκτης και για ένα διάστημα υπεύθυνος ποιότητας της ημερήσιας εφημερίδας του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη «Τα Νέα». Επίσης, έχει εργαστεί ως συντάκτης και παραγωγός ενημερωτικών και μουσικών εκπομπών σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και ως συντάκτης-ρεπόρτερ στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA για περισσότερο από δεκατρία χρόνια.

Σήμερα εργάζεται σε ναυτιλιακή εταιρεία και σε διαδικτυακό ραδιοφωνικό σταθμό ως μουσικός παραγωγός.

Έχει έναν γιο.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου